VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI MARIKA BORG KUVA ROBIN VUORINEN | 7.3.2018 | KOLLEGA.FI
Loppuuko aikasi ja energiasi?

Kun ei ehdi eikä oikein jaksa. Väsyttää ja on kiire. Siitä puhe mistä puute. Aika ja energia, nuo maagisesti näkymättömät ja niukat luonnonvaramme ovat ilmeisen vähissä. Ainakin, jos uskoo puheita. Nyt niitä kuuluu säästää. On pihdattava ja vahdittava. Aika ja energia ovat arvokasta valuuttaa nykyajan ihmiselle.

Marika Borg on hyvän elämän valmentaja, joka nauttii saadessaan ihmiset kukoistamaan.

Siksi tartumme hanakasti keinoihin, joita markkinoidaan meille ajan- ja energiansäästönä. Olkaamme armollisia itsellemme, huokailevat naistenlehdet. Osta arvokasta laatuaikaa vaikkapa noutoruualla ja siivouspalveluilla. Onhan sinulla ajallesi tärkeämpääkin tekemistä.

Hmm. Onko? Tutkimusten mukaan käytämme lisääntyvän ajan, vaikkapa ruuanlaitosta säästyneen ajan, lähinnä älypuhelinten räpläilyyn ja tv-sarjojen kokonaisten tuotantokausien ahmimiseen. Erilaiset ajansäästönä markkinoidut keinot ja oikopolut eivät todellakaan johda välttämättä siihen, että käyttäisimme aikamme viisaasti ja lataisimme voimavarojamme olennaiseen.

Säästetty energia – mitä se sellainen on? Tarvitsemmeko me sitä ihan oikeasti siihen, että jaksamme olla tekemättä mitään, mikä oikeasti tekisi olomme paremmaksi. Väsymys ei valitettavasti poistu sillä, että ei tee mitään.

Jokainen meistä tietää, että iloinen yhdessäolo rakkaitten ja ystävien kanssa antaa energiaa. Silti yhteisten hetkien järjestämisestä on tullut pikkuhiljaa yhä monimutkaisempi toimenpide. Ei tahdo löytyä tyhjiä hetkiä. Kuka sitä nyt ehtii siivota kotiaan, saati laittaa ruokaa. Tai jaksaa. Haluamme ulkoistaa tai lopettaa osallistumistamme edellyttävät tapahtumat, jotta meille jäisi ”aikaa ja energiaa” tehdä asioita, jotka vievät meidän aikamme ja energiamme.

Kotona löhöily laite tai lasi (tai molemmat!) kädessä ei edistä kenenkään mielenterveyttä kuin ohikiitävän hetken. Yhteisöllisyys, yhteys toisiin ihmisiin ja sopiva kehon liikunta tekevät tutkitusti eniten kestävää hyvää meille. Se kantaa silloinkin, kun elämä on kuoppaista.

Ehdotan, että pysähdymme hetkeksi ja hengitämme syvään ja rauhallisesti. Sen sijaan, että päivittelisin kännyköiden liimautumista toisten ihmisten käsiin ja sitä, että tämä elämämme on mennyt sellaiseksi tai tällaiseksi, pysähtyisin miettimään, miten voisin kääntää tilanteen parempaan suuntaan.

Nauttikaamme mahdollisuudesta tuhlata aikaa läheisiimme, vaikkapa tekemällä ruokaa rakkaillemme. Se on aitoa laatuaikaa, joka antaa enemmän kuin ottaa. Ja kyllä se pitää ihan tutkitusti paikkansa, että vapaaehtoistyöstä saa lisää energiaa itselleen. Oman ajan ja vaivan pihtaaminen tekee meistä vain väsyneitä ja ikäviä. Mahdollisuuksia antaa on loputtomasti.

Saanko suositella, että hoet itsellesi aina välillä, varsinkin silloin, kun koet että aikaa ei ole riittävästi etkä jaksa oikein mitään, näitä kahta taikamantraa:

  1. Aikaa on runsaasti kaikkeen olennaiseen!
  2. Minulla on runsaasti energiaa tehdä hyviä asioita!

Hyvä elämä tehdään. Yksi hyvä ajatus kerrallaan.

Marika Borg on pitkän linjan aikuiskouluttaja ja valmentaja, joka toimii hyvän elämän koulutusorganisaatio Namaste Oy:n toimitusjohtajana. Kurssien ja valmennuksien lisäksi hän vetää erilaisia teemamatkoja ulkomaille. Lisätietoja Borgista löydät osoitteista: http://www.marikaborgblogi.fi/ ja www.valmennusmaailma.fi sekä facebookista osoitteessa: Marikan ystävät ja Elämäntaidon valmennusakatemia.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)