HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI MARI LÄMSÄ KUVA TOM HÄTINEN | 16.5.2018 | KOLLEGA.FI
Työyhteisö on sanojensa kaltainen

Jokainen meistä on mukana yhdessä suuressa tarinassa ja draamassa, omassa elämässään. Me sanoitamme elämäämme ja kerromme itsestämme tarinaa niin itsellemme kuin toisillekin koko ajan. Yhtenä päivänä mielemme voi kertoa menestyjän sankaritarinaa ja toisena epäonnistujan tragediaa. Sen lisäksi, että luomme itsestämme ja omasta elämästämme tarinaa, kerromme myös tarinaa perheestämme, suvustamme ja koko yhteiskunnasta.

Mari Lämsä toimii valmentajana ja työyhteisökouluttajana omassa Intovaattori -yrityksessään.

Myös työyhteisö koostuu erilaisista tarinoista. Nämä tarinat syntyvät ja elävät taukotilassa, käytäväkohtaamisissa, projektitiimin seurantapalavereissa ja hallituksen kokouksissa. Ne muokkaavat työilmapiiriä ja ihmisten välisiä suhteita. Ne ovat voimaannuttavia ja hyvinvointia tukevia tai lannistavia ja uhkakuvia korostavia.

Millaista tarinaa haluat luoda?

Välillä olisi hyvä kartoittaa se, millaisia tarinoita työyhteisössä kerrotaan. Sanoilla, puhetavalla ja tarinoiden kautta jaettavilla uskomuksilla on vaikutusta myös käyttäytymiseemme. Jakaminen vahvistaa valittua tarinaa ja näin tarinat tulevat vähitellen todeksi.

Sanotaan, että vanhempien tehtävänä on olla hyvien muistojen varasto lapsilleen. Kun elämä murjoo, aikuinen voi nostaa esiin myönteisiä tarinoita ja onnistumisia, jotka vahvistavat lapsen uskoa omiin kykyihin ja itseensä. Myös työyhteisön jäsenet voivat toimia toisilleen tällaisena varastona.

Sen sijaan, että ajamme itsemme tai toiset liian kapeaan ja rajoittavaan tarinaan, meidän olisikin opittava huomaamaan, että tarjolla on aina enemmän kuin yksi tarina. Samasta asiasta, tapahtumasta tai henkilöstä voi kertoa usean erilaisen tarinan. Nämä tarinat johtavat erilaisiin tunteisiin ja toimintaan. Kun ymmärrämme tämän, voimme kysyä itseltämme, mitä minä haluan nähdä tänään? Millaisia tarinoita haluan luoda ja jakaa?  Usein etenkin ongelmallisten tilanteiden äärellä ajattelumme kapeutuu ja silloin voi olla tarpeen, että autamme toinen toisiamme löytämään nuo erilaiset vaihtoehtoiset tarinat.

Poikkeama vahvistaa myönteisyyttä

Tarinoidemme juuret ovat usein hyvin syvällä meissä ja ne näkyvät tulkintoina ja vanhoina toimintaohjeina ja reagointimalleina, jotka tulevat menneisyydestä – joskus jopa lapsuudesta asti. Menneisyyden kokemukset saavatkin usein meidät reagoimaan ja näkemään asiat tietyssä valossa sen sijaan, että näkisimme asiat senhetkisen tilanteen pohjalta. Harvemmin on niin, että joka ikinen asiakas on yhtä vaikea, koskaan ei tule kiitosta tai mikään ei muutu paremmaksi.

Jos haluamme muuttaa vallitsevia tarinoita, meidän olisikin etsittävä poikkeamia eli niitä tilanteita, joissa asiat eivät ole edenneet totutulla negatiivissävytteisellä tavalla. Ehkä vaikkapa edes kerran joku on nyökännyt kiitokseksi. Vaikka poikkeamien etsiminen voi tuntua haastavalta, on aina mahdollista löytää kohta, jossa tarina on edennyt toisin. Kun löydämme tällaisen pienen kohdan, voimme lähteä tutkimaan sitä ja vahvistamaan sen kautta uudenlaisia meitä paremmin palvelevia tarinoita.

Pienilläkin teoilla on voimaa

Jo pienillä teoilla ja valinnoilla voi kasvattaa myönteisten ja kannustavien tarinoiden voimaa: Voisiko palaverin aloittaa jakamalla onnistumistarinoita ja uskoa koeteltaessa nostaa esille itseluottamusta herättävät tarinat, joissa on pärjätty odotuksia paremmin? Olisiko taukotilaan tullessa mahdollista löytää jotain positiivista sanottavaa haastavankin asiakaskohtaamisen jälkeen?

Osa kokemastamme pyyhkiytyy mielestämme pois nopeasti, mutta osa tallentuu ja muuttuu muistoiksi, joihin voimme palata vielä vuosienkin jälkeen. Parhaimmillaan nuo muistot antavat meille voimavaroja, herättävät positiivisia tunteita ja ovat osa työyhteisöä rikastavaa tarinapankkia.

Aina on mahdollisuus uuteen tarinaan. Millaista tarinaa sinä haluat vahvistaa tänään?

Mari Lämsä on valmentaja, kouluttaja, kirjailija ja yrittäjä, joka luotsaa yksilöitä ja työyhteisöjä kehittämään ajattelu- ja toimintatapojaan kohti omaa potentiaaliaan ja yhteistä hyvää. Hän on julkaissut kirjan Naurun hyvää tekevä voima – löydä tie elämäniloon (Viisas Elämä 2017). Lisätietoa Lämsästä löydät osoitteesta www.intovaattori.fi. Lue myös Lämsän aiemmin kirjoittamat kolumnit Tunnistatko työyhteisösi tyrmääjän ja Teetkö työtä kuin viimeistä päivää sekä hänestä tehty henkilökuva Käytännönläheinen uuden luoja.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)