PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 18.4.2018 | KOLLEGA.FI
Oppimisen ilo

Uuden oppiminen on ihanaa! Sen sain taas kokea, kun osallistuin viime viikolla erääseen kirjoitusalan seminaariin. Päivän vetäjä oli alansa huippuja ja hänen asenteensa oppijoita kohtaan kunnioittava. Vaikka aihe – myyvä kirjoittaminen – on minulle vaikea asiakirjoittajana, tunsin todella oppivani päivän aikana.

Liveoppimisen ihanuuden lisäksi tutustuin uusiin, todella mukaviin ihmisiin, joiden kanssa oli antoisaa jutella kaikki väliajat. Koko oppimistilaisuuden ilmapiirikin oli innostunut ja toisia arvostava. Ei siis ihme, että oppiminen sujui.

Ylipäätään nautin nykyään siitä, kun saan vaivata aivojani uusilla asioilla. Kun tekee jatkuvasti kovalla tahdilla työtä, jonka hallitsee, kaipaa välillä ihan muuta ajateltavaa. Jos vielä sen päälle pystyy omaksumaan uusia asioita, se tuottaa valtavaa iloa itselle.

Ja kuinka ollakaan, oma oppimiskokemukseni nivoutui myös oppimista koskevaan artikkeliin, jonka tein tähän numeroon. Oli hauskaa kokea omakohtaisesti oppimisen riemua ja kirjoittaa asiantuntijoiden näkemyksiä oppimisesta ja opettamisesta.

Ajankohtaisartikkelissa paneudumme perusteellisesti oppimiseen ja keinoihin, joilla sitä voi kehittää. Jokainen meistä voi oppia lähes mitä tahansa ja oppimiskykyään voi aina kehittää iästä tai taustasta riippumatta, Ilkka ja Harri Virolainen kertovat lehtemme haastattelussa. Arvot ja asenteet kuitenkin usein estävät tai hidastavat oppimistamme. Yksi oppimisen lähtökohdista onkin avoin mieli. Aika ajoin olisi hyvä kyseenalaistaa vanhoja toimintatapoja ja uskaltaa kokeilla uusia asioita virheistä piittaamatta.

Tasapainon avaimet -blogissa Carita Nyberg käsittelee vitkuttelua. Jos jokin asia tuntuu vaikealta tai epämiellyttävältä, keksimme helposti tekosyitä olla ryhtymättä tuumasta toimeen. Monesti lykkäämisen takana on epäonnistumisen pelko, joka estää meitä. Kolumnissaan Nyberg kertoo keinot vitkuttelun vähentämiseen.

Kiire hallintaan -blogissa Miia Huitti pohtii kiireen ja paineen vaikutusta työhön ja työyhteisöön. Vaikka stressi painaa, voimme aina ottaa vastuun itsestämme ja muuttaa omia toiminta- ja reagointitapojamme. Hyvää kannattaa myös jakaa ja kohottaa toistenkin mielialaa, sillä se kaikki tulee varmasti takaisin, Huitti sanoo kolumnissaan.

Sana hallussa -blogissa Eeva Heinonen kertoo, miten sai kauniita kuvia ja ajatuksia sisältäviä insipiraatiokortteja jakamalla taltutettua kuin itsestään koko työyhteisön stressin ja ohjattua työkaverinsa – itsensä mukaan lukien – aidosti tärkeiden asioiden äärelle.

Hyvinvointi-blogissa Leena Siitonen käsittelee henkisyyttä, joka ei hänen mukaansa ole mitään ylevää ja mystistä. Voimme kasvaa ihmisinä joka ikinen päivä vaikkapa harjoittelemalla kärsivällisyyttä kassajonossa tai työpaikan kokouksessa. Kolumnissaan Siitonen antaa käytännöllisiä vinkkejä henkiseen kevätsiivoukseen.

Kirjablogissa arvioimme Ilkka ja Harri Virolaisen Mielen voima oppimisessa -kirjan, joka liittyy ajankohtaisartikkelimme aiheeseen.

Viime sunnuntaina päättyi lehtemme kysely, jossa tiedustelimme, pidätkö uuden oppimisesta ja jos, niin minkä taidon haluaisit oppia juuri nyt? Saimme 120 vastausta. 99 prosenttia vastaajista halusi ehdottomasti oppia jonkin uuden taidon. Ylivoimaisesti eniten haluttiin oppia uusi kieli, joista kärkipäässä olivat espanja ja englanti. Seuraavaksi eniten haluttiin oppia teknologiaan liittyviä taitoja, vuorovaikutustaitoja, rauhoittumisen ja hidastamisen taitoja sekä erilaisia kädentaitoja. Kyselyn palkinnon, Viisas Elämän kustantaman, JP Jakosen ja Matti Kemppisen kirjoittaman Kokonaisuuden näkemisen taito -kirjan, voitti Oili Valkila Tampereelta. Onnittelut Oilille ja kiitokset kaikille osallistujille!

Uusi kysely on jo julkistettu. Tällä kertaa tiedustelemme, oletko työssäsi kuormittunut tai kiireinen? Jos olet, niin millä keinoilla palaudut raskaan työpäivän tai työviikon jälkeen? Vastaajien kesken arvomme Viisas Elämän kustantaman, Ilkka ja Harri Virolaisen kirjoittaman Mielen voima oppimisessa -kirjan.

Seuraavat artikkelit ilmestyvät kahden viikon kuluttua, heti vapun jälkeen keskiviikkona 2. toukokuuta. Sitä ennen julkaisemme kuun vaihteessa toukokuun energiakuvan.

Antoisaa työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)