UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI JAANA TOPPARI KUVA STUDIO ONNI | 16.5.2018 | KOLLEGA.FI
Miten valmistautua työpaikan vaihtoon

Suorahakukonsultin haastavinta työaikaa on touko-kesäkuu: haut pitäisi saada päätökseen, mutta ehdokkaat eivät ehdi haastatteluihin, koska kaikilla on kiire lomalle. Uusi työpaikka kiinnostaisi, mutta nykyiset työt vaativat veronsa. Aikataulu ei kerta kaikkiaan veny moneen haastattelukierrokseen ja mahdolliseen useamman tunnin henkilöarviointiin – aikaa ei ole edes siihen, että ajatukset harhautuisivat uneksimaan uudesta työstä.

Jaana Toppari on suorahakukonsultti, joka tuntee työnhaun salat.

Elokuussa tilanne on päinvastainen. Kun alkukesästä konsultti soittaa luuri kuumana potentiaalisille ehdokkaille, loppukesästä puhelinliikenne kääntyy päinvastaiseksi. Kesälomalla on ollut aikaa ajatella ja todeta, että uusi työpaikka olisi oikeastaan hyvin tervetullut, vaikkapa heti syyskuussa. Realiteetti kuitenkin on, että työpaikan vaihto vie aikaa, vaikka suorahakukonsultti soittaisikin ja tarjoaisi kiinnostavaa tehtävää. Konsultin tehtävänä on kilpailuttaa parhaat ehdokkaat keskenään ja tähän menee keskimäärin 6 – 8 viikkoa. Lyhimmilläänkin prosessi vie viikkoja ja pahimmassa tapauksessa useita kuukausia. Lisäksi tähän tulee tietysti vielä hakijan oma irtisanomisaika.

Suunnittele ajoissa

Jos aiot olla syksyllä uudessa työssä, työpaikan vaihtoa kannattaa alkaa suunnitella jo aikaisin keväällä. Jos taas lähdet elokuussa liikkeelle, mahdollisuutesi aloittaa uusissa haasteissa on aikaisintaan lokakuussa, todennäköisesti vasta joulukuun alussa. Ja tämä onnistuu vain, jos kaikki menee kerralla maaliin.

Väitän, että suomalaiset työnantajat ovat varovaisia ja sen vuoksi myös hitaita rekrytoijia. Joskus he myös menettävät hyviä hakijoita tästä syystä. Halutaan vertailla ja vertailla, pohtia ja analysoida, miettiä hakijan heikkouksia, eikä haluta uskoa omaa sisäistä ääntä.

Äskettäin tapasin Lontoossa parikymmentä vuotta työskennelleen henkilön. Hän ihmetteli suomalaista käytäntöä odottaa hakuajan loppuun saakka ennen kuin hakijoita haastatellaan. Englannissa sopivat hakijat kutsutaan haastatteluun heti, kun hakemus on tullut. Jos ensimmäinen hakija on hyvä ja ehdoista päästään sopimukseen, hänet palkataan ilman sen kummempaa hakijoiden keskinäistä kilpailuttamista. On oma vika, jos paikasta kiinnostunut ei ehdi mukaan hakuun. Ammattirekrytoija on nähnyt uransa aikana niin paljon hakijoita, että osaa erottaa hyvän hakijan keskiverrosta vaikka silmät ummessa. Päätösten kanssa ei jahkailla, koska silloin joku muu nappaa hyvän hakijan.

Kuusi vinkkiä valmistautua työhakuun

Jos haluat uuteen työhön, käytä osa kesälomastasi työnhakuun valmistautumiseen ja seuraa työpaikkailmoittelua myös lomallasi. Tee ainakin nämä asiat:

1 . Määrittele oma osaamisesi
Kirjoita ylös osaamisesi, josta aidosti sytyt. Taitoja, joita et välitä jatkossa käyttää, on turha listata, ettet vahingossa ohjaudu ojasta allikkoon. Voit olla hyvä jossakin, mitä et välitä tehdä enää, joten unohda tällaiset taidot.

2. Määrittele oma toimintatyylisi
Oletko vakaasti etenevä tyyppi, joka ei esteistä panikoi vai oletko kuuluisa sähäkkyydestäsi ja reagointinopeudestasi? Onko sinulla mielipide kaikkiin asioihin, haastatko mielelläsi muita vai oletko hyvä kuuntelija ja mukaudut helposti muiden näkemyksiin? Voitko antaa periksi vai ajatko oman tahtosi läpi harmaan kiven? Matkustatko muutosjunan veturissa vai muistutatko muita tärkeistä yksityiskohdista, jotka muutoksessa voivat mennä pieleen?

3. Määrittele työnhakustrategiasi
Iso vai pieni yritys, kotimaista vai kansainvälistä liiketoimintaa, vanha tuttu toimiala vai jotain ihan muuta? Kaupallinen vai yleishyödyllinen organisaatio, matkustamista, toimistossa istumista vai luonnossa liikkumista? Minkälaiselle tehtävätasolle pyrit: haluatko edetä ylöspäin ja saada enemmän palkkaa vai pysyä nykytasolla niin tehtävän kuin palkan suhteen? Vai oletko kenties valmis tinkimään palkasta, jos tehtävän sisältö vastaa täydellisesti arvomaailmaasi? Ja mitkä ovat sinulle tärkeitä arvoja?

4. Tutustu nykyaikaisiin CV-malleihin
Perinteinen malli on usein turvallinen ratkaisu, mutta joskus kymmenistä hakijoista voi erottautua pirteämmällä CV:llä. Pelkkä CV:n muotoseikoilla kikkailu ei kuitenkaan edistä asiaasi, ellei osaamisesi vasta sitä, mitä työnantaja hakee.

5. Tee selkeä hakemus
Hyvä hakemuksen kaava on seuraava: Tervehdys, miksi haen, kuka olen, miten oma osaamiseni tangeeraa haettavaa tehtävään, millainen olen, kohtelias lopetus. Älä toista hakemuksessa CV:n työhistoriaa! Ja muista: kolme tai neljä lyhyttä kappaletta riittää, kukaan ei jaksa lukea täyteen ahdettua A4-arkkia. Laveasti kertominen ei ole työhakemusta tehtäessä taito, tiivistäminen on.

6. Harjoittele vastaamaan yleisimpiin haastattelukysymyksiin
Lähes aina toistuvat kysymykset ovat: miksi haet, kuka olet, missä olet onnistunut työssä, missä epäonnistunut, millaisesta työstä ja työympäristöstä pidät, miten kuvaat itseäsi työtoverina, mitä odotat esimieheltäsi. Palauta mieleesi myös esimerkkejä työssä kohtaamistasi haasteista ja siitä, millä keinoilla selviydyit niistä.

Näiden harjoitusten jälkeen olet jo monta askelta kilpakumppaneitasi edellä työnhaussa. Pelkkä osaaminen ei ratkaise, vaan myös se, miten kommunikoit ja vakuutat työnantajan.

Jaana Toppari on taloushallinnon ja kiinteistötoimialaan erikoistunut suorahakukonsultti, joka toimii myös uravalmentajana ja opastaa työnhakijoita onnistumaan uuden työn löytämisessä. Lisätietoa Jaana Topparin toiminnasta löydät osoitteesta www.topco.fi.

Lue myös Topparin aiemmin julkaistut jutut Sitä saa, mitä pyytää – vai saako? sekä Viisikymppisen valtit.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)