TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 13.6.2018 | KOLLEGA.FI
Mikä tekee pomosta hyvän?

Miten tärkeä on hyvä pomo? Hyvin tärkeä, eikä vain yksittäiselle työntekijälle, vaan koko yritykselle. Yli puolet huonon esimiehen alaisuudessa työskentelevistä nimittäin harkitsee työpaikan vaihtoa. Meillä jokaisella on varmasti sekä hyviä että huonoja kokemuksia pomoista. Toivottavasti olet saanut tehdä töitä hyvän esimiehen kanssa – ja jos et, olisiko jo aika ansaita hyvä pomo!

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Jos olet yrittäjä, minkälainen pomo olet itsellesi? Asetatko selkeitä tavoitteita, annatko palautetta suorituksistasi ja palkitsetko itseäsi onnistumisista? Vai oletko orjapiiskuri, joka vaatii työpanosta kellon ympäri?

Hyvän pomon ominaisuudet

Hyvä pomo kehittää sinusta paremman. Hän uskoo sinuun, vaikka itse epäilisit kykyjäsi. Hänellä on suuria suunnitelmia ja hän kertoo sinulle, miten voit saavuttaa hienoja tuloksia. Alla on listattuna kymmenen ominaisuutta, joiden avulla erotat hyvän pomon huonosta.

Hyvä pomo jakaa tietoa
Tiedon jakaminen voimaannuttaa koko tiimin ja luo ilmapiiristä avoimen ja keskustelevan. Tiedon panttaaminen on vallan käyttöä ja lisää epävarmuutta työpaikalla.

Hyvä pomo on erinomainen kommunikoija
Saat helposti selkoa esimiehesi viestistä ja hän tarkoittaa mitä sanoo. Sinun ei tarvitse arvailla jäikö jotakin rivien väliin tai vääristyikö viesti ja miten.

Hyvä pomo etsii onnistumisia ja huomioi ne
Hän ymmärtää että palkan lisäksi ihminen tarvitsee arvostusta ja palautetta, siksi hyvä esimies pyrkii huomioimaan toisen aina kun on aihetta.

Hyvä pomo arvostaa aikaasi
Hän ei tuhlaa aikaasi tulemalla valmistelematta palaveriin tai myöhästele muiden joutuessa odottamaan palaverin aloittamista.

Hyvä pomo on empaattinen
Empatiakyky on sitä, että esimies ymmärtää tiiminsä jäsenten olevan ihmisiä, ei robotteja. Huononkin päivä sattuessa hän kannustaa ja tukee.

Hyvä pomo kantaa vastuun
Huono esimies hakee usein syyllistä, kun taas hyvä pomo puolustaa tiimiään ja ottaa näkyvän vastuun. Hyvä esimies antaa kuitenkin tiimilleen korjaavaa palautetta, sillä hän haluaa tiiminsä oppivan virheistä.

Hyvä pomo rekrytoi huolella
Rekrytoinnissa hyvä esimies huomioi, mitä tiimiin tarvitaan, eikä pelkästään osaamisen näkökulmasta. On tärkeää, että uusi henkilö täydentää tiimiä ja ottaa paikkansa.

Hyvä pomo osaa kiittää ja antaa palautetta
Saat kiitosta hyvältä esimieheltä myös pienemmistä suorituksista ja palautteen saaminen on jatkuvaa. Hyvä pomo kuuntelee myös itse mielellään palautetta.

Hyvä pomo kunnioittaa myös vapaa-aikaasi
Hyvä esimies tietää, että tarvitset vapaa-aikaa. Hän ei teetä ylitöitä ilman erityistä perustelua ja silloinkin hän osaa arvostaa venymistäsi.

Hyvä pomo kehittää sinusta uralla etenijän
Oletko huomannut, että jonkun esimiehen tiimeissä on enemmän uralla eteneviä kuin muilla. Se ei ole sattumaa, vaan kertoo siitä, että hyvä pomo innostaa ja valmentaa, jolloin hän saa parhaat puolesi näkyviin. Hän myös iloitsee aidosti, kun etenet urallasi, vaikka se tarkoittaisi, että siirryt pois hänen tiimistään.

Miltä tilanne näyttää sinun työpaikallasi? Onko esimiehelläsi hyvän pomon ominaisuudet? Jos olet itse pomo, mitä kohtia voisit vielä kehittää itsessäsi?

”Keskinkertainen opettaja kertoo. Hyvä opettaja selittää. Erinomainen opettaja näyttää. Loistava opettaja inspiroi.”
William Arthur Ward

Lue myös aiheeseen liittyviä aiemmin julkaistuja kolumneja: Miksi hyvä tyypit vaihtavat työpaikkaa sekä Viestintätyylit vaikuttavat onnistumiseen.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edelliset kolumnit Miten välttää virheet sähköpostiviestinnässä ja Viisi keinoa vähentää vitkuttelua.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)