VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MAARETTA TUKAINEN KUVA MEERI UTTI | 2.5.2018 | KOLLEGA.FI
Viisi askelta luovaan elämään

Miksi pitäisi haluta olla luova? Enkö voisi vain ottaa iisisti? Ilman muuta voit. Kukaan ei edellytä sinulta tietynlaista elämää – jokaisella on täysi oikeus luoda oma tapansa olla.

Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, jonka ajattelu perustuu positiiviseen psykologiaan.

Jos sana ”luovuus” tuntuu hankalalta, unohda se. Puhu ennemminkin omasta tavastasi elää. Sellaisesta, joka on ainutkertaisella tavalla sinun näköistäsi ja oloistasi, sinulle sopivaa.

Jos haluat löytää sen, yksi inspiraation lähde voisivat olla eri alojen taiteilijat. Useimmat heistä ovat luoneet sangen omintakeisen tyylin elää.

Tässä taiteilijoiden inspiroimat askeleet luovaan elämään:

1. Tee havaintoja

Monen muutoksen lähtökohta on jokin havainto. Pysähdy ja ala tehdä elämästäsi havaintoja. Voit kysyä itseltäsi, miltä sinusta tuntuu, kun elät niin kuin elät. Mikä mahdollisesti tuntuu hyvältä, mikä ei? Mistä pahoitat mielesi? Mikä puolestaan saa sinut iloiseksi?

Näitä asioita havainnoimalla alat hahmottaa uudenlaista käsitystä itsestäsi.

2. Käännä katse sisäänpäin

Jokaisessa ihmisessä on valtavasti eri puolia, mutta ani harvalla on kaikki puolet kokonaan käytössä. Persoonassa on varjoja ja niiden kätköissä piilee usein hyödyntämättömiä kykyjä. Ne lymyävät pelkojen ja häpeän alla.

Kun kääntyy tutkimaan sisällään olevia syvyyksiä hyväksyvästi, saa itsestään lisää tietoa. Mitä paremmin tuntee itsensä eri puolet, sitä avarammaksi elämä muuttuu.

3. Tunnista ainutkertaisuutesi

Kaikkein tärkeintä itsetuntemuksessa lienee se, miten se auttaa hahmottamaan omaa voimaa ja sen erityislaatua. Jokainen on omanlaisensa. Kenessäkään toisessa ei ole täsmälleen samaa yhdistelmää kokemuksia, kykyjä ja elettyä elämää kuin sinussa. Olet ainutkertainen aivan erityisellä tavalla.

Kysy itseltäsi, mikä tekee sinusta sinut, mikä on sinussa eniten sinua. Kysy sitten läheisiltäsi, miten he kokevat sinun sinuutesi. Millaista se on?

4. Tutki ja kokeile

Kun kuva itsestä laajenee ja syvenee, alkaa nähdä elämässään enemmän mahdollisuuksia. Asiat selkenevät, ja näkymä tulevaisuuteen on yhtäkkiä kirkkaampi.

Tämä on hyvä hetki tutkia ja kokeilla uutta. Millaisia puolia itsestäsi voit kokeilla arjessa? Mitä uutta kohti haluat kenties kulkea? Mikä vetää puoleensa? Vastausten kuunteleminen on tärkeää, sillä oppiminen vahvistaa itsetuntoa ja uskoa omiin kykyihin.

5. Yhdistä löytämäsi

Kun olet havainnoinut, tarkastellut ja kokeillut tätä kaikkea, olet saanut kerättyä paljon kokemuksia. Kun yhdistät nämä asiat mielessäsi, olet kenties myös löytänyt avaimen omaan tapaasi elää. Ainakin sen löytyminen on muutaman askeleen lähempänä.

Muista, että olet arvokas ja tärkeä. Tapasi olla maailmassa juontuu siitä, kuka olet.

Sinussa toteutuu elämän ainutkertainen kauneus.

 

Faktaa kirjoittajasta

Maaretta Tukiainen on tuottelias kirjailija ja muutosvalmentaja, joka uskoo siihen, että pienet ihmeet voivat saada aikaan suuria muutoksia. Elokuussa ilmestyy hänen ja Krista Keltasen kirja Luova tauko – löydä oma tapasi elää, jossa kaksitoista suomalaista taiteilijaa ja muotoilijaa kertoo luovista prosesseistaan ja tavoistaan elää. Viime vuonna Tukiainen julkaisi Hyvän mielen vuosi -kirjan, joka tukee itselle merkityksellisen elämän löytämistä.

Instagram @maaru
Facebook @Maaretta Tukiainen
Twitter @Maaretta
Linkedin @Maaretta Tukiainen
www.maaretta.com

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)