KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI MIIA HUITTI KUVA JULIA ALAKULJU | 11.10.2017 | KOLLEGA.FI
Reitti unelmien työhön

Olipa kyse ruuhkavuosia elävästä perheenäidistä tai pian eläkeikää lähestyvästä opetustyön ammattilaisesta, oman suunnan tai unelmien työn löytäminen tuntuu nyt pyörivän monen mielessä. Yksi pohtii oravanpyörästä hyppäämistä, toinen houkuttelevaan työtarjoukseen tarttumista ja ulkomaille muuttamista, kolmas pitkään samassa tehtävässä työskennelleenä ja turtuneena, että tässäkö tämä oli. Ja neljäs pukee sanoiksi monien tunteet: Olen hukannut itseni niin totaalisesti ruuhkavuosiin, etten enää edes tiedä, mitä työltäni haluan.

Miia Huitti on stressivalmentaja ja kirjailija, jonka intohimona on auttaa ihmisiä stressinhallinnassa.

Ideaalitilanteessa käytämme puolet hereilläoloajastamme työssä. Toisen puolen vietämme meille tärkeitä asioita tehden, harrastusten, ystävien ja perheen parissa. Työvuosia kertyy yleensä kymmeniä ja tunteja työn äärellä tuhansia vuodessa. Olisi myös mukavaa, jos kokisimme olevamme oikealla paikalla ja työmme toisi meille tyydytystä.

Uskon, että kun saamme toteuttaa omia kykyjämme ja tehdä sitä, mitä rakastamme ja pidämme merkityksellisenä, olemme oikealla paikalla ja kaikki tuntuu hyvältä. Silloin töihin meno tuntuu mukavalta, koemme usein olevamme flow-tilassa ja tunnemme työkaveriemme olevan innostavia.

Kiireen, muutosten, uusien työvälineiden opettelun ja muun arkisen puurtamisen pyörteissä taasen helposti puudumme työhömme. Teemme sitä tietyllä tavalla tiettyjen kaavojen mukaisesti, kunnes jokin asia tai tilanne herättää meidät. Huomamme kenties työn paineiden kasvavan liian suuriksi tai joku läheinen tekeekin mielestämme rohkean muutoksen ottamalla ison askeleen urallaan ja katsomme vierestä ajatellen, voi kunpa minäkin…

Uskomukset tarkasteluun

Mikä sitten estää meitä tekemästä unelmatyötä tai ottamasta uraloikkaa tuntemattomaan? Suurin syy siihen ovat omat uskomuksemme. Olet ehkä hakeutunut alunperinkin aivan toiseen koulutukseen kuin mihin olisit halunnut, koska et uskonut kykyihisi. Ehkä opettajasi lyttäsi sinut matematiikan tunneilla ja löi “en tule ikinä onnistumaan” -leiman otsaasi. Kenties kuulit jossain kohtaa, ettet ole hyvä esiintyjä, etkä ole edennyt urallasi, koska uusiin tehtäviin olisi kuulunut esiintymistä.

Uskomuksiamme muuttamalla voimme muuttaa omaa tilannettamme! Voi olla, että löydät itsestäsi voimavaroja, joihin et aiemmin uskonut. Ehkä huomaatkin, ettei luulemasi ollutkaan totta.

Olen kuullut opettajasta, joka teki työtä erityislasten kanssa, mutta koki ettei saanut hyödyntää osaamistaan tarpeeksi ja mietti jo työpaikan vaihtoa. Keskusteltuaan työnantajansa kanssa hän kouluttautuu nyt työnsä ohella psykoterapeutiksi ja tulee jatkossa tekemään psykoterapeutin työtä opettamisen ohella. Olen kuullut toimistosihteeristä, joka sai vastoin kaikkia luulojaan tuunattua työaikojaan elämäntilanteensa mukaan, eikä hänen tarvinnut vaihtaa työpaikkaa. Hänkään ei uskonut sen olevan mahdollista, mutta asian puheeksi otettuaan alkoi tapahtua. Olen kuullut fysioterapeutista, joka hyppäsi vuodeksi tuntemattomaan ja piti kuin pitikin vuorotteluvapaan, jonka ei alunperin uskonut olevan mahdollista. Olen kuullut asiantuntijasta, joka suoritti työn ohessa maisteriopinnot ja siirtyi sen myötä aivan uusiin työkuvioihin, eikä hänkään uskonut sen olevan mahdollista.

Kysy itseltäsi oikeita kysymyksiä

Jos sinulla on vastaavanlaisia haaveita, mitä jos kävisit itsesi kanssa seuraavan keskustelun:

 • Missä asioissa olen hyvä?
  Esimerkiksi kuuntelemisessa, organisoimisessa, aikatauluttamisessa…
 • Mitä tykkään tehdä?
  Esimerkiksi ratkaista ongelmia, kuunnella, puhua, kirjoittaa…
 • Kenen kanssa tykkään työskennellä?
  Lasten, vanhusten, insinöörien, opettajien tai urheilijoiden kanssa…
 • Jos mitään estettä ei olisi, missä tehtävässä tai ammatissa saisit toteuttaa kaikkia niitä asioita, joissa olet hyvä ja joita tykkäät tehdä juuri itsellesi mieluisten henkilöiden kanssa?

Kuinka kaukana nyt olet tuosta unelmasta? Voisiko nykyinen työsi tietyin tuunauksin vastata paremmin haaveitasi? Voisitko keskustella esimiehesi kanssa työsi sisällön kehittämisestä toiveitasi lähemmäksi? Myös nykyisestä työstä voit tehdä unelmien työn.

Kun ajattelet unelmiesi työtä, sulje silmäsi ja anna mielikuvituksesi laukata. Näe, koe, haista ja maista itsesi toteuttamassa tuota työtä. Sitten pysähdy. Mitä ajatuksia, esteitä ja uskomuksia nousee mieleesi?

En onnistu kuitenkaan, Ei kukaan ole koskaan tehnyt sellaista. Kuulostaa ihan hullulta. Ei kukaan ostaisi sitä. En uskaltaisi. Tulotasoni romahtaisi. En osaisi sitä kuitenkaan. Olisinko kuitenkaan riittävän hyvä. Ei esimieheni kuitenkaan suostu. Ei tässä työpaikassa voi toteuttaa sellaista.

Entä jos voisikin? Mitä jos nuo kaikki ovatkin vain uskomuksiasi, jotka eivät ole lainkaan totta? Ravistele uskomuksiasi ja ota asioita puheeksi, niin saatat yllättyä iloisesti!

Miia Huitti on kirjailija, puhuja ja stressivalmentaja, jonka intohimona on auttaa oivaltamaan stressin syitä ja opettaa tehokkaita työkaluja stressinhallintaan. Miian nettisivut löytyvät osoitteesta http://www.miiahuitti.fi/. Lue myös Huitin edelliset kolumnit Tervetuloa parempi arki ja Onko kiire totta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)