ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI JA KUVA MIA BLANC | 7.3.2018 | KOLLEGA.FI
Tunteet ovat tärkeitä myös työpaikalla

Olet varmasti kuullut sanottavan, että tunteet jätetään työhön saavuttaessa oven ulkopuolelle, sillä työaikana keskitytään vain tiukkoihin faktoihin ja asiallisiin hommiin. Nykyisin tunnetaitojen hallitsemista on alettu pitää hyödyllisenä ja jopa työssä menestymistä parantavana ominaisuutena. On turha luulla, että ihmisessä olisi jokin nappi, jolla saisi kytkettyä tunteet pois tai muutettua persoonan toiseksi vain, koska liikutaan työn maailmassa.

Mia Blanc on valmentaja, myyntipäällikkö ja enneagrammiohjaaja, joka rakastaa ihmisten kohtaamista ja vuoropuhelua.

Ihmisellä on laaja kirjo erilaisia tunteita, jotka voidaan jakaa esimerkiksi positiivisiin tai negatiivisiin, toivottuihin tai ei-toivottuihin, vahvoihin tai neutraaleihin sekä vaikeisiin tai miellyttäviin. Tunteiden tehtävä on ohjailla käytöstämme navigaattorin tavoin. Työroolissa ne pyritään usein vaientamaan, niiden ilmaisemista ujostellaan tai niitä vähätellään.

Digitalisaatio ja automaatio ovat mahdollistaneet sen, että yhä useampi työ on tänä päivänä ja tulevaisuudessa toisten palvelemista. Kokemus palvelusta ja sen miellyttävyydestä on tunne, sisältää se sitten vuorovaikutusta fyysisen ihmisen tai verkkopalvelun kanssa. Talouden vaihdannassa pyritään erottumaan elämyksellisyydellä ja vedotaan tunteisiin.  Kiihtyvät, perustavaa laatua olevat muutokset yhteiskunnassa ja jatkuva virtuaalinen läsnäolo synnyttävät epävarmuutta ja riippuvuuttakin. Tunteet ovat siis todellakin tapetilla.

Tunnista tunteesi

Elämämme koostuu ajatusten, tunteiden, kehollisten tuntemusten ja teoista syntyvien tapahtumien kokonaisuudesta. Ajatukset herättävät tai ylläpitävät tunteita ja tunteet puolestaan tuntuvat kehossa. Tästäkin syystä on mahdotonta ajatella, että voisimme työssä toimia kuten robotit. Yksinkertaisimmillaan kannattaa havainnoida onko tunne tietyllä hetkellä hyvä vai huono, vaikea vai miellyttävä. Tunteiden tunnistaminen on hyvä tapa alkaa vaikuttaa omiin tunteisiin. Jos esimerkiksi valmistaudut tärkeään tapaamiseen ja tunnet, että pelko valtaa mielesi, onko tunne oikeasti pelkoa vai ehkä vain jännitystä vai peräti kutkuttavaa innostusta? Vaikeiden tunteiden nimeämisellä on todettu olevan niitä lieventävä vaikutus, kun taas miellyttävien tunteiden jakamisella on taipumusta vahvistaa niitä.

Apuna tunteiden tunnistamisessa voi käyttää pientä pysähtymistä ja pohdintaa siitä, miltä se tuntuu kehossa tai verrata tunnetta johonkin aiemmin koettuun. Joskus pelkästään vaihtoehtoisten tunteiden pohtiminen tuo mieleen lisää tilaa ja toivoa. Miltä kuulostaisi vaikka haaveellisuus, aavistuksellisuus tai mystisyys?  On toki aikoja, jolloin pitkäkestoinen tunne kuten suru tai uupumus valtaa mielen. Silloinkin, pienin askelin ja tunne tunteelta on mahdollista päästä kohti huojentavaa tuntemusta.

Tavoitteena terve tunneilmasto

Omien tunteiden ymmärtäminen ja jonkinasteinen sääntely ovat hyvä lähtökohta ryhmässä toimimiseen ja antoisaan vuorovaikutukseen työssä. Kun on perillä omista reaktioistaan, on helpompi samaistua toisten tunnetiloihin. Riittävä psykologinen turva on puolestaan edellytys toimivalle tunneilmastolle työpaikalla. Tällaisen turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat monet tekijät kuten tehtävien ja erilaisten rakenteiden selkeys, viestintä ja johtajuuden ilmentyminen. Jos johtaja ei puutu tunneilmaston tunkkaisuuteen tai ihmisten kanssakäymisen koukeroihin, se voi johtaa tunteiden tukahduttamiseen, turhaan vellomiseen ja pahimmillaan sairastuttaa koko työyhteisön. Työpaikassa, jossa on terve tunneilmasto, viljellään kunnioitusta ja kiitollisuutta, annetaan mahdollisuus mokaamiseen, uskalletaan ilmaista rohkeasti tunteita sekä mielipiteitä ja jokainen tulee myös kuulluksi.

Niin työhyvinvointi kuin kiirekin ovat pohjimmiltaan tunteita. Työmpäristön tunteet vaikuttavat ja tarttuvat. Saapuminen työpaikalle tulirokossa olisi edesvastuutonta. Lähes yhtä epäreilua on kuitenkin säteillä ympärilleen huonoa energiaa ikävien tunteiden muodossa. Samalla tavalla kuin peset hampaat aamuin-illoin, huolehdi omasta tunne-elämän hygieniastasi. Päätä, millaisia ajatuksia annat pääsi sisällä sinkoilla ja millainen tunnetilasi on työelämän kohtaamisissa.

Mia Blanc on valmentaja, vaatekauppias, siivousyrityksen myyntipäällikkö ja enneagrammiohjaaja, joka opiskelee jatkuvasti itsensä kehittämiseen liittyviä taitoja. Lue myös Blancin edellinen kolumni Iloa tuottava vaatekaappi sekä hänestä kertova aiemmin julkaistu henkilökuva Verkostoitumisen mestari.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)