HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI ANNIKA HAVASTE KUVA TIMO TURUNEN PIXABAY | 29.8.2018 | KOLLEGA.FI
Kokonaisuus ratkaisee

Niin kliseistä kuin se onkin, terveydessä ja hyvinvoinnissakin kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihminen on kokonaisuus, eikä vain yhden asian huomioiminen välttämättä tuo sitä tulosta, jota tavoittelee. Myös ravinnon suhteen tämä pätee – toisaalta eteneminen asia kerrallaan voi olla avain onnistumiseen.

Annika Havaste on ravintovalmentaja, luennoitsija ja kouluttaja, jota hyvä ruoka, liikunta ja hyvinvointi inspiroivat.

Moni terveysteko, kuten ruokavalion muuttaminen tai liikunnan aloittaminen, lähtee usein toiveesta karistaa muutama kilo. Perinteisiin ratkaisuihin kuuluvat kaloreiden vähentäminen ja liikunnan lisääminen. Ne voivatkin toimia, jos pudotettavaa on vain muutama kilo. Tosiasia on kuitenkin, että lähes kaikki laihdutetut kilot tulevat takaisin – jopa korkoineen. Tämä johtuu siitä, että emme muuta elintapojamme emmekä huomioi kaikkia taustalla olevia terveyteen liittyviä osa-alueita.

Keho tasapainoon

Paino asettuu yleensä itsestään oikeisiin lukemiin, kun keho pääsee tasapainoon terveellisen ruokavalion, sopivan ja mieleisen liikunnan, riittävän unen, suoliston bakteerikannan ja ruuansulatuksen parantamisen sekä stressinhallinnan avulla. Henkinen hyvinvointi on myös tärkeä osa-alue, jonka usein sivuutamme.

Jos emme nuku riittävästi emmekä palaudu tai jos vähäkuituinen ja sokeripitoinen ruokavalio on köyhdyttänyt suolistomme bakteerikantaa, ei tervettä tasapainotilaa voi syntyä. Tästä johtuu, että emme voi yhtään paremmin, vaikka kuinka alkaisimme liikkua enemmän ja lisäisimme vaikkapa mindfulness-harjoituksia arkeemme. Kokonaisuutta ei myöskään korjaa nopea painonpudotus proteiinia ja liikuntaa lisäämällä. Univaje ja palautumisen puute haittaavat työvirettä ja ovat vakava uhka terveydelle, puhumattakaan niiden lihottavasta vaikutuksesta. Pysyvien tulosten aikaansaamiseksi kannattaakin pysähtyä kartoittamaan omaa tilannettaan, miettiä mitkä asiat omassa hyvinvoinnissa vaativat huomiota ja tehdä huolellinen etenemissuunnitelma.

Kohti parempaa ruokavaliota

Ruokavaliomalleja on monenlaisia ja se, mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Vaikka ystävä olisi saanut hyviä tuloksia hiilihydraatteja karttamalla, voi sama menetelmä olla itselle tehoton.

Hyvää ruokavaliota tavoittelevan kannattaa kiinnittää huomiota seuraavaan viiteen asiaan: ruoan kasvispitoisuuteen, riittävään määrään luonnollisia rasvoja, sokereiden karttamiseen, järkevään ruokarytmiin ja suoliston huomioimiseen – suolistobakteerit ovat riippuvaisia ihmisen syömästä ravinnosta ja kuihtuvat kasviksista saatavien kuitujen puutteessa. Suolistobakteerit vastaavat osasta ihmisen aineenvaihduntaa ja niiden populaation koostumus vaikuttaa myös ihmisen painoon.

Lisää siis ruokavalioosi marjoja, monenlaisia kasviksia ja erityisesti juureksia, sipuli- ja kaalikasveja, joita on nyt saatavana yllin kyllin. Lisää myös huipputerveellisiä kylmäpuristettuja öljyjä päivittäiseen ruokavalioosi. Palkokasveja kannattaa myös käyttää, jos vain vatsa kestää. Esimerkiksi linssikeitto on herkullista ja edullista kasvisruokaa.

Tee valinnoista helppoja

Kun haluat tehdä toisenlaisia valintoja, tee huonommasta valinnasta vaikeampaa kuin ennen ja paremmasta valinnasta helppoa. Jos sinun iltaisin tekee mieli makupaloja, katso, että kaapista löytyy vain terveellisiä herkkuja – niitäkin onneksi on. Jos tunnet houkutusta ostaa herkkuja kotimatkallasi, muuta mieluummin reittiäsi, ettet sorru väsyneenä ja nälkäisenä kaloripitoisiin makupaloihin. Varaa sen sijaan jo valmiiksi kaappeihisi jotain hyvää ja terveellistä, jonka voit kevein mielin nauttia heti saavuttuasi kotiin.

Suurin osa asioista, joita teemme, on päivittäisiä rutiineita ja suoritamme ne lähes automaattisesti. Emme jätä hampaiden pesua väliin siksi, että emme vain jaksa tehdä sitä. Uuden asian tekemisen aloittaminen voi tuntua ylimääräiseltä vaivalta ennestään täydessä arjessa, vaikka tietäisimme sen tärkeyden. Ruokavalion ja elämäntavan muutokset ovat tyypillisesti tällaisia asioita. Siksi kannattaakin ottaa käsittelyyn vain yksi muutettava asia kerrallaan. Kolmen viikon kuluttua siitä on syntynyt uusi tapa ja rutiini, jonka jälkeen homma sujuu helpommin.

Päätä ottaa terveytesi ja hyvinvointisi perusteelliseen syyniin, niin saat kestäviä tuloksia, joista iloitset koko loppuelämäsi. Etene pienin tai suurin askelin temperamenttisi mukaan. Löydät varmasti paljon uusia, mieleisiä asioita. Nauti muutoksesta!

FLT ravintovalmentaja Annika Havaste on valmentanut ryhmiä ja yksityishenkilöitä ravintomuutoksiin jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän on erikoistunut terveyden ja suoliston hoitoon luonnollisin keinoin. Havaste on myös julkaissut kirjan Virtaa ravinnosta (Basam Books 2015). Lisätietoja Havasteesta löydät osoitteessa http://www.annikahavaste.fi/. Lue myös Havasteen edelliset jutut Keveänä kohti kesää ja Syö aivosi virkeiksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)