TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 18.4.2018 | KOLLEGA.FI
Viisi keinoa vähentää vitkuttelua

Hyvin yleinen este asioiden tekemiselle on vitkuttelu. Jos jokin asia tuntuu vaikealta tai epämiellyttävältä, keksimme helposti selityksiä tai verukkeita olla ryhtymättä tuumasta toimeen.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Vitkutteluun vaikuttaa myös väsymys tai tylsistyminen. On hyvin inhimillistä siirtää asioita ajatuksella sitten kun… Ja mitä kauemmaksi asioiden aloittamista lykkäämme, sen vaikeammalta se tuntuu kynnyksen vain kasvaessa. Lopulta vartin työ voi pitkittyessään viedä energiaa päivien tai viikkojen ajan.

Tutkimusten mukaan krooninen vitkuttelu on vahvasti yhteydessä stressiperäisiin terveysongelmiin, muun muassa sydänoireisiin. Yksi syy oli se, että vitkutteluun taipuvaiset lykkäsivät myös hyvien elämäntapojen, kuten terveysremontin tai kuntoilun, aloittamista. Lisäksi epäonnistumisen tunne vaikutti asiaan.

Vitkuttelun taustalla on negatiiviset toimintamallit, eli selittelyt ja verukkeet olla tarttumatta asiaan. Monesti lykkäämisen takana on epäonnistumisen pelko, on yksinkertaisesti helpompi olla tekemättä mitään. Silloin on hyvä muistaa, että vitkuttelu itsessään on epäonnistumista, koska silloin et käytä lahjojasi tai osaamistasi. Kun vitkuttelet, et usko itseesi ja huijaat itseäsi.

Mitä tehdä, kun työ ei maistu?

Välillä voimme tuntea suurta houkutusta lykätä asioita tuonnemmaksi. Miten päästä tästä tunteesta eteenpäin? Ensiarvoisen tärkeää on tunnistaa tilanteet, joissa näin käy.

 • En tiedä mistä aloittaisin
  Usein lamaannumme tehtävän edessä ja silloin on tärkeintä vain ottaa ensimmäinen askel päästäkseen liikkeelle. Vertauskuvana on peura ajovaloissa, tilanne, jossa pitää juosta tai muuten käy huonosti. Kun tehtävä tuntuu ylivoimaiselta, jaa se osiin. Päätä, mikä on ensimmäinen asia, johon syvennyt tunnin ajaksi, mikä seuraava jne.
 • Liian monet häiriötekijät estävät
  Useimmille meistä on tyypillistä vältellä isoon projektiin tarttumista ja sen sijaan vaikkapa lukea sähköposteja ja selata nettiä. Kun saat itsesi kiinni tästä, pysähdy ja visualisoi mitä tapahtuu, jos et saa projektia valmiiksi. Keskity ja aloita.
 • Ihan helppo juttu
  Helpot asiat voivat olla vaarallisia, koska aliarvioit niihin tarvittavan ajan. Lopputuloksena voi olla yllättävä kiire ja hätäisesti hoidettu tehtävä. Jos huomaat vähätteleväsi asian merkitystä, mieti mihin kokonaisuuteen tehtävä liittyy. Silloin sen merkitys korostuu ja saat motivaatiota hoitaa asian kuntoon.
 • En pidä siitä
  Tee ikävästä asiasta itsellesi peli. Pohdi esimerkiksi, miten voisit tehdä asian toisin tai hoitaa tehtävän alta pois ennätysajassa. Toinen vaihtoehto on päättää, ettet anna itsellesi lupaa siirtyä mihinkään muuhun tehtävään ennen asian hoitamista pois päiväjärjestyksestä.
 • En varmaankaan osaa tehdä sitä
  Tehtävän saadessasi mietit, osaatko hoitaa sen ja mitä tapahtuu jos mokaat sen. Käännä asia päälaelleen ja mieti ennemmin, mitä hyvää seuraa, kun saat hoidettua asian. Usko itseesi ja osaamiseesi!

Itselläni on välillä taipumusta vitkutteluun, varsinkin kun olen väsynyt tai minulta puuttuu motivaatiota. Selitän helposti itselleni, miksi en tänään voi tarttua asiaan. Alettuani aikatauluttaa asioita ja kirjoittaa tehtäviäni kalenteriin, työhöni on tullut enemmän ryhtiä ja vähemmän vitkuttelua. Olen huomannut, että kun pääsen alkuun, tehtävä sujuu helpommin kuin olen ennakoinut. Joskus vitkuttelun taustalta löytyy myös aivan toinen syy. Jos projekti ei tunnu houkuttelevalta, olisi kenties viisasta pohtia, voiko siihen tehdä muutoksia tai jopa kokonaan luopua siitä.

Päätä tarttua asioihin sen sijaan, että jatkuvasti vain pohdit, mitä sinun pitäisi tehdä! Hyvä itsekuri varmistaa, että saat asiat tehtyä. Jokainen meistä tietää sen vapauttavan tunteen, joka valtaa meidät, kun olemme saaneet hoidettua hankalan asian pois päiväjärjestyksestä. Miksi et sallisi itsellesi useammin onnistumisen riemua.

”Kiinnostuksen ja sitoutumisen välillä on selkeä ero. Jos olet kiinnostunut tekemään jotain, teet sen silloin kuin sinulle sopii. Kun olet sitoutunut johonkin, et hyväksy selityksiä, vaan pelkästään tuloksia.”
Ken Blanchard

Lue myös aiheeseen liittyvät aiemmin julkaistut artikkelit
Kehitä itseluottamustasiHallitsetko arkeasi ja Kohtaa pelkosi.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)