KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA VILLE HUITTI | 15.8.2018 | KOLLEGA.FI
Mitä kesäloma opetti sinulle itsestäsi?

Kesäloman voi parhaimmillaan ottaa henkisenä harjoituksena, jonka seurauksena oppii tuntemaan itseään, omia toimintamallejaan ja ennen kaikkea rajoittavia ja stressaavia uskomuksiaan. Lomalla kiireen hellittäessä olet yhtäkkiä kasvotusten monien sellaisten asioiden kanssa, joita ei arjen touhuissa ja rutiineissa edes huomaa ajatella.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Ennen kuin sukellat taas syvälle arkeesi, ota hetki itsellesi, pysähdy ja pohdi, mitä kesäloma opetti sinulle itsestäsi. Mitä niistä opeista voisit viedä arkeesi, jotta voisit paremmin ja jaksaisit, eikä sinun tarvitsisi vain sinnitellä viikonloppua tai seuraavaa lomaa odottaen.

Mitä opit levosta ja palautumisesta?

Saitko lomalla riittävästi lepoa? Olitko jouten tekemättä mitään? Miltä se tuntui? Olen kuullut monen, erityisesti naisen, kauhistelleen lomalla ääneen, että olen vain laiskotellut enkä ole saanut mitään aikaiseksi. Asuuko sinussakin pieni sisäinen kriitikko, joka piiskaa sinua jatkuvasti suorittamaan jotain eikä anna sinun vain olla ja levätä?

Lepo, palautuminen ja jouten oleminen ovat olennaisia asioita jaksamisemme kannalta, olipa kyse arjesta tai lomasta. Arkeemmekin tulisi kuulua hetkiä, jolloin emme tee mitään. Niitä olisi hyvä olla jopa jokaisessa arkipäivässä kello 9 – 17 välillä eikä vasta illalla, kun kaatuu väsyneenä sänkyyn.

Seurasin omaa palautumistani loman aikana Moodmetric-sormuksen avulla ja huomasin käytännössä hyvin selkeästi, että unenaikaisen palautumisen valmistelu alkaa jo aamusta. Hyvä ravinto, riittävä nesteytys, liikkuminen, perheen kanssa ulkoilu ja päivän päätteeksi kirjan lukeminen sekä 10 minuutin stressinhallintaharjoitus saivat omalla kohdallani aikaan erittäin hyvän unenaikaisen palautumisen – ja olo on aamulla kuin eri ihmisellä.

Mitä opit luontaisesta rytmistäsi?

Meillä muu perhe tykkäsi nukkua loma-aamuina pidempään ja alkuun kokeilin itsekin samaa rytmiä. Myöhäinen herätys aiheutti minulle kuitenkin nuutuneen olon ja aloinkin herätä jälleen varhain ja hiippailin aamulla kirjan ja teekupin kanssa yksin pihalle.

Saitko sinä lomallasi toteuttaa omaa luontaista rytmiäsi? Mitä huomasit? Oletko enemmän aamu- vai iltaihminen? Miten voisit toteuttaa tätä edes vähän arjessasi? Jos aamut ovat sinun juttusi, mitä jos kalenteroisit sinne vaikka aamulenkin? Tai jos tunnet eläväsi vasta iltaisin, voisitko vaikkapa liukuman avulla venyttää yöuniasi aamusta hieman ja olla hieman lähempänä omaa rytmiäsi nipistämättä kuitenkaan arvokkaista yöunista.

Mitä opit ihmissuhteistasi?

Loma koettelee usein ihmissuhteita ja erityisesti parisuhdetta. Odotukset toista kohtaan kasvavat ja toiveet täydelliselle lomalle ja parisuhteelle ovat korkealla. Jos odotukset eivät toteudukaan, toista on helppo syyttää. Ihmissuhteet vaativat panostuksia ja työtä voidakseen hyvin. Tehokkain keino ihmissuhteiden kohentamiseen on pohtia omia toimintamallejaan. Ovatko sinun toimintamallisi ihmissuhteissa rakentavia? Mitä uskot todeksi suhteestanne? Miten voisit olla parempi kumppani tai ystävä?

Meidän perheemme ja parisuhteemme tiivistäjä on ollut jo monen vuoden ajan karavaanarireissu. Siinä koko kuuden hengen perhe on tiiviisti yhdessä joka hetki ja arjen sujuvuuden kannalta jokaisen tulee joustaa. Tiiviin yhteiselon tuoksinassa huomasin myös tarvitsevani omia rauhallisia hetkiä, jolloin luovuus saa tilaa ja niille raivasin tilaa erityisesti loma-aamuihin.

Mikä muuttui eniten lomasi aikana?

Mikä asia muuttui loma-arjessasi eniten? Oliko se syöminen, lepo, aikataulut vaiko ehkä sosiaalinen elämä? Mikä muutoksessa oli hyvää ja voisiko sitä tuoda arkeen?

Syksy ja paluu arkeen tuntuvat minulle taas uuden elämän alulle. Haluan säilyttää loman opit talven varalle ja kohentaa arkeani niiden avulla. Normaaliin elämänmenoon voi saada monia loman elementtejä pienillä oivalluksilla ja muutoksilla. Miten sinä teet arjestasi leppoisampaa?

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Miian nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.miiahuitti.fi/. Lue myös Huitin edellinen kolumni Neljä tapaa helpottaa esiintymisjännitystä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)