HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI ANNIKA HAVASTE KUVA TIMO TURUNEN | 2.5.2018 | KOLLEGA.FI
Keveänä kohti kesää

Talven jäljiltä nuutunut olo kaipaa virkistystä ja keventämistä. Kevät onkin perinteisesti ollut paaston aikaa, sillä talven jälkeen keho vaatii puhdistautumista ennen kesäkautta. Vaikka ei ryhtyisi varsinaiseen paastoon, voi kehoa kuitenkin keventää ja vahvistaa monin keinoin. Kasvisruokaviikko ja virkistysviikonloppu auttavat karistamaan talven pölyt mielestä ja kehosta.

Annika Havaste on ravintovalmentaja, luennoitsija ja kouluttaja, jota hyvä ruoka, liikunta ja hyvinvointi inspiroivat.

Talvella tulee usein syötyä hiukan raskaammin kuin kesällä, jolloin tuoreet marjat ja kotimaiset kasvikset on helppo ottaa osaksi ruokavaliota. Ruokavalioon on myös talven kuluessa saattanut hiipiä liikaa sokeria. Ruokavalion keventämisessä ensimmäinen ja tärkein askel onkin sokereiden vähentäminen ja kasvisten lisääminen. Kasviksilla voi korvata niin lihaa, maitotuotteita, kuin viljojakin. Kasvisten lisääminen tuottaa näkyviä tuloksia, kuten talven keräämien kilojen kariseminen, ihon kirkastuminen ja mielen virkistyminen.

Sateenkaari lautaselle

Kasviksia syömällä saa helposti lisää soluja suojaavia antioksidantteja. Antioksidantteina toimivat kasvisten, hedelmien ja marjojen polyfenolit, joita on satoja erilaisia, joista esimerkkinä voi mainita mustikan silmien ja aivojen terveyttä edistävän antosyaanin.  Eri värit kertovat erilaisista ja eri tavoin suojaavista yhdisteistä, siksi kannattaakin päivittäin kerätä lautaselleen sateenkaaren värit. Polyfenolit päätyvät myös suoliston bakteereiden ruuaksi, jolloin ne tukevat hyvän bakteerikannan lisääntymistä. Tällä on suuri merkitys kehon tasapainoiselle toiminnalle aina aivotoimintaa ja painoa myöten.

Kasvisten lisäämisen ja ruokavalion keventämisen voi aloittaa kasvisruokaviikolla. Ruuaksi voi laittaa vaikkapa pastan sijaan kesäkurpitsasta valmistettua pastaa, tehdä maukasta ja mausteista kasviscurrya sekä korvata leipäaterioita salaateilla ja kasviskeitoilla.  Proteiininlähteeksi voi vaihteeksi valita papuja, linssejä tai tofua. Kahvin kanssa sopivat hyvin pähkinät ja pala tummaa suklaata. Maitotuotteiden osalta voi juuston sijaan kokeilla leivän päällä avocadoa ja rahkan sijaan maustamatonta kaurajugurttia marjojen kera.

Smoothiet ovat erinomainen keino lisätä erilaisia kasviksia, marjoja ja kuituja ruokavalioon. Vihersmoothieen saa laitettua paljon vihreää, kuten salaattia, avocadoa, varsiselleriä ja persiljaa. Jos haluaa todella ravinteikkaan smoothien, kannattaa sekaan laittaa myös viherjauhetta, esimerkiksi vehnän- tai ohranorasjauhetta, nokkosjauhetta tai sekoituksia. Jos mielii pudottaa painoa, voi smoothiella korvata viikon verran vaikkapa illallisen.

Viherjauheita ja parantavia mausteita

Yllämainituista viherjauheista saa jo ruokalusikallisesta enemmän ravintoaineita kuin monesta salaatista. Nokkonen on voimistava ja voikukka ruuansulatusta tehostava yrtti, joita saa kuivattuna. Niitä voi laittaa ruokiin ja smoothieihin.

Inkivääri on tulehdusta vähentävä ja ruuansulatusta parantava perinteinen mauste, jota voi käyttää myös teeksi haudutettuna. Raasta kahden senttimetrin pala inkivääriä ja hauduta teeksi 10 minuuttia. Myös kurkuma on tulehdusta vähentävä mauste, jota voi lisätä itse puristettuihin mehuihin ja ruokiin. Tehoaine kurkumiini imeytyy paremmin, kun samaan aikaa nautitaan mustapippuria ja hiukan rasvaa.

Tyrnimarjat pakasteena, tyrnirouhe ja kylmäpuristettu tyrnimehu ovat loistava C-vitamiinin lähde. C-vitamiini tehostaa vastustuskykyä ja toimii antioksidanttina. Ulkomaisista hedelmistä kannattaa syödä granaattiomenaa. Se on myös tehokas matala-asteisen tulehduksen hillitsijä.

Voimistava viikonloppu

Kun viikonloppu pyhitetään levolle, ulkoilulle, kevyelle liikunnalle ja keveälle, mutta ravinteikkaalle ruualle, on olo sen jälkeen mahtava. Stressihormonit laantuvat, univarastot täyttyvät ja elimistön korjaus- ja puhdistustoiminnot käynnistyvät. Elimistö korjaa itseään unen aikana, mutta stressi sen sijaan vaikuttaa kuluttavasti ja vanhentavasti. Kun ruokavalio sisältää pelkästään kasviksia, smoothieita sekä salaatteja, lisäkuituja, yrttiteetä ja paljon vettä, vatsa rauhoittuu ja kehon pesukone maksa saa tilaisuuden puhdistaa elimistöä tehokkaammin. Kahvi ja etenkin alkoholi kannattaa ainakin täksi viikonlopuksi jättää tauolle.

Voimistava viikonloppu on tehostartti keveämpään ja terveellisempään ruokavalioon. Levänneenä ja puhdistuneena onkin sitten helppo jatkaa kohti kesää.

FLT ravintovalmentaja Annika Havaste on valmentanut ryhmiä ja yksityishenkilöitä ravintomuutoksiin jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän on erikoistunut terveyden ja suoliston hoitoon luonnollisin keinoin. Havaste on myös julkaissut kirjan Virtaa ravinnosta (Basam Books 2015). Lisätietoja Havasteesta löydät osoitteessa http://www.annikahavaste.fi/. Lue myös Havasteen edellinen juttu  Syö aivosi virkeiksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)