COACHING

Mainos
TEKSTI JA KUVA TERHI LAVONEN | 4.4.2018 | KOLLEGA.FI
Ei työtä vaan elämää varten

”Hei, sun pitää nyt oikeesti pitää parempaa huolta itestäs, et jaksat töissä paremmin!” ”Tiedän, mut mä oon niin väsynyt, et en vaan jaksa. Kuhan raahaudun päivä kerrallaan…”

Terhi Lavonen on valmentaja, työnohjaaja ja työyhteisösovittelija, joka tykkää haastaa ja innostaa ihmisiä.

Tämä kuulemani junakeskustelun pätkä teki surulliseksi. Jäin pohtimaan, että mitä varten meidän tulisi yleensäkin pitää itsestämme huolta. Itseämmekö varten? Läheisiämme varten? Työtämme varten? Oma ajatukseni on, että itsestä ei kuulu huolehtia sen vuoksi, että jaksaisimme työssämme paremmin vaan siksi, että meidän tulee pitää huolta omasta ainutkertaisesta ja ainutlaatuisesta elämästämme, jonka olemme lahjaksi saaneet.

Monesti tunnemme työelämän hopun, kiireen ja jatkuvan muutoksen ja uuden opettelun keskellä riittämättämyyden ja huonommuuden tunteita. Koemme, että emme kerkeä tekemään asioita niin hyvin kuin toivoisimme ja haluaisimme. Saatamme tuntea myös voimattomuutta, väsymystä ja jopa kyllästymistä siihen, että mihinkään ei tunnu voivan vaikuttaa. Elämä on vain aamusta iltaan kiirettä, juoksemista ja päivästä toiseen raahautumista. Lähdemme töistä väsyneenä kotiin ja palaamme väsyneenä takaisin töihin.

Työelämä ei kuitenkaan ole koko elämä. Työelämä on vain osa elämää, osa suurempaa kokonaispakettia. Jos töissä on kiire, kotona ja vapaalla ei tarvitse olla. Rennompaa ja kiireettömämpää työelämää voi kokeilla lähestyä uudesta kulmasta: rennomman, kiireettömämmän ja rentouttavamman vapaa-ajan kautta.

1. Pidä huolta itsestäsi!

On tärkeä hoksata, että sinä olet oman elämäsi tärkein ihminen. Tämä ainutkertainen elämä on lahja, jota kannattaa vaalia. Tee asioita joista pidät ja nautit, hemmottele itseäsi, liiku ja harrasta, nuku ja syö hyvin, ole itsellesi armollinen. Naura, kokeile uusia juttuja ja innostu. Sinä olet tärkeä.

2. Vaali vapaa-aikaasi

Jos töissä on ollut niin kiire, että hartiat on korvissa, päässä suhisee ja vanne puristaa päätä, muista että saman olotilan ei tarvitse jatkua kotona. Tee päätös, että vapaa-aikana ei ole kiire. Kehitä joku rituaali, jolla siirryt työstä kotiin. Jätä vaikka kiirekaapu roikkumaan työpaikan naulakkoon. Varaa itsellesi myös aina hetki ihan omaa aikaa, yksinoloaikaa.

3. Muista ihmissuhteet

Vietä aikaa läheistesi ja rakkaittesi kanssa. Nauti myös vain yhdessä olemisesta, aina ei tarvitse tehdä mitään. Soita ystävälle puhelu, kirjoita kirje tai muista tekstiviestillä. Pyydä apua, ota apua vastaan ja auta toisia voimiesi mukaan. Hakeudu energisoivien ihmisten pariin ja välttele energiaa vievien ihmisten seuraa jos mahdollista.

4. Kaikessa ei tarvitse olla mukana

Mieti missä asioissa haluat tai jaksat olla mukana ja missä et, ja tee sitten valintasi. Opettele sanomaan EI niille asioille, joita et tahdo ja KYLLÄ itseäsi oikeasti virtaannuttaville asioille. Vapaa-aikana on tarkoitus voimaantua, ei väsyttää itseään kulkemalla jokaisissa kissanristiäisissä tai ottamalla vastuuta kaikkien maailman yhdistysten asioista. Pohdi mikä on riittävästi, mikä on sopivasti ja mikä on sinulle jo aivan liikaa.

5. Pysähdy välillä

Jos huomaat vauhdin lisääntyvän, pidä selkeä paussi. Juo kupillinen kahvia, laske kymmeneen, hidasta puhetta ja toimintaa puolella, käy lenkillä, hae posti, laita tekniset värmeet kiinni, nuku päiväunet tai käy vaikka suihkussa. Tärkeintä on että teet jotain sellaista itsellesi luontevaa, joka katkaisee alkavan hopun ja saa sinut ajattelemaan jotakin aivan muuta. Tekeminen voi olla myös hassua ja hauskaa, hullua tai hupsua. Vakavuus pois!

Kohtele siis itseäsi kauniisti, vaali vapaa-aikaasi ja läheisiä ihmissuhteitasi ja tee vapaalla asioita, jotka rentouttavat, lataavat akkujasi ja saavat sinut iloiseksi. Ja tee se kaikki itseäsi, ei työtäsi tai työelämääsi varten. Toisinaan saattaa kuitenkin käydä niin hullusti, että sivutuotteena myös työssä jaksamisesi paranee. Uskallatko kokeilla?

Terhi Lavonen on työnohjaaja (STOry), kouluttaja, työyhteisö-intouttaja ja valmentaja. Lisätietoja Lavosesta löydät osoitteesta www.aikatra.com. Lue myös Lavosen edelliset kolumni Luovuuden lähteillä.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

  1. Terhi kommentoi 21.9.2018 klo 16.06
    Kiitos viestistäsi Mervi ja anteeksi heti alkuun, että kommentoin vasta nyt. Todella tärkeitä asioita heität kehiin! Itse olen hiffannut elämän ainutlaatuisuuden vasta sen tuomien tiukkojen tilanteiden kautta. Prioriteetit ovat silloin aika tyynesti vaihtaneet paikkaansa. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että on hienoa että meillä Suomessa on pitkät lomat - vielä kun oppisimme lomillamme tekemään niitä hommia, joista nautimme ja iloitsemme, emmekä täyttämään lomiammekin suorittamisen paineilla. Ihanaa syksyn jatkoa sinulle Mervi. Pidä itsestäsi huolta! Terkkusin Terhi
  2. Mervi kommentoi 11.4.2018 klo 16.54
    Hieno kolumni! Täyttä asiaa Terhi. Ihmiset polttavat itsensä loppuun työelämässä, eikä sen pitäisi mennä niin. Kuten sanoit ainutlaatuinen elämä on takoitus elää niin, että siitä voi nauttiakin. Perhe on ykkösasia, ei työ. Vaikka olisi perheetön, siltikään työ ei saisi vallata koko elämää. Onneksi meillä on Suomessa pitkät lomat, jotka kannattaisi laiskotella kunnolla. Lomia ei pidä lastata arkisilla kotihommilla, vaan tehdä niitä asioita, joista nauttii. Työelämän pitäisi muuttua sellaiseksi, että otetaan huomioon työntekijät yksilöinä, ei ns. robotteina, joilta vaaditaan mahdottomia. Yritykset eivät myöskään hyödy loppuunpolttamistaan ihmisistä.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)