KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 7.3.2018 | KOLLEGA.FI
Opas kokonaisuuksien ymmärtämiseen

Maailmasta on tullut monimutkainen paikka. Välillä on vaikeaa nähdä metsä puilta ja ymmärtää kokonaisuuksia, kun ympärillämme tapahtuu koko ajan niin paljon ja ihmiset tuntuvat olevan niin monesta asiasta eri mieltä. Vaikeaa on ymmärtää etenkin niiden ihmisten mielipiteitä, jotka edustavat itselle vastakkaista näkemystä. Kaikkea tätä auttaa selvittämään JP Jakosen ja Matti Kamppisen kirja Kokonaisuuksien näkemisen taito, jossa perehdytään eri näkökulmia avaavaan integraaliseen ajatteluun.

Kokonaisuuksien näkeminen vaatii taitoa nähdä asiat oikeissa yhteyksissä. Tähän sopiva työkalu on integraalinen ajattelu, joka pyrkii huomioimaan mahdollisimman monta muuttuvaa tekijää ja liikkuvaa osaa asiasta kuin asiasta. Useimmiten nimittäin tarkastelemme asioita vain yhdestä näkökulmasta, kun taas integraalinen ajattelu on luonteeltaan neliulotteista. Kirjassa integraalinen ajattelu kuvataan kerrostalona, jossa on muun muassa huoneita ja kerroksia. Huoneet kuvaavat näkökulmia ja kerrokset kehitystasoja, jotka antavat laajan ja syvän ymmärryksen todellisuuden hahmottamiseen. Mitä useampaan huoneeseen tutustumme, sitä paremmin ymmärrämme, kuinka monta erilaista tapaa on lähestyä asioita. Ja mitä korkeammalle siirrymme kerroksesta toiseen, sitä moniulotteisemman maiseman näemme.

Kaikkia asioita tarkasteltaessa tarvitaan erilaisia näkökulmia. Kirjassa keskitytäänkin neljään näkökulmaan, joiden avulla voi analysoida niin omaa toimintaansa kuin vaikkapa yrityksen toimintaa. Yksilötasolla voidaan puhua omasta luontaisesta perusnäkökulmasta, jolla yleensä tarkastelemme maailmaa ja joka rajaa näkemystämme. On kuitenkin kolme muutakin näkökulmaa, jotka tiedostamalla alamme ymmärtää paremmin toisia ja laajennamme omaa ajatteluamme. Organisaatiotasolla neljän näkökulman huomioon ottaminen olisi suorastaan mullistavaa, sillä nykyaikana yritykset keskittyvät vain helposti havaittaviin, ulkoisiin lyhyen tähtäimen tavoitteisiin, kun huomiotta jäävät kokonaan oman suorituskyvyn ja ihmisten johtamisen maailma.

Kirjassa käsitellään myös muun muassa integraalista aikaa, kiirettä, tulevaisuutta ja riskienhallinnan haasteita. Lopussa valotetaan myös tunteen, vaiston ja hengen kokonaisuutta eli viisautta – ja sen ymmärtämisen tajua – sekä käsitellään viisauden ulottuvuuksia.

Kokonaisuuksien näkemisen taito -kirja vaatii aikaa ja keskittymistä. Alun peruskäsitteistön ja tieteellisen esittelyn jälkeen kirja tempaa mukaansa integraalisen ajattelun kiehtovaan maailmaan. Teos avartaa ajattelua ja auttaa ymmärtämään paremmin niin omia kuin muidenkin näkemyksiä sekä pistää pohtimaan, miten moniulotteinen ajattelu saataisiin vietyä organisaatioidenkin toimintaan.

Kirja sopii kaikille, jotka haluavat haastaa ajatteluaan ja oppia näkemään asioita laajemmasta näkökulmasta.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Kokonaisuuden näkemisen taito
JP Jakonen & Matti Kemppinen
Viisas Elämä
2018
264 sivua
28 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)