KIRJABLOGI

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN | 8.11.2017 | KOLLEGA.FI
Myötätunto vaikuttaa työelämään

Myötätunto on ainakin tähän saakka ollut melko vieras käsite työelämässä, saati että sen merkitystä työyhteisölle olisi pohdittu. Myötätunto, myötäinto ja itsemyötätunto ovat kuitenkin tärkeitä ilmiöitä, joita työelämässä kannattaa vaalia, kuten Anne Birgitta Pessi, Frank Martela ja Miia Paakkanen sanovat Myötätunnon mullistava voima -kirjassaan.

Myötätunnon edistäminen, erilaisten näkökulmien esille tuominen ja käytännön ohjeiden antaminen ovat Myötätunnon mullistava voima -kirjan tavoitteita, ja tehtävässään kirja onnistuukin. Kirja on syntynyt Helsingin yliopiston, Tekesin ja Filosofian Akatemian rahoittaman CoPassion-tutkimushankkeen tuloksena. Kirjan kirjoittajina on kaksitoista hankkeessa mukana ollutta, jotka tutkineet myötätunnon ja myötäinnon voimaa erilaisilla työpaikoilla niin yrityksissä kuin julkisella sektorilla.

Myötätunnon positiiviset vaikutukset ovat varmaan monelle tuttuja, mutta myötäinnosta ei aiemmin Suomessa ole puhuttu. Tämä CoPassion-tutkimusryhmän lanseeraama käsite onkin mainio ja tuo näkyväksi, kuinka tärkeää myötäeläminen on myös toisen ilonaiheissa. Myötätunnon ja myötäinnon pohja on sama: jaettu ihmisyys. Myötätunnon ja myötäinnon edistäminen vaikuttaa ihmisen merkityksellisyyden kokemiseen ja on yksi keino hyvien työyhteisöjen luomiseen. Töissä koetulla myötäinnolla on merkitystä, eli liikuttaako oma ilo ketään ja onko omalla työpanoksella väliä.

Tärkeän sijansa kirja antaa myös itsemyötätunnolle, jota ei ole aiemmin tarpeeksi korostettu. Itsemyötätunto tarkoittaa kykyä kohdella itseään rakentavalla ja ystävällisellä tavalla. Useinhan me suomalaiset olemme varsin ankaria itsellemme. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu, että itsemyötätunto vaikuttaa positiivisesti sinnikyyteen, itsensä kehittämiseen ja elämäntyytyväisyyteen. Sen lisäksi itsemyötätunto edistää tunneälykkyyttä ja tuo samat hyödyt kuin itsetunto, mutta ilman itsetunnon hankkimiseen liittyviä haittoja.

Kirja jakautuu kahteen osaan, josta ensimmäinen kertoo, mistä myötätunnon voima kumpuaa ja jälkimmäinen, miten myötätuntoa voi vahvistaa eri elämänalueilla. Toisessa osassa käydäänkin läpi muun muassa, miten voi oppia tunnetaitoja, miten myötätunto vaikuttaa asiakaskohtaamisissa ja kuinka myötätuntoinen johtaminen voimaannuttaa työyhteisöä.

Kirjan jokainen luku on oma kokonaisuutensa, joka sisältää painavaa asiaa. Kirjaa kannattaakin lukea pikkuhiljaa luku kerrallaan. Teosta voi käyttää myös käsikirjana, jonka avulla voi syventää omaa ymmärrystään

Myötätunnon mullistava voima -kirja sopii kaikille työelämän kehittämisestä kiinnostuneille – ja etenkin esimiesten soisi perehtyvän aiheeseen.

Kirjan nimi
Tekijät
Kustantaja
Painovuosi
Sivumäärä
Hinta
Myötätunnon mullistava voima
A. Pessi, F. Martela, M. Paakkanen
PS-kustannus
2017
317 sivua
45 euroa

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)