TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 24.1.2018 | KOLLEGA.FI
Johda itsesi kohti parempaa elämää

Menestymisen tiellä on monta mutkaa ja kompastuskiveä. Usein teemme hallaa itsellemme aivan huomaamatta. Kun opit tunnistamaan itsellesi haitallisia tapoja ja ohjelmointeja, olet jo ottanut ison askeleen kohti parempaa tulevaisuutta.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Muuttuminen ei ole helppoa. Uuden tavan omaksuminen vie aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä ja kurinalaisuutta. Suunnitelmallisuus ja tavoitteiden asettaminen auttavat asiaa. Kun kirjaat tavoitteesi ylös, tuplaat mahdollisuutesi onnistua. Joistain asioista on kuitenkin ensin hyvä luopua, jotta menestyminen on mahdollista.

Kymmenen vinkkiä parempaan elämään

1. Luovu epäterveellisistä elämäntavoista

Juotko yli kymmenen kahvikupillista päivittäin, syötkö pikaruokaa, maistuvatko promillet, unohdatko liikkua säännöllisesti, muistatko huoltaa kehoasi? Entä unenlaatusi, saatko nukuttua riittävästi ja heräätkö virkeänä?

2. Lopeta selitykset

Oletko huomannut selittäväsi miksi et saa jotain tehtyä? Jos kuuntelet itseäsi tarkemmin, huomaat että tämä on kaava, jota helposti toistat aina, kun koet joutuvasti epämukavuusalueelle – jos sinulla on taipumusta jättää asioita hoitamatta. Selitykseen kuluva energia olisi monesti riittävä asian tarttumiseen.

3. Fixed mindset vs. growth mindset

Stanfordin yliopiston psykologi Carol Dweck on vuosikymmeniä tutkinut mindset-käsitettä ja todennut että ”pysyvän mindsetin” omaava henkilö ajattelee, että älykkyys ja lahjakkuus ovat muuttumattomia eikä hän pysty näkemään, että voisi muuttua tai kehittyä. Vastaavasti ”kasvun mindsetin” omaava ymmärtää, että jokainen voi kehittää lahjojaan ja ajatteluaan kovalla työllä ja että myös aivojaan voi kehittää. Tämän ajattelun myötä motivaatio uuden oppimiselle johtaa usein menestymiseen.

4. Unohda täydellisyys

Elämässä mikään ei ole täydellistä, joten päästä irti sen tavoittelusta. Mieti pikemmin mikä voisi olla riittävä suoritus, jotta pääset liikkeelle, äläkä jää pyörittämään asiaa kunnes se on täydellinen. Kynnys asioiden aloittamiseen kasvaa, mitä pidemmälle asia siirtyy.

5. Päästä irti kontrolloinnista

Päästä irti asioista, joihin et voi vaikuttaa ja keskity niihin, joihin voit. Mitä tapahtuu, jos et saa kontrolloida kaikkea ympärilläsi? Jos ajatus kauhistuttaa sinua, kannattaa pysähtyä ja miettiä miksi näin on. Kontrollointi kuluttaa paljon energiaa ja hellittäessäsi saat lisää kepeyttä elämääsi.

6. Lopeta moniottelu

Vaikka kuinka yrität, on vaikeaa keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa. Valitse siis yksi tärkeä asia kerrallaan ja hoida se – jos vain mahdollista – loppuun asti. Ole täysin läsnä ja keskittynyt, niin huomaat, että suoriudut paremmin. Ja siitä seuraa onnistumisen tunne.

7. Luovu mielistelystä

Vaikka kuinka yrittäisit miellyttää, niin aina on henkilöitä, jotka eivät pidä sinusta. Älä kiinnitä huomiotasi tällaisiin henkiöihin, vaan keskity lisäarvon tuottamiseen, tavoitteiden saavuttamiseen ja siihen, että pysyt omana aitona itsenäsi. Mitä enemmän vihaajia tai kateellisia kohtaat, sen varmempaa on, että teet merkityksellistä työtä.

8. Vähennä tv:n katselua ja sosiaalisen median roolia

Mikäli television katselulla tai sosiaalisella medialla ei ole suoraa yhteyttä omiin tavoitteisiisi, vähennä niihin käyttämääsi aikaa. Tulet huomaamaan, että saat runsaasti lisää aikaa päivääsi. Lue vaihteeksi vaikka kirjaa työmatkallasi tai jos olet ratin takana, kuuntele audiokirjaa. Voisiko välillä pitää paastoviikkoa ilman tv:tä tai somea? Säästyneen ajan voit käyttää johonkin, joka vie sinua kohti parempaa elämää. Mieti, mitä valintoja tekisit, jos sinulla olisi enemmän aikaa itsellesi.

9. Unohda liika varovaisuus

Uskalla rikkoa rajojasi ja ajatella isosti. Mikäli arkailet asioihin tarttumisessa, se estää sinua saavuttamasta unelmiasi. Älä pelkää epäonnistua tai menestyä!

10. Vaihda roolisi aitoon itseesi

Kuka oikein olet ja mitkä ovat luontaiset lahjasi? Jokaisella meistä on ainutlaatuisia lahjoja ja paljon annettavaa. Mitä sinä olet tullut jakamaan? Omaan itseesi ja vahvuuksiisi voit tutustua arkkityyppien avulla. Tasapainon avaimet -menetelmässä on seitsemän arkkityyppiä: taitaja, tarinoija, avustaja, pappi, soturi, kuningas ja tutkija. Testaa, mikä on sinun arkkityyppisi: https://kollega.fi/2014/05/testaa-arkkityyppisi/

Kun tutustut itseesi paremmin, opit rakastamaan itseäsi ja olemaan aito itsesi, jolloin sinulla on hyvän elämän avaimet käsissäsi.

Lisätietoa arkkityypeistä löydät seuraavista, aiemmin julkaistuista artikkeleista:
Arkkityypeistä oivalluksia – osa 1Arkkityypeistä oivalluksia – osa 2,
Arkkityypeistä oivalluksia – osa 3 ja Arkkityypit tiimirooleissa.

 

Tarkemman testin ja syvempää tietoa arkkityypeistä saat Carita Nybergin e-kirjasta Itsensä johtaminen: http://bookboon.com/fi/itsensa-johtaminen-ebook

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteesta www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen kolumni Seitsemän taitoa arjen hallintaan.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa.

  1. Carita kommentoi 31.1.2018 klo 19.31
    Hei Päivi, kiva että blogi puhutteli. Ota askel kerrallaan, muutos vie aikaa, meillä kun on usein hyvin pinttyneet tavat toimia.
  2. Päivi kommentoi 30.1.2018 klo 13.07
    Hei Tässäpä olikin paljon asiaa.

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)