KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI ANJA KULOVESI KUVA ASHELINE APPLETON | 21.3.2018 | KOLLEGA.FI
Avokonttorina koko maailma

Ympäristöllä on vaikutusta siihen, miten työ sujuu. Jotkut työt ovat sidottuja tiettyyn paikkaan ja aikaan, mutta suuri osa tietotyötä, luovaa työtä ja yhdessä kehittämistä on vapaa paikan kahleista. Miksemme siis hyödyntäisi oivalluksiamme siitä, missä työ parhaiten sujuu tai kokeilisi jotain uutta?

Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiireenkesytys-konseptin luoja.

Yksinyrittäjänä ja tietokirjailijana minulla on jo vuosia ollut mahdollisuus valita työympäristöni sen mukaan, mikä toimii itselleni parhaiten. Luonto on ehtymätön energian ja ideoiden lähteeni. Minulla on usein termospullollinen teetä mukanani, kun lähden etsimään sopivaa tunnelmaa päivän kirjallisille töille. Joskus askeleeni suuntautuvat puiden suojaan kauniiseen puistoon, joskus meren rannalle. Linnunlaulu tai aaltojen säestys ovat parasta taustamusiikkia, mitä tiedän. Kun vien työni ulos, se ei tunnu työltä! Jos sää on kehno, talvipuutarha tai viihtyisä, rauhallinen kahvila tarjoavat inspiroivat puitteet.

Koska kaikki on symboliikkaa, maailma ympärilläni tarjoilee koko ajan uusia ideoita. Uteliaalla löytöretkeilijän asenteella voi napata ympäriltään aineksia vaikka mihin.

Voimaa verkostoista

Erilaisten yhdessä työskentelemiseen suunniteltujen tilojen määrä ja kirjo kasvaa koko ajan hurjaa vauhtia. Niitä hyödyntävät niin satunnaiset kaupungissa vierailijat ja ilman omia työtiloja työskentelevät kuin isompien työyhteisöjenkin työntekijät halutessaan laajentaa verkostojaan ja kehittää uusia ideoita.

Työskentelen talvet ulkomailla ja huomaan co-working-tilojen ponnahtavan hyödynnettäväkseni myös täällä. Kivan näköinen Workhouse on kävelyetäisyydellä kotoani. Tällaisissa tiloissa tietoliikenneverkot on kunnossa ja sisustus houkuttelee tutustumaan myös muihin tilojen käyttäjiin.

Olen kokeillut myös Suomessa työskentelyä Hoffice-idean pohjalta ja totesin sen mainioksi paitsi verkottumiseen myös keskittyneeseen työskentelyyn. Hoffice -nimi tulee yhdistelmästä home + office. Idea on alunperin ruotsalainen. Siinä ihmiset avaavat kotinsa yhteiseksi työskentelytilaksi. Työ jaksotetaan rauhallisiin, keskittyneisiin jaksoihin ja virkistäviin taukoihin. Työpäivän tavoitteiden jakaminen ja kannustus niiden saavuttamiseen auttavat fokuksen säilyttämiseen. Improvisoitu taukojumppa, yhteinen lounas ja verkostoituminen uusien ihmisten kanssa tuovat etenkin yksin tai epätavallisissa työsuhteissa työskenteleville toivottua yhteisöllisyyttä ja vaihtelua.

Digivälineiden käyttö mahdollistaa tällaiset virkistävät vierailut monille meistä. Ja samalla kun erilaiset asiantuntijat kohtaavat, kasvaa mahdollisuus kehittää ties mitä uutta.

Vähemmällä enemmän aikaan

Jos alkaa tuntua siltä, ettei aika riitä kaikkeen siihen, mihin sen pitäisi riittää, on usein pysähtymisen paikka. Juuri silloin on hetki tipauttaa jännitykset kehosta ja kirkastaa ajatukset. Romuttaa harhainen käsitys siitä, että lisäämällä vauhtia ja tekemällä enemmän olisi tehokkaimmillaan. Kun onnistuu karistamaan stressin hetkeksi hartioiltaan, ajatuksiin tulee tilaa fiksummille valinnoille: mitä olen tekemässä ja mitä siihen tarvitaan? Missä työ sujuisi parhaiten?

Tehtävien suorittamisessa on erilaisia vaiheita. Välillä tarvitaan häiriötöntä keskittymistä, välillä mahdollisuuksien avartamista. Nämä voivat onnistua parhaiten täysin erilaisissa paikoissa. Siirtymän tehtävästä toiseen voi yhdistää siirtymiseen tilasta toiseen. Joskus voi kutsua kollegan kävelypalaveriin ulos tai viettää valmiista ohjelmoinnista vapaan improvisaatiopäivän jossain kiinnostavassa paikassa.

Miten sinä muuttaisit rutiinejasi, jos seinät eivät rajoittaisi luovuuttasi ja työtekoasi, ja koko maailma olisi yhtä avokonttoria?

Anja Kulovesi on Kiirenkesytys-konseptin luoja ja tietokirjailija, joka on äskettäin julkaissut kirjan Kiireenkesyttäjä – Avain hyvään elämään. Lisätietoja Kulovedestä löydät osoitteesta https://www.facebook.com/kiireenkesytys/. Lue myös Kuloveden edellinen kolumni Keskeneräisten töiden varjo.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)