JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI JA KUVA ANNA-MAIJA KUOSMANEN | 27.9.2017 | KOLLEGA.FI
Menestyvä joukkue

Jokainen haluaa menestyä ja olla osa menestyvää joukkuetta. Alkusyksystä näimme, kuinka areenallinen ihmisiä ulvoi Susijengin tahtiin, koki onnistumisia ja onnen tunteita, kun joukkue onnistui. Joukkueella oli ennen jokaista peliä niin sanottu voittajajoukkueen ilme. Tappio Slovakiaa vastaan ei heilauttanut itsetuntoa, sillä sekin peli melkein voitettiin ja pieni virhe pelin lopussa otettiin opiksi seuraaviin kohtaamisiin vastustajan kanssa. Koko Suomen kansa meni Areenalle sillä ilmeellä, että me olemme hyviä, yhdessä me voitamme.

Anna-Maija Kuosmanen on tehnyt pitkän pankkiuran ja toiminut lukuisissa esimiestehtävissä.

Mistä tämä voittajan ilme sitten kumpuaa? Olen ollut onnekas ja saanut johtaa monia yksiköitä, joiden kanssa olemme yhdessä menestyneet. Olemme rakentaneet yhdessä tuloksellisen ilmapiirin, joissa puhutaan avoimesti tavoitteista, siitä mitä ne meille merkitsevät ja miten sinne pääsemme. Olemme käyttäneet aikaa siihen, miten löydämme porukkamme vahvuudet ja miten jaamme työt niin, että varmistamme menestyksen, sekä asiakkaan että omamme. Menestyvä työyhteisö ajaa aina asiakkaan etua, sillä loppupeleissä ainoastaan asiakkaan hyöty tuo tuloksen.

Kissa pöydälle

Olen nähnyt työyhteisöjä, joissa ollaan pitkäänkin oltu alamaissa ja joiden yleisilme on väsynyt, masentunut ja jopa hiukan pelokas. Tällaisessa ilmapiirissä on vaikea onnistua. Miten tästä sitten on noustu? No, yhdessä. On nostettu kissa pöydälle, läpikäyty asiat, jotka ovat hyvin ja jotka kaipaavat viilausta. On otettu esille jokaisen toiveet ja mielipiteet. On yhdessä muistutettu perustehtävästä ja syistä, miksi ylipäätään ollaan töissä ja miksi saamme palkkaa. On kaivettu esille työn merkitys itselle, asiakkaalle ja yritykselle. On etsitty niitä elementtejä, jotka tuovat iloa arkeen.

Onnistumisista on yhdessä nautittu, epäonnistumiset on analysoitu siinä missä onnistumisetkin, niistä on opittu ja hiottu tapaa toimia yhdessä, osana juuri tätä joukkuetta. On hyväksytty se, että toinen vierellä on erilainen, on nähty toisen vahvuudet ja kehityskohdat, samoin kuin omatkin ja on puhallettu yhteen hiileen.

Kokeneet henkilöt ovat saaneet tuoda esille omia näkemyksiään ja osaamistaan ja ohjata nuorempia yhteisissä palavereissa. Nuoret puolestaan ovat saaneet tuoda esille omia raikkaita näkemyksiään. Menestyvän ja voittavan joukkueen tärkein ominaisuus on arvostaa jokaista sen jäsentä, nuorimmasta vanhimpaan ja pienimmästä suurimpaan, ja nähdä mitä kukin pystyy parhaimmillaan tekemään ja pystyä kannustamaan jokaista pyrkimään parhaimpaansa joka päivä, joka viikko. Jokainen tiimin jäsen on palkattu omaa tehtävää varten ja sen vuoksi jokainen on tärkeä.

Oikeat ihmiset oikeilla paikoilla

Erilaisuus on vahvuus ja erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan. Työt on mahdollista jakaa työyhteisössä siten, että oikeat ihmiset ovat oikeilla paikoilla. Johtajan rooli on vapauden antamista ihmisille. Vapaus kasvattaa vastuuta, jokainen tietää, mitä osaa tehdä parhaiten ja mitä pitää kehittää. Vahvuuksien kautta uskaltaa myös opetella uuttaa, mennä sellaiselle osaamisen alueelle, jossa ei ole vahvimmillaan, uskaltaa innostuneena ponnistaa eteenpäin ja saada aina uusia onnistumisia.

Johtaja antaa tälle kaikelle suuntaviivat ja kannustaa, auttaa, tukee, huomioi onnistumiset sekä antaa joukkueelle tilaa toimia. Johtaja raivaa esteitä tekemisen edestä ja silottaa tietä arjessa, jotta joukkue pystyy toimimaan, kehittymään ja tuottamaan parastaan.  Johtaja on se muuri, johon ylhäältä ja alhaalta tulevat häiriötekijät törmäävät. Hän huolehtii, että virheet korjataan, niistä opitaan ja että asiat käydään läpi siten, että ne ymmärretään.

Tällaisessa työyhteisössä on turvallista työskennellä. Jokainen tietää olevansa tärkeä, sellainen, jota ilman ei tultaisi toimeen ja jota tarvitaan joka päivä. Jokaiselle on annettu eväät päästä päämäärään niin yksin kuin yhdessä toisten kanssa. Jokainen on valmis auttamaan toisia ja täydentämään yhteisen päämäärän edellyttämiä asioita.

Johtaja luo puitteet

Se, miten johtaja saa aikaan ihanteellisen toimintaympäristön, ei suinkaan synny käskytyksellä. Kaikki lähtee avoimuudesta, arvostamisesta, luottamuksesta, toisten kuuntelemisesta ja siitä, että tärkeät asiat viedään myös käytäntöön. Sovitusta pidetään kiinni ja jos ei voida, käydään läpi miksi ja mitä tapahtui sekä miten edetään jatkossa. Johtajan tehtävä on huomata, huomioida, ottaa esille, korjata ja huolehtia, että sovitut asiat tulevat osaksi joukkueen normaalia arkea. Opitaan yhdessä, edetään yhdessä ja nautitaan onnistumisista yhdessä sekä myös korjataan virheet yhdessä.

Susijengin Henrik Dettman antoi jokaisen aikalisän kohdalla pelaajien ensin hetken hengähtää ja alkoi vasta sitten puhua. Hän kysyi kokeneilta neuvoa, kuunteli ja ohjasi peliä näiden neuvojen mukaan silloin, kun se kuulosti parhaalta ratkaisulta. Hän antoi vapautta toimia kentällä sen mukaan, miten peli eteni, mutta varmisti, että punainen lanka oli kaikkien tiedossa. Jokainen tiesi, missä kohdin tukea kaveria ja missä kohdin edetä yksin joukkueen hyväksi. Tarvittaessa Dettman ryöpytti joukkuetta, tarvittaessa puhui hiljaa. Kaiken perustana oli kuitenkin hyväksyvä ilmapiiri, pelaajien arvostaminen ja jokaisen jäsenen roolin nostaminen esille keskellä pelin tuoksinaa. Sitä on johtajan työ.

Kaikki haluavat onnistua ja menestyä. Ihminen, joka uskoo itseensä ja omaan osaamiseensa, on sinut itsensä kanssa ja hänestä huokuu rauha ja hyvää mieli. Sillä, miten miellämme porukkamme onnistujina, on suuri merkitys työyhteisön toimintaan. Johtajalla on tässä iso rooli. Usko itseen, usko joukkueeseen, usko yksilöön, avoimet kortit, perustehtävän kirkkaus ja keskittyminen olennaiseen ovat avaimet menestyvään työyhteisöön ja parhaaseen työpäiväkokemukseen, joka päivä.

Anna-Maija Kuosmanen on aktiivinen hyvän johtajuuden puolestapuhuja. Kuosmanen on työskennellyt pitkään pankkialalla lukuisissa eri tehtävissä ja on nyt virkavapaalla OP-pankin konttorinjohtajan tehtävistä. Lue myös Kuosmasen aiempi kolumni Esimiehen vastuu sekä hänestä aiemmin kirjoitettu henkilökuva Pankkimaailman monitaituri.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)