TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA SINI PENNANEN | 8.11.2017 | KOLLEGA.FI
Mikä estää menestymisen?

Oletko huomannut, että menestyjät suhtautuvat ongelmiin eri tavoin kuin muut. Kun toiset näkevät ylipääsemättömiä esteitä, menestyjät eivät pidä ongelmia tai huonoja ratkaisuja epäonnistumisina vaan mahdollisuutena oppia.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Tutkimusten mukaan merkittävä menestymiseen vaikuttava näkökulma on se, koetko epäonnistumisen johtuvan henkilökohtaisista puutteistasi vai pidätkö sitä asiana, joka on täysin mahdollista korjata ilman suuria ponnisteluja. Jälkimmäinen suhtautuminen raivaa esteet tieltäsi. Myös optimistinen asenne auttaa, sillä epäonnistuminen koetaan oppituntina, joka mahdollistaa onnistumisen seuraavalla kerralla.

Seitsemän asiaa, jotka estävät menestyksen

 1. Tavoitteiden puuttuminen

  Jos et tiedä minne olet menossa, miten voit onnistua? Aseta selkeät, mitattavat tavoitteet ja aikataulut niille. Kun heräät aamulla, palauta mieliin mikä on tavoitteesi ja ota joka päivä pieni askel sitä kohti. Menestyneet ihmiset tietävät mitä haluavat. He ovat rohkeita eivätkä lannistu vastoinkäymisistä, vaan miettivät miten voisivat raivata esteet. Kun sinulle tulee mutkia matkaan, kysy itseltäsi, mikä olisi paras tapa edetä…

 2. Mieltä myrkyttävät läheiset ja negatiivisuus

  Mieti minkälaisessa ympäristössä vietät aikaasi. Menestyjät uskovat olevansa keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa viettävät aikaansa eniten. Valitse siis seurasi tarkoin. Tiedosta, että mieltä myrkyttävät ihmiset vaikuttavat sinuun, kuten vastaavasti myös inspiroivat esikuvat. Älä anna toisten negatiivisuuden tarttua sinuun, aseta rajasi ja ota tarvittaessa etäisyyttä negatiivisuuden kylväjiin. Mieti, kenen seurassa pääset parhaiten kohti tavoitteitasi: niiden kanssa, jotka näkevät vain uhkakuvia vai niiden, jotka ovat jo menestyviä?

 3. Toisten mielipiteet ja vertailu

  Mikäli alati vertaat itseäsi muihin ja mietit toisten suhtautumista sinuun tai tekemisiisi, et hallitse omaa elämääsi. Jätä muiden kommentit huomioitta silloin, kun ne eivät tue sinua pyrkimyksissäsi. Usko itseesi, sillä hyvä itsetunto auttaa sivuuttamaan muiden kielteiset kommentit. Kuuntele henkilöitä, joiden teot puhuvat puolestaan ja jätä omaan arvoonsa ne, jotka arvostelevat tai kyseenalaistavat valintojasi – koska nämä yleensä pelkäävät tai kadehtivat sinua.

 4. Ennakkoluulot omasta iästä

  Ajatteletko, että ikä on vain numero vai annatko sen määritellä, onko jokin mahdollista vai ei? Jos ajattelet, että olet liian nuori tai vanha, mielesi toimii jarruna. Menestyjät eivät anna iän vaikuttaa esimerkiksi työpaikan saamiseen tai jonkin tehtävän hoitoon. Liian moni miettii, että on liian myöhäistä aloittaa vaikkapa uusi harrastus tai vaihtaa työpaikkaa. Onneksi on myös esimerkkejä päinvastaisesta, kuten 81-vuotias isoäiti Ernestine Shepherd joka aloitti kehonrakennuksen 56-vuotiaana. Hän kävelee joka aamu 15 kilometriä ennen kuin menee salille treenaamaan ja kilpailee edelleen. Millaisia esikuvia sinulla on?

 5. Menneisyydessä tai tulevaisuudessa eläminen

  Moni elää menneessä tai tulevassa, jolloin fokus nykyhetken voi helposti kadota. Voit menestyä vain, jos elät vahvasti tässä hetkessä. Hyväksy menneisyytesi, äläkä anna sen määritellä sinua tai sitä mihin pystyt. Lue vaikka Oprah Winfreyn inspiroiva tarina, hänellä oli kaikki syyt jäädä menneisyyden vangiksi, mutta hänestä tuli yksi maailman positiivisimmista ja vaikutusvaltaisimmista naisista. Tiedosta, ettet voi varautua kaikkeen. Tulevasta huolestuminen on kuin maksaisit velkaa, jota et edes ole ottanut.

 6. Selitykset ja verukkeet

  Menestyvät henkilöt tarttuvat toimeen. Kuulutko niihin, jotka keksivät selityksiä ja verukkeita miksi jotakin ei voi tehdä? Vai siirrätkö helposti jonkin aloittamisen hamaan tulevaisuuteen? Täydellisyyteen pyrkiminen on yksi esteistä, joka antaa hyvän verukkeen odottamiseen. On hyvä muistaa, että maailmassa ei ole mitään täydellistä, riittää kun pyrkii parhaimpaansa. Menestyjät keskittyvät päivittäin itsensä ja elämänsä kehittämiseen.

 7. Pelot

  On hyvä muistaa, että pelko ei useimmiten ole todellista vaan itse luomasi tunnetila. Menestyjät nauttivat pelkojensa kohtaamisesta ja haastavat itsensä pois mukavuusalueeltaan, sillä he tietävät, että kehittyminen edellyttää tarttumista uusiin asioihin. Tarkkaile itseäsi ja tunnista, missä tilanteissa pelot salakavalasti ohjelmoivat mielesi.

Mitkä pelot ovat sinun esteenäsi?

Oletko törmännyt siihen, että silloin, kun sitä vähiten toivoisit, jokin estää sinua onnistumasta? Jos näin käy, on kyse kompastuskivistä, jotka pääsevät yllättämään aina siihen saakka, kunnes tiedostat nämä lapsuudessa sinuun ohjelmoidut kaavat. Tasapainon Avaimet -menetelmän avulla voit tunnistaa seitsemän pelkomallia eli kompastuskiveä, jotka estävät meitä onnistumasta. Niitä ovat sabotointi, ahneus, itsensä aliarviointi, ylimielisyys, marttyyrius, kärsimättömyys ja itsepäisyys. Jos haluat tunnistaa, mikä kompastuskivet ohjaavat sinun arkeasi, tee testi!

Lohdullista on, että näistä pelkomalleista voi vapautua. Kompastuskivistä voit lukea lisää aiemmin julkaistusta jutusta Kohtaa pelkosi.

”Menestyminen ei ole avain onneen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos rakastat sitä mitä teet, tulet menestymään.”
Albert Schweitzer

Lisätietoa kompastuskivistä löydät ilmaiseksi ladattavasta e-kirjasta Onnistumisen esteet: http://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook

Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteesta www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edelliset kolumnit Kehity taitavaksi kuuntelijaksi ja Miksi hyvät tyypit vaihtavat työpaikkaa?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)