COACHING

Mainos
TEKSTI NIKO LEPPÄNEN KUVA ANITA GRØSLAND | 10.1.2018 | KOLLEGA.FI
Enemmän inspiraatiota ja vähemmän jossittelua

Yksi palkitsevimmista tunnekokemuksista on puhdas inspiraatio eli tunne, joka yhdistyy usein johonkin innostavaan ideaan tai uuteen oivallukseen. Uskon, että jokainen tietää, miltä tuntuu, kun mieleen putkahtaa yhtäkkiä jokin inspiroiva näky tai ajatus. Inspiraation tunne on eräänlainen äkillinen energiapiikki, joka terästää aistimme ja havahduttaa väsyneenkin kehon ja mielen.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, joka on pohtinut paljon itseluottamusta ja kirjoittanut aiheesta kirjan yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa.

Inspiraatio on myös ikään kuin tunneaalto, joka saa tekemisen hetkellisesti tuntumaan helpolta ja vaivattomalta ja suunnitelmien sekä visioiden luomisen innostavalta. Niin kauan kuin surffaamme tuolla inspiraatioaallolla, mikään tehtävä ei tunnu mahdottomalta ja koemme, että voimme saavuttaa mitä tahansa.

Kuitenkin jossain vaiheessa väistämättä tuo voimakas energiasysäys alkaa hiipua. Tämä on täysin normaalia. Itse ajattelen niin, että kehollemme ei ole hyväksi viettää liian pitkää aikaa tässä voimakkaassa energiasysäyksen tilassa, aivan samoin kuin läppärillemme ei tee hyvää olla koko ajan kytkettynä verkkovirtaan, vaan sen pitää antaa toimia omalla akullaan, jos haluamme pidentää sen käyttöikää.

Kun inspiraation tunne alkaa hiipua ja energiatasomme laskea tai palautua perustilaansa, on edessämme kaksi tietä. Joko ymmärrämme, että kokemamme inspiraatiopiikki on tehnyt tällä erää tehtävänsä ja että tästä eteenpäin meidän pitää tulla jonkin aikaa toimeen ”akkuvirralla”. Tai sitten teemme inspiraation hiipumisesta itsellemme ongelman alkamalla antaa sille erilaisia virheellisiä tulkintoja.

Ego kyseenalaistaa uuden

Ollessamme inspiraation tilassa, ajatuksemme ovat pääosin uusia, tuoreita ja luovia. Ne ilmestyvät ilman filtteriä eli ne eivät suodatu egomme kautta. Tämä tarkoittaa sitä, ideoita ei seuraa sellaiset ajatukset, jotka kertovat, onko niiden toteutuminen realistista vai ei.

Vastaavasti palatessamme perustilaamme, alkaa ego-filtterimme kertoa omaa mielipidettään kyseisistä uusista ideoista ja etenkin mahdollisuuksistamme toteuttaa niitä. Jokainen varmaan tietää, miltä tuntuu, kun oma mieli alkaa kyseenalaistaa uusia ideoita tyyliin ”mitä, jos tämä ei olekaan hyvä idea”, ”mitä, jos en onnistukaan” tai ”mitä muut ajattelevat, jos toteutan tämän idean”. Kyseessä on automaattinen kyseenalaistaja, joka lähtee pyörimään heti kun se löytää itselleen vapaata kaistaa mielemme valtateillä.

Kutsun tätä egon tuottamaksi ”mitä, jos” -ajatteluksi, joka usein seuraa inspiraatioaaltoa. Jokainen ”mitä, jos” tai ”entä, jos” -ajatus luo hetkellisen epävarmuuden tunteen. Usein tämä johtaa siihen, että emme ala toteuttaa ideoitamme. Kuvittelemme epävarmuuden tunteen kertovan jotain siitä, kuinka hyvä saamamme idea on ja tulkitsemme, ettei meidän pidä toteuttaa kyseistä ideaa. Todellisuudessa kuitenkin epävarmuuden tunne on yhteydessä niihin epävarmoihin ajatuksiin, joita pyörittelemme mielessämme juuri kyseisellä hetkellä, ei itse ideaan, jonka saimme hetkeä aiemmin. Epävarmuuden tunne on siis hälytysvalo, joka yrittää kertoa meille, ettei näille egon tuottamille ”mitä, jos…” -ajatuksille pidä antaa liikaa huomiota.

Luota idean merkityksellisyyteen

Jokainen idea, johon liittyy inspiraation tunne, on ajatus, joka on tilattu juuri tähän tilanteeseen. Emme välttämättä heti näe, miten se ratkaisee edessämme olevan ongelman tai mihin se johtaa, mutta tämä johtuu pelkästään siitä, että pystymme vain harvoin näkemään kokonaiskuvan. Sen sijaan saamme eteemme yksittäisiä palasia, joista pikkuhiljaa rakentuu kokonainen mosaiikki. Meidän täytyy vain luottaa siihen, että jokainen uusi pala, eli uusi inspiroiva idea, on oikea ja merkityksellinen ja kaikki sitä seuraava epävarmuus on egomme epäilystä kumpuava virheviesti, jota ei kannata ottaa tosissaan.

Mitä enemmän alamme luottaa inspiroiviin ajatuksiimme ja jättää sitä seuraavan jossittelun huomioimatta, sitä enemmän tulemme kokemaan pieniä ja suuria läpimurtoja projekteissamme. Haluankin haastaa sinut kokeilemaan tätä. Sen sijaan, että antaisit ”mitä, jos” -ajattelun estää sinua, toteuta uusi idea riippumatta siitä tuntuuko olosi epävarmalta vai itsevarmalta.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, tietokirjailija ja keynote-puhuja. Hän on ensimmäisiä suomalaisia, joka on opiskellut kolmen prinsiipin ymmärrystä ihmismielen toiminnasta ja mentaalisesta suorituskyvystä. Niko on kirjoittanut yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa kirjan Itseluottamus – kestomenestys mielessä, Viisas Elämä 2017.

Lue myös Niko Leppäsen aiempi kirjoitus Yhteisluottamus on menestyksen kulmakivi.  Lisätietoja Niko ja Makke Leppäsestä löydät https://www.itseluottamus.com/-sivustosta ja facebook-sivulta https://www.facebook.com/itseluottamuscom/?fref=ts ja Nikosta osoitteesta niko@itseluottamus.com.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)