HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI LEENA SIITONEN KUVA AMANDA LEHTOLA | 13.6.2018 | KOLLEGA.FI
Luottamisen taito

On hetkiä, jolloin on vain pakko luottaa, tapahtuu mitä tapahtuu. Ehkä elämä on äkkiä lievässä kaaoksessa, epävarmuus nakertaa, asiat eivät sujukaan niin kuin suunnittelit tai tilanne tuntuu jostain syystä ylivoimaiselta. Joka tapauksessa tiedät, että enää et voi tehdä muuta kuin päästää irti ja uskoa siihen, että kaikki järjestyy.

Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka luennoi, kouluttaa, tekee intuitiivisia tulkintoja ja auttaa ihmisiä kohti lempeämpää elämää.

Minulle nuo hetket ovat tuttuja, joten olen päässyt harjoittelemaan luottamisen jaloa taitoa runsain mitoin ihan käytännössä. Ja luottaminen tosiaankin on taito, jota harjoitellaan juuri sellaisina hetkinä, kun asiat eivät tunnu etenevän tarpeeksi nopeasti tai siihen suuntaan kuin ajatteli, tai kun elämä yllättää oikein kunnolla.

Elämän viisauteen ja tarkoituksenmukaisuuteen luottaminen vaatii joskus kärsivällisyyttä ja lujaa uskoa. Seuraavasta neljästä vinkistä saattaa olla apua arkeen:

1. Vastaukset löytyvät sisältäsi

Yhteys kaikkeen ympärillämme – niin muihin ihmisiin, ympäristöömme kuin maailmankaikkeuden ohjaukseenkin – löytyy viime kädessä sisältämme. Kun puhumme elämään tai maailmankaikkeuteen luottamisesta, saatamme salaa toivoa, että jokin ulkopuolinen voima pyyhältää elämäämme ja pelastaa meidät haasteiltamme ja vaikeuksiltamme. Pidämme itseämme heikkoina ja voimattomina suhteessa suureen ja mahtavaan elämänvoimaan.

Todellisuudessa maailmankaikkeus olemme me itse ja tuo suuri ja mahtava elämänvoima – niin, sehän asuu jo meissä. Sisällämme elää viisaus, joka ohjaa meitä eteenpäin, kun vain maltamme kuunnella sitä. Usein tiedämme vaistomaisesti, mitä tehdä ja mihin suuntaan astella, kun vain luotamme intuitioomme ja kuuntelemme sydäntämme. Käytännössä elämään luottaminen on siis usein omaan sisäiseen ohjaukseen luottamista.

2. Luovu rohkeasti siitä, mikä estää etenemästä

Elämään luottaminen ei tarkoita sitä, että odottelemme jonkun pelastavan meidät, vaan pikemminkin sitä, että kohtaamme ihan käytännön tasolla omat pelkomme ja rajoittavat uskomuksemme. Miksi hemmetissä olen tässä tilanteessa? Miksi olen tilannut tällaisen opetuksen? Kun uskallamme vastata näihin kysymyksiin ja luopua peloista niiden taustalla, asiat alkavat muuttua.

Sen sijaan, että vain mumiset itsellesi irtipäästämisen mantraa, ota selvää siitä, mikä käytännössä estää sinua etenemästä juuri nyt. Ja luovu sitten tuosta tietystä ajatuksesta, uskomuksesta, oletuksesta, mikä ikinä se onkin. Omat haasteeni ovat saaneet minut huomaamaan itsessäni muun muassa syvälle juurtuneita riittämättömyyden- ja arvottomuudentunteita ja lisäksi epämääräisen tunteen yksin olemisesta, vaikka todellisuudessa saan jatkuvasti tukea ja apua – ihan niin kuin kaikki muutkin. Kun omia pelkojaan alkaa tarkastella mielen luomina uskomuksina eikä totuuksina, saa oman voimansa itselleen takaisin.

3. Maailmankaikkeus palvelee, mutta ei välttämättä miellytä

Saatamme joskus haaveilla hurjista rahasummista, huikeasta menetyksestä tai helposta elämästä. Mutta olisiko siitä meille oikeasti hyötyä, palvelisiko se elämämme syvintä tarkoitusta, saisiko se meidät luottamaan itseemme ja omiin kykyihimme? Opettaisiko se meille itseluottamusta, rohkeutta, myötätuntoa ja muita asioita, joita olemme tulleet tänne oppimaan? Luultavasti ei.

Olisihan se tietysti mukavaa. Mutta se ei välttämättä palvelisi meitä. Meitä palvelee paljon enemmän se, että kohtaamme omat pelkomme ja kasvamme rohkeammiksi, että löydämme yhä uudestaan oman viisautemme ja voimamme sisältämme ja että kuljemme lannistumatta omin jaloin kohti päämääriämme.

4. Joskus se, ettet saa haluamaasi, on lahja

Joskus jokin ovi saattaa kolkuttelustamme huolimatta pysyä visusti kiinni – hyvästä syystä. Tämä pätee erityisesti silloin, jos kuvittelemme pääsevämme sen kautta helpolla. Usein olemme tilanneet mutkia matkaan siksi, että syvemmällä tasolla haluamme oppia niiden meille tarjoamat opetukset.

On tavallista, että löydämme voiman ja rohkeuden sisältämme vasta pakon edessä, tiukan paikan tullen. Ja kun niin käy, huomaamme, että tuo ikävältä tuntunut opetus onkin todellisuudessa ollut arvokas lahja.

­

Filosofian maisteri Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa henkisen kasvun aiheista sekä tekee vastaanotollaan voimaannuttavia intuitiivisia tulkintoja. Siitonen on myös äskettäin julkaissut esikoiskirjansa Lempeän elämän käsikirja säätäjille. Lue myös Siitosen aiemmin julkaistut kolumnit Kuusi vinkkiä henkiseen kevätsiivoukseen ja Viisi vinkkiä onnellisempaan elämään.

Lisätietoja Siitosesta löydät osoitteesta https://www.hyvatvibat.fi/, https:/facebook.com/hyvatvibat/ ja ja www.instagram.com/leenasiitonen_hyvatvibat/

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)