HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI LEENA SIITONEN KUVA AMANDA LEHTOLA | 21.2.2018 | KOLLEGA.FI
Viisi vinkkiä onnelli­sempaan elämään

Olipa taustasi, ammattisi, ikäsi tai tilanteesi mikä tahansa, haluat todennäköisesti olla elämässäsi iloinen, tyytyväinen ja onnellinen. Haluat herätä aamulla innostuneena, mennä illalla nukkumaan hyvillä mielin ja siinä välissä ilmaista itseäsi eri tavoin, rakastaa ja nauttia elämän pienistä ja suurista iloista.

Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka luennoi, kouluttaa, tekee intuitiivisia tulkintoja ja auttaa ihmisiä kohti lempeämpää elämää.

Jokainen meistä pyrkii sisimmässään kohti yhä suurempaa iloa, onnea ja täyttymystä – se on eräänlainen luonnonlaki. Aina emme kuitenkaan välttämättä tiedä, miten saada elämästä enemmän irti.

Saatamme tiedostamattamme juuttua rajoittaviin ajatusmalleihin, jotka eivät vie meitä eteenpäin eivätkä tee meistä onnellisempia – pikemminkin päinvastoin. Esteinämme voivat olla esimerkiksi erilaiset pelot, jatkuva stressaaminen tai turha ankaruus itseä ja muita kohtaan.

Seuraavat viisi vinkkiä ohjaavat kohti onnellisempaa elämää:

1. Älä sido iloa ja tyytyväisyyttä saavutuksiin

Ajattelemme usein – ainakin alitajuisesti – että olemme onnellisia sitten, kun olemme päässeet päämääräämme: saaneet mittavan projektin valmiiksi, muuttaneet unelmakotiin, löytäneet parisuhteen. Saatamme myös kokea, että meidän on saatava mahdollisimman paljon aikaan, jotta elämämme olisi mielekästä ja me itse arvokkaita.

Merkityksellinen elämä ei kuitenkaan synny suorituksista tai saavutuksista, vaan siitä, että oivallamme olevamme riittäviä ja rakkauden arvoisia juuri tällaisina. Yksi varmimmista keinoista edetä kohti onnellista, eheää ja mielekästä elämää onkin antaa itselleen lupa iloita elämästä jo nyt – kesken kaiken.

Sitä paitsi tavoitteen saavuttaminen ei aina tunnu ihan niin mahtavalta kuin odotamme. Usein sen takaa aukeaa uusia, vielä haastavampia tavoitteita, joita kohti alamme suunnistaa seuraavaksi. Sen sijaan, että asetat onnellisuuden toteutumiselle määräajan, nauti elämästä tänään.

2. Jätä aikaa rauhoittumiselle

Vastaukset kaikkein tärkeimpiin kysymyksiin löytyvät sisältämme. Rauhoittuminen auttaa meitä kuulemaan sisäisen ohjauksemme ja muistamaan, mikä elämässä onkaan tärkeää. Sen avulla voimme tarkistaa suunnan, muuten helposti vain ajelehdimme.

Nykyinen elämäntapamme on kuitenkin niin hektinen, että meidän täytyy tietoisesti ja päättäväisesti järjestää tyyntymiselle aikaa. Muuten sisäisen viisautemme viestit jäävät helposti arjen pyörityksessä muun melskeen alle.

Jokainen löytää oman tapansa. Voit vaikkapa vain sulkea silmäsi ja istua hetken paikallasi, tehdä mielikuva- tai rentoutusharjoituksia tai katsella kynttilän liekkiä. Pääasia on, että rauhoitut säännöllisesti hetkeksi. Se ei ole turhaa, itsekästä eikä vaikeaa, vaan välttämätöntä henkiselle hyvinvoinnillesi.

3. Harjoita kiitollisuutta

Kaikki ovat jo varmasti kuulleet kiitollisuuspäiväkirjasta ja muista kiitollisuusharjoituksista lähes kyllästymiseen asti, mutta ne todella toimivat! Kiitä siis aina mielessäsi, kun jotain mukavaa tapahtuu, tai kirjoita joka ilta muistiin viisi asiaa, joista olet kiitollinen.

Kiitollisuus oikaisee perspektiivimme hetkessä itsekeskeisestä jupinasta ja turhasta voivottelusta elämän kauneuden ja runsauden arvostamiseen. On mahdotonta olla samaan aikaan tulvillaan kiitollisuutta ja tyytymätön.

Maailmankaikkeus myös heijastelee sinulle takaisin sitä, mitä on sisälläsi. Kun näet joka puolella hyvyyttä, kauneutta ja runsautta, noista asioista tulee todellisuuttasi ja saat niitä yhä enemmän. Kun harjoitat kiitollisuutta päivittäin, mielesi alkaa automaattisesti kiinnittää huomiota asioihin, jotka nostavat hymyn huulillesi.

4. Ystävysty itsesi kanssa

Sen sijaan, että yrittäisit olla täydellinen, iloitse siitä, että olet juuri sellainen kuin olet. Ole itsellesi lempeä ja pyri näkemään itsessäsi hyvät puolet, eikä aina vain niitä huonoja! Ole ylpeä ainutlaatuisista ominaisuuksistasi, jotka erottavat sinut muista. Ne ovat lahjojasi, joilla voit ilahduttaa toisia ja tehdä maailmasta paremman paikan.

Älä turhaan vertaile itseäsi toisiin. Jokaisella on oma polkunsa ja tehtävänsä maan päällä. Emme ole tulleet tänne kilpailemaan toistemme kanssa, vaan olemaan onnellisia ja ilmaisemaan itseämme. Kukaan ei ole täydellinen, mutta jokainen on hyvä jossain. Yhdessä täydennämme toisiamme.

5. Ole ystävällinen myös muille

Dalai Laman sanoin: ”Ole ystävällinen aina, kun mahdollista. Se on aina mahdollista.”

Me kaikki olemme haavoittuvaisia ja tarvitsemme välillä apua, tukea tai ohjausta. Anna sitä toisille! Arkipäivä koostuu loppujen lopuksi pienistä asioista: hetkellisistä kohtaamisista ja ohikiitävistä tilanteista. Ystävällisyyttä voi osoittaa keskellä harmainta arkea: hymyilemällä, pitämällä ovea auki, kehumalla ja kiittämällä. Huomaavainen ele tai ystävällinen sana voi pelastaa toisen päivän.

Toisin kuin joskus ajatellaan, lempeys ja ystävällisyys eivät kerro heikkoudesta, tyhmyydestä ja naiiviudesta, vaan viisaudesta ja vahvuudesta. Pienet ystävälliset teot tekevät maailmasta vähän paremman paikan ja saavat myös meidät hyvälle mielelle. Silloin on helppo olla onnellinen.

­

Filosofian maisteri Leena Siitonen on henkisen kasvun ohjaaja, joka kouluttaa, luennoi ja kirjoittaa henkisen kasvun aiheista sekä tekee vastaanotollaan voimaannuttavia intuitiivisia tulkintoja. Siitonen on myös äskettäin julkaissut esikoiskirjansa Lempeän elämän käsikirja säätäjille.

Lisätietoja Siitosesta löydät osoitteista
www.hyvatvibat.fi
www.facebook.com/hyvatvibat/
www.instagram.com/leenasiitonen_hyvatvibat/

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)