HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 4.4.2018 | KOLLEGA.FI
Rohkeus olla oma itsensä

Rohkeus on sana ja ominaisuus, josta pidän. Rohkeutta on tullut myös omiin ajatuksiini ja olemukseeni viime aikoina. Rohkeutta on monenlaista ja se ilmenee mitä erilaisimmissa asioissa.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka rakastaa asioiden syvällistä pohtimista.

Rohkea on se, joka valitsee mahdollisesti henkisesti kivuliaamman reitin elämässä mukavuuden ja mukautuvuuden sijasta. Rohkea on se, joka uskaltaa olla oma itsensä avoimesti, vaikka ympäristö ei sitä tukisikaan. Rohkeutta on välittää, olla epätäydellinen, rakastaa ehdoitta, tavoitella unelmia, olla herkkä, yrittää, olla läsnä kun muut kääntävät selkänsä, olla erilainen, panna itsensä likoon, olla juuri oma itsensä ilman rooleja ja pelejä. Muun muassa.

Rohkeuden vastakohta on pelko. Todella monen meitä ohjaavan asian takana on jokin pelko, kun riittävän syvälle mennään. Valitsemme asioita, koska meitä ohjaa hylkäämisen pelko, epäonnistumisen pelko, riittämättömyyden pelko sekä pelko, ettemme kelpaa. Joten parempi olla vain tai pelata varman päälle, ettei joudu kohtamaan ikävää tunnetta.

Olen viime aikoina lukenut paranemisen ja parantumisen maailmaa tutkivan ja tulkitsevan Lissa Rankinin kirjoja. Hän sanoittaa asiat taitavasti. Kirjassaan Fear Cure hän puhuu “pienestä minästä” ja “suuresta minästä”. Pieni minä yrittää usein ottaa ohjat käsiinsä. Kasvatus, työympäristö, uskomukset ja ympäröivät ihmiset ovat osaltaan vaikuttaneet pienen minän kehitykseen. Pieni minä ohjautuu pelosta ja siltä puuttuu rohkeus. Suuri minä taasen on universaalisti rakkaudellinen, toimii ykseydestä ja ymmärtää sielun tarpeet, mutta on monesti vaarassa joutua hakoteille päätösprosesseissa ja valintatilanteissa, ellei ole tarkkana.

Rankin kertoo, että pienen minän operatiiviset periaatteet ja ohjeet itselle ovat seuraavat:

Älä koskaan hyppää tuntemattomaan.
Älä ole totuudellinen ulospäin.
Tee niin kuin odotetaan ja sinua rakastetaan.
Priorisoi se, mistä tulee rahaa, vaikka se ei toisi suoranaisesti onnellisuutta.
Itsensä uhraaminen on oikein. Itsestä huolehtiminen on itsekästä.
Älä tee virheitä.
Älä koskaan tuota pettymystä kenellekään.
Kerro muille mitä he haluavat kuulla.
Vältä konfliktia kaikin tavoin.
Täydellinen on ainoa mikä on tarpeeksi hyvä.
Pysy kontrollissa aina.

Kaikki nämä ohjeet syntyvät peloista. Pelko ja huoli päätöksenteon taustatekijöinä tai ohjaajina rajoittavat meitä, eivätkä anna meille ilmaisuvoimaa. Sen sijaan sisäisestä voimasta ja rakkaudesta käsin tehdyt päätökset kohottavat meitä. Alamme säteillä ja tuottaa maailmaan jotakin sellaista, jonka tähden olemme tänne syntyneet.

Emme voi koskaan kontrolloida elämää, vaikka kuinka yrittäisimme. Voimme kuvitella, että jotkut päätökset lisäävät turvallisuuden tunnetta elämässämme, mutta senkin takana on yleensä jonkinasteinen pelko päätöstä ohjaavana tekijänä. Näin ei tietenkään aina ole, mutta olen ajan myötä nähnyt monien ihmisten tekevän tällaisia päätöksiä, vaikka he eivät halua sitä myöntää. Useimmat perustelevat tällaista päätösmallia rationaaliseksi, ei-haihatteluksi ja järkeväksi. Ja se sopii mainiosti pienelle minälle.

Kuitenkin silloin, kun olemme tässä ja nyt, haavoittuvina, kun asiat eivät todellakaan ole menneet niinkuin luulimme tai halusimme, on kasvun paikka. Olemme tulleet tänne kasvamaan, emme vain täyttämään velvollisuuksia ja kuolemaan pois. Suuren minän ohjaamat päätökset luovat rakkaudellisuutta ja yhteenkuuluvuutta maailmassa – ja sisältävät usein riskejä, ainakin siten kuin olemme ne tottuneet mieltämään.

Rankin sanoo, että niin kauan kuin vaadit varmuutta elämältä, et ota riskejä, mutta voidaksesi kokea aitoa iloa ja onnellisuutta, sinun pitää ottaa riskejä. Yksinkertaista. Usko on sitä, että ottaa ensimmäisen askeleen vaikka ei näe koko portaikkoa, kuten Martin Luther King on sanonut.

Viimeistään silloin, kun paikallaan pysymisen kipu ja rohkean elämän kaipuu kasvavat suuremmiksi kuin muutoksen pelko, on aika alkaa kukoistaa omassa elämässään. Se on mahdollista jo aiemmin, kun uskaltaa rehellisesti pohtia päätöstensä tai valintojensa vaikuttimia ja sitä, millainen minä itseä ohjaa.

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka opiskelee luonto- ja ympäristöneuvojaksi. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta http://www.mixingnuts.fi/. Lue myös Järvelän aikasempi juttu Valintojen vaikutuksesta.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)