TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 1.8.2018 | KOLLEGA.FI
Miten luot hyvän ensivaikutelman

Tiedostatko, että viestit jatkuvasti, vaikket sanoisi mitään. Siksi ensivaikutelmalla on erittäin suuri merkitys. Harvard Business Schoolin psykologi Amy Cuddy on tutkinut ensivaikutelman merkitystä yli vuosikymmenen. Hänen päätelmänsä on, että tavatessamme toisen henkilön ensimmäistä kertaa pohdimme kahta kysymystä: voinko luottaa tähän henkilöön ja onko tämä henkilö pätevä. Luottamus on ensisijainen kysymys ja vasta sen täyttyessä pätevyydellä on merkitystä.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

On erittäin vaikeaa muuttaa toisesta saamaansa mielikuvaa, siksi onkin syytä panostaa hyvän ensivaikutelman antamiseen. Pidä seuraavat asiat mielessä, kun tapaat uuden henkilön.

 • Huomioi positiivinen kehoviestintä
  Kiinnitä huomiota asentoosi, ilmeisiisi ja äänensävyysi. Katso vastapuolta, mutta älä tuijota häntä. Nojatessasi toista kohti viestit kiinnostuksesta ja innostunut äänesi vahvistaa tätä.
 • Luo yhteys toiseen
  Jo muutaman minuutin kevyt jutustelu luo yhteyden toiseen ihmiseen. Moni ohittaa tämän vaiheen merkityksettömänä ja siirtyy liian nopeasti suoraan asiaan, vaikka keskustelu loisi antoisan pohjan onnistuneelle tapaamiselle.
 • Anna toiselle tilaa
  Voit kysyä muutaman kysymyksen, jotka vapauttavat tunnelmaa ja antavat toiselle tilaa kertoa lisää. Luo hyvä tunnelma olemalla rento ja oma itsesi.
 • Pidä puhelimesi poissa näkyvistä
  Et viesti luotettavuutta, jos vilkuilet vähän väliä puhelintasi tai pahimmillaan vastaat siihen. Jos sinulla on jokin erityissyy pitää puhelinta päällä, kysy lupa puhelimen päälläoloon ja kerro, miksi se on välttämätöntä.
 • Kuuntele viestiä sanojen takana
  Hyvät kuuntelutaidot ovat tärkeä osa onnistunutta kohtaamista. Anna toiselle aikaa kertoa näkemyksensä – saat kyllä vuorosi. Aktiivinen kuuntelu on tärkeä taito. Esimerkiksi hyvä myyjä antaa asiakkaan olla eniten äänessä.
 • Tee kotiläksysi
  Selvitä taustoja ennen tapaamista, perehdy esimerkiksi yrityksen tietoihin tai kohtaamasi henkilön LinkedIn-profiiliin. Tämä osoittaa, että olet kiinnostunut vastapuolesta, mikä puolestaan lisää luotettavuuttasi ja pätevyyttäsi toisen silmissä.
 • Huomioi toisen toimintatavat
  Kun huomioit toisen toimintatavat, voit viestiä vielä onnistuneemmin.

Toimintatapa luo ensivaikutelman

Toimintatapamme kertoo, miten käyttäydymme, toimimme ja ilmaisemme itseämme. Toimintatapa on näkyvä piirre ja läheisten ihmisten on helppo tunnistaa toimintatapamme. Usein toisesta ihmisestä saamamme ensivaikutelma on usein juuri hänen toimintatapansa.

Tasapainon Avaimet -menetelmän mukaan toimintatapoja on seitsemän: varovaisuus, voima, pidättyvyys, kiihkeys, sitkeys, hyökkäävyys ja tarkkailu. Mikä näistä on sinulle ominaisin?

 • Varovaisuus – Harkitset tarkkaan, viestit tunnustellen.
 • Voima – Kerrot vahvasti mielipiteesi. Johdat keskustelua.
 • Pidättyvyys – Olet kohtelias ja mielellään taustalla. Et näytä tunteitasi.
 • Kiihkeys – Innostut hetkessä ja sen huomaa. Saat muut mukaan.
 • Sitkeys – Teet asioita pitkäjänteisesti, viestit rauhallisesti.
 • Hyökkäävyys – Haluat asiat heti kuntoon. Tartut asioihin rohkeasti ja haastat.
 • Tarkkailu – Kiinnität huomioita moniin asioihin ja tarkkailtuasi hetken siirryt toiseen suosikkitoimintatapaasi.

Tunnistamalla sekä omat että toisen toimintatavat voit viestiä onnistuneemmin. Jos sinulle ominainen toimintatapasi on voima, kiihkeys tai hyökkäävyys, muista välillä tarkkailla ja antaa toiselle tilaa.

” Ole ystävällinen aina kuin on mahdollista. Ja se on aina mahdollista.”
Dalai Lama

Millainen on sinun toimintatapasi? Tee testi!
https://kollega.fi/2012/11/testi-2/

Lue myös aiheeseen liittyvä aiemmin julkaistu kirjoitus kuuntelutaidoista: https://kollega.fi/2017/10/kehity-taitavaksi-kuuntelijaksi/

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen kolumni Mikä tekee pomosta hyvän?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)