UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI JAANA TOPPARI KUVA STUDIO ONNI | 13.9.2017 | KOLLEGA.FI
Miten olla hyvä alainen

Kukapa meistä ei olisi välillä tuskaillut suhdetta esimieheensä. Harvoin kuitenkaan tulemme miettineeksi, mitä olemme itse tehneet esimies-alaissuhteemme eteen ja miten pitäisi käyttäytyä, että olisi itse hyvä alainen tai työkaveri.

Jaana Toppari on suorahakukonsultti, joka tuntee työnhaun salat.

Osallistuin vuosia sitten internaattikoulutukseen, jossa ryhmälle opetettiin, mitä tapahtuu, kun sitä ei johda kukaan. Viikon kurssin aikana kymmenestä osallistujasta yksi lähti pois raivoa puhisten kolmantena päivänä. Toinen osallistuja sai sydänoireita ja joutui jättämään leikin kesken. Heille tilanne oli yksinkertaisesti liikaa. Koska koulutuksen ohjaajat eivät puhuneet meille neljän ensimmäisen päivän aikana mitään, olimme epätietoisia siitä, mitä meidän odotettiin tekevän.

Hengailimme ja suuntasimme energiamme pääosin kaikenlaiseen ei-rakentavaan: kurssikeskuksesta poistuminen ja alkoholi oli ehdottomasti kielletty, joten tietenkin mietimme, miten keplottelemme itsemme 30 kilometrin päässä olevaan Alkoon ja saamme salakuljetettua leirikeskukseen edes yhden olutkorin. Keksimme myös useita mielikuvituksellisia tapoja, miten päästä eroon ohjaajista. Puuhun sitominen oli niistä hellävaraisin.

Ohjaavat puhuivat meille vasta viimeisenä kurssipäivänä. Se avasi mielemme ymmärtämään, mitä työyhteisöissä tapahtuu, jos johtajuus on kateissa tai jos ryhmä ei suo johtajuutta kenellekään. Vaikka meillä osallistujilla ei ollut – vielä – riitoja keskenämme, koulutuksesta vastaavan psykologin sanat jäivät mieleeni iäksi: ”Ihmissuhteet eivät ole kemiaa, vaikka ihmisten välisestä kemiasta puhutaankin. Kemialliset aineet reagoivat toisiinsa aina samalla tavalla, koska niillä ei ole tahtoa. Ihmisillä on käytöstavat, joita he voivat tahdonvoimallaan säädellä. Näin ollen ei tarvitse olla niin, että kahden ihmisen kohdatessa tapahtuu aina väistämätön epäonnistuminen, kuten kahden yhteensopimattoman kemiallisen aineen kohdatessa. Hyvillä käytöstavoilla pääsee jo pitkälle työelämässä.”

Kymmenen vinkkiä parempaan työelämään

Muutama yksinkertainen neuvo kannattaa muistaa, jos haluaa toimivat suhteet esimieheensä ja työkavereihinsa. Muista, että voit muuttaa vain itseäsi ja omaa käytöstäsi.

 1. Osa meistä on luonnostaan sopeutuvaisia ja mukautuvia, osalla taas on taipumus kyseenalaistaa kaikkea vain tavan vuoksi. Muutoksen kyseenalaistaminen tyyliin ”not invented here” vie vain harvoin asioita rakentavasti eteenpäin. Ota vastaan esimiehen esitykset ilman sellaista kyseenalaistamista, jonka ainoa motiivi on oman pätevyydentarpeen tyydyttäminen. Viisastelu ei auta saavuttamaan parempaa lopputulosta.
 1. Isoissa kansainvälisissä organisaatioissa esimiesten rotaatio saattaa olla niin vinhaa, että kiinteää esimiessuhdetta ei ehdi muodostua. Tällöin työntekijän itsenäisyys korostuu. Osaa asiasi, noudata talon tapoja, tee työsi ja kanna vastuusi. Muutoinkin, vaikka esimies ei vaihtuisi kulumallakaan, kannattaa keskittyä omaan työhön ja panostaa sen laadukkaaseen hoitamiseen. Toimistopolitikointi, juoruilu, toisen arvostelu ja mustamaalaaminen eivät kuulu hyvään työyhteisöön.
 1. Kuunteleminen on aliarvostettua. Kuuntele, kun sinulle puhutaan ja ota neuvot vastaan. Kysy, täsmennä ja käy dialogia, mutta älä hätäile tai luule osaavasi, jos asia on sinulle uusi.
 1. Viesti avoimesti ja puhu ajatuksesi auki. Älä sano yhtä ja tarkoita toista. Unohda piilotarkoitukset, äläkä etsi niitä muilta. Hyvää päivää kirvesvartta on huono tapa aloittaa työpäivä.
 1. Tue esimiestäsi ja työkavereitasi. Selvitä, mikä on esimiehesi vastuualue ja ymmärrä, että esimies ei ole olemassa vain sinua varten. Auta muita, jos sinulla on siihen mahdollisuus.
 1. Pidä omat ajatuksesi myönteisinä ja anna muutoksille mahdollisuus. Kaikissa asioissa on ainakin kaksi puolta, joten opettele vaihtamaan näkökulmaa. Kysy, mitä hyvää muutoksesta voi seurata.
 1. Ole täsmällinen ja ennakoitava. Älä jätä asioita viime tippaan, etenkään silloin, jos ne ovat osa kokonaisuutta, johon muutkin vaikuttavat.
 1. Ole rehellinen ja tee, mitä lupaat. Älä lupaa sellaista, mitä et voi pitää.
 1. Älä rasita työkavereitasi kantamalla liikaa yksityiselämäsi asioita työpaikalle, terapeuttipalvelut ovat tätä varten. Monet haluavat keskittyä työpaikalla pelkästään työhön eivätkä halua tietää toisten elämästä yksityiskohtaisesti. Hyvä yhteistyö on eri asia kuin olla sydänystävä työkaverin kanssa – kuppikuntien rakentaminen on myrkkyä yhteishengelle.
 1. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi, ettet aja itsesi loppuun, vaikka työnimu olisi kova. Kukaan muu ei voi sanoa puolestasi ”ei”.

Jaana Toppari on taloushallinnon ja kiinteistötoimialaan erikoistunut suorahakukonsultti, joka toimii myös uravalmentajana ja opastaa työnhakijoita onnistumaan uuden työn löytämisessä. Topparin valmennuksista voit lukea lisää osoitteesta http://www.uuteentyohon.fi/ ja suorahausta http://www.topco.fi/.

Lue myös Topparin aiemmin julkaistut jutut Kesällä on aikaa ajatella ja Palvelukseen halutaan esimies.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)