KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 7.12.2017 | KOLLEGA.FI
Onnellisuutta metsästämässä

Voiko onnellisuuttaan lisätä? Kyllä voi, sanoo Pekka Hämäläinen, joka on kirjoittanut kirjan Eräänä aamuna heräät onnellisena. Onnellisuudessa on hänen mukaansa kyse asenteesta, siitä miten näemme maailman. Muuttamalla omaa ajatteluamme, muutamme myös maailmaa.

Nykypäivänä ihmiset ovat usein tyytymättömiä elämäänsä, vaikka kaikki olisi hyvin, ja etsivät tarkoitusta ja merkityksellisyyttä. Onnellisuus onkin Hämäläisen mukaan mahdollista saavuttaa, sillä se ei vaadi varakkuutta, asemaa tai oppiarvoa. Maailman köyhissäkin maissa elävät ihmiset osaavat iloita ja olla onnellisia. Meidän länsimaalaisten hyväosaisten arvomaailma sen sijaan on vinoutunut sitä mukaa kun elintasomme on noussut. Juostessamme vain tavaran ja rahan perässä, unohdamme ja laiminlyömme tärkeimmät asiat, kuten perheen, parisuhteen ja oman terveytemme. Hämäläinen muistuuttaakin, että olisimme paljon onnellisempia, jos oppisimme jakamaan omastamme. Hyväntekemisen on tutkimustenkin mukaan todettu lisäävän onnellisuutta.

Kirjassaan Hämäläinen korostaa, että onnellisuus ei ole hetken hurmaa, vaan kestävä ja pitkäjänteistä konkretiaa ja yksittäisiä hyviä tekoja, joiden tarkoituksena on muuttaa arkeamme pysyvästi mielekkääksi ja merkitykselliseksi. Tässä yhteydessä hän nostaa tärkeään arvoon kokonaishyvinvoinnista huolehtimisen ja viittaa tohtori Aki Hintsan luomiin oppeihin. Niiden mukaan meidän tulee ensin hahmottaa oma identiteettimme, miettiä mitä haluamme elämältä ja selvittää mahdolliset esteet omien pyrkimysten mukaiselle elämälle. Samaisessa luvussa Hämäläinen tuo esille myös arvojen merkityksen. Jos elämässään ei voi noudattaa omia arvojaan, ei voi kokea itseään onnelliseksi.

Kirjassa käsitellään myös pelkoja, jotka ovat onnellisuutemme pahin este. Yleensä uhkat eivät tule ulkopuolelta, eivätkä toiset ihmiset ole onnemme esteenä, kuten niin usein luulemme. Sen sijaan annamme mielemme täyttyä ennakkoluuloista, peloista ja ikävistä uskomuksista. Kielteisistä ajatuksista seuraa huonoja tekoja. Kun pelot ottavat vallan, onni katoaa. Pelkojaan voi kuitenkin oppia hallitsemaan ja kirjassaan Hämäläinen antaa hyviä vinkkejä pelkojen voittamiseksi.

Yksi tärkeimmistä hyvän elämän ja onnellisuuden mahdollistajista on kyky ajatella positiivisesti. Ruokkimalla hyvää, elämästä tulee laadukasta ja tyydyttävää. Se ei tarkoita, ettei meillä olisi vaikeuksia ja vastoinkäymisiä, mutta kun tekee hyvälle tilaa, ongelmien ratkaisemisenkin mahdollisuudet lisääntyvät dramaattisesti.

Kirja laitaa pohtimaan, miten paljon voimme vaikuttaa omaan elämäämme. Ajattelumme on valintakysymys. Ja kuten kirjassa kehotetaan, aina voi valita sen myönteisemmän näkökulman asioihin.

Kirja sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita oman elämänsä kehittämisestä.

Kirjan nimi
Tekijä
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Eräänä aamuna heräät onnellisena
Pekka Hämäläinen
Minerva Kustannus Oy
2017
267 sivua
23 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)