TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 7.12.2017 | KOLLEGA.FI
Seitsemän taitoa arjen hallintaan

Oletko huomannut, että voit vaikuttaa lähes kaikkeen ympärilläsi – jos et aivan suoraan, niin ainakin muuttumalla itse. Uusia taitoja oppimalla pystyt kehittämään itseäsi ja sen myötä ulkoiset asiat eivät hallitse sinua kuten ennen. Sen lisäksi hallinnan tunteesi lisääntyy ja koet onnistuvasi useammin.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Stanfordin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin, miten suorituksiin voi vaikuttaa. Kahdesta ryhmästä, jotka eivät olleet suoriutuneet annetuista tehtävistä hyviin, toinen sai yksikertaisen käskyn parantaa suoristusta, kun taas toiselle ryhmälle kerrottiin, että heillä on halutessaan mahdollisuus löytää taitoja kehittäviä ratkaisuja tehtävään. Ryhmän annettiin ymmärtää, että uuden oppiminen muokkaa fyysisesti aivoja, samaan tapaan kuin harjoittelu kehittää lihaksia. Pari kuukautta myöhemmin suoran käskyn saanut ryhmä suoriutui entistä heikommin. Sen sijaan toinen ryhmä oli pystynyt kehittämään taitojaan dramaattisesti. Tutkimuksen opetus on, että jatkuva oppiminen kehittää meitä. Sillä hetkellä kun päättelemme, että olemme vain sellaisia kuin olemme, lakkaamme kehittymästä.

Seitsemän tärkeää taitoa

Jos haluat ottaa arjen paremmin haltuusi, käy läpi alla listatut asiat. Omaksumalla ne hyödyt myös pitkällä aikavälillä. Arvioi kohta kohdalta, miten hyvin hallitset asiat tällä hetkellä. Näiden asioiden opettelu auttaa sinua kehittymään.

Ajanhallinta

Kun hallitset paremmin omaa aikaasi, opit keskittymään oleelliseen. Aikataulut venyvät helposti tulipalojen sammutteluun. Pienet askareet ja yllättävät keskeytykset ovat aikavarkaita, joiden takia monet tärkeät asiat siirtyvät kerta toisensa jälkeen – ja se syö motivaatiota. Kärsimättömyys on kompastuskivi, joka tempaa sinut helposti kiiretaudin pauloihin. Aiheesta voit lukea lisää aiemmin julkaistusta artikkelista Katkaise kiire.

Omat rajat

Mieti missä kohti rajasi tulevat vastaan. Oletko liian joustava, kun sinulta pyydetään jotakin? Kannattaa opetella pitämään rajoistaan kiinni, etteivät muut kävele niiden yli ilman lupaasi. Ei-sanan käyttäminen tarpeen tullen on yksi tapa pitää omat rajansa selkeinä. On todettu, että mitä vaikeampaa ei-sanan käyttö on, sitä todennäköisemmin henkilö stressaantuu tai palaa loppuun.

Avun pyytäminen

Osaatko pyytää apua vai haluatko itse suoriutua kaikesta? Voi kuulostaa erikoiselta, että avun pyytäminen kehittää taitojasi, mutta avun pyytäminen edellyttää sekä rohkeutta että nöyryyttä, kahta suurta hyvettä. Muista, että sinulla on lupa pyytää, samalla ilmaiset arvostavasi muita.

Kuunteleminen

Kuuntelemalla olet läsnä toiselle ja kehityt kommunikoijana. Liian usein toisen sanomiset jäävät huomioitta, vaikka viesti voisi olla merkittävä. Keskittymällä vastapuoleen, oman vastauksesi sijaan, opit uutta. Lue lisää aiheesta aiemmin julkaistusta artikkelista Kehity taitavaksi kuuntelijaksi.

Aloitteellisuus

On eri asia tietää, mitä kuuluu tehdä, mutta ei tee mitään kuin tehdä jotain asian hyväksi. Aloitteellisuus auttaa sinua tarttumaan asioihin ripeämmin ja siten varmistaa, ettet jää vitkuttelemaan tärkeiden tehtävien kanssa. Nopeat päätökset auttavat sinua eteenpäin.

Positiivisuus

Myönteisenä pysyminen on helpommin sanottu kuin tehty. Vastoinkäymisiä kohdatessa on helppo jäädä valittamaan ja surkuttelemaan kohtaloaan. Positiivisuuden haasteellisuutta lisää se, että aivomme on luotu suojelemaan meitä pelottavilta tilanteilta ja sen vuoksi näemme enemmän vaaroja kuin mahdollisuuksia.

Hyvät elämäntavat

Onko elämäsi tasapainossa perusasioiden osalta? Nukutko riittävästi, ovatko ruokailutapasi terveelliset ja liikutko tarpeeksi? Mahtuuko arkeesi muuta kuin työ ja perhe-elämä vai jäävätkö harrastukset taka-alalle? Pohdi mitkä asiat ovat hyvällä mallilla ja mitä voisit vielä parantaa.

Päätä kehittää itseäsi

Mitkä listan aiheista ovat kaikkein tärkeimpiä oman kehittymisesi kannalta? Vai onko jokin muu teema erityisen ajankohtainen?

Valitse kolme teemaa ja tee suunnitelma, miten kehität näitä taitoja. Pelkkä tavoite ei riitä, vaan konkretisoi, mitä nämä taidot tarkoittavat arjen tilanteissa.

Aikatauluta tavoitteesi, milloin aloitat ja mihin mennessä olet päässyt haluamaasi tulokseen. Kun viet suunnitelmasi kalenteriin, viikko- ja päivätasolla, olet monta askelta lähempänä onnistumista!

” Elä kuin kuolisit huomenna. Opi kuin eläisit ikuisesti.”
Mahatma Gandhi

Vinkkejä itsensä kehittämiseen

 1. Voisiko joku auttaa sinua taipaleellasi?
  Esimerkiksi Coach, valmentaja tai personal trainer.
  Sovi tämän kanssa säännölliset tapaamiset ja valmistaudu niihin huolella.
 2. Mieti mitä haluat
  Aseta tavoitteet, tee välitavoitteita. Merkitse ne kalenteriisi.
  Mieti päivittäin, miten pääsisit lähemmäs vuositavoitteitasi.
 3. Pysy positiivisena ja vältä negatiivisia ihmisiä lähipiirissäsi.
  Pidä huolta rajoistasi!

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteesta www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edelliset kolumnit Mikä estää menestymisen ja Kehity taitavaksi kuuntelijaksi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Lisätietoa kompastuskivistä löydät ilmaiseksi ladattavasta e-kirjasta Onnistumisen esteet: http://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteesta www.tasapainonavaimet.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edelliset kolumnit Kehity taitavaksi kuuntelijaksi ja Miksi hyvät tyypit vaihtavat työpaikkaa?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

[jak

Lisätietoa kompastuskivistä löydät ilmaiseksi ladattavasta e-kirjasta Onnistumisen esteet: http://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteesta www.tasapainonavaimet.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edelliset kolumnit Kehity taitavaksi kuuntelijaksi ja Miksi hyvät tyypit vaihtavat työpaikkaa?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Lisätietoa kompastuskivistä löydät ilmaiseksi ladattavasta e-kirjasta Onnistumisen esteet: http://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteesta www.tasapainonavaimet.com tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edelliset kolumnit Kehity taitavaksi kuuntelijaksi ja Miksi hyvät tyypit vaihtavat työpaikkaa?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)