PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 27.9.2017 | KOLLEGA.FI
Kohtuus kaikessa

Välillä meno työelämässä tuntuu olevan aika hurjaa. Säntäilemme paikasta toiseen tai vähintäänkin ajatukset poukkoilevat niin kovasti, että punainen lanka meinaa hukkua. Näin kävi minullekin alkuviikosta, kun toinen toistaan kiireellisemmät asiat vaativat aikaani ja samalla itse päätyö jäi kaiken alle. Siitä sitten seurasi tietenkin tuhannenpalava kiire juuri ennen H-hetkeä.

Tämä lienee monelle tuttua. Tehdessäni artikkelia kohtuudesta minulla oli ilo haastatella professori Juha T. Hakalaa, joka on perehtynyt ääri-ilmiöihin kirjassaan. Yksi hänen pointeistaan oli priorisointi. Kun kaikkea on liikaa, niin on pakko laittaa työt tärkeysjärjestykseen. Se on yksinkertainen, mutta hyvin toimiva ohje. Kaikkea ei aina tarvitse tehdä ja työssä on monia asioita, joissa voi pudottaa tasoa ilman, että se on kohtalokasta. Tässä asiassa minulla riittää vielä opeteltavaa…

Kohtuuteen voi perehtyä lisää ajankohtaisartikkelissamme, jossa Juha T. Hakala kyseenalaistaa ääri-ilmiöitä ja nykyajan kohtuuttomuuksia. Esimerkiksi kiire on yksi aikamme vitsauksista, josta työelämä on onnistunut tekemään muodikkaan ja tavoiteltavan asian. Meille on uskoteltu, että on mahdollista ahtaa yhä enemmän tehtäviä rajattuun aikaan. Ja kaikkein pahinta on, että suuri osa meistä uskoo tähän, Hakala sanoo lehtemme haastattelussa.

Johtajuuden ytimessä -blogissa Anna-Maija Kuosmanen pohtii, mikä tekee joukkueesta menestyksekkään. Johtajan tehtävänä on antaa suuntaviivat ja kannustaa, jotta joukkue pystyy toimimaan ja tuottamaan parastaan, mutta kaiken ytimessä on yhdessä tekeminen. Ihanteellinen toimintaympäristö syntyy siitä, että nautitaan onnistumisista yhdessä ja myös korjataan virheet yhdessä, Kuosmanen sanoo kolumnissaan.

Coaching-blogissa Niko Leppänen käsittelee tyytymättömyyttä. Uskomme voivamme tuntea tyytyväisyyttä vasta, kun olemme saaneet elämämme ulkoiset osa-alueet unelmiamme vastaavaksi. Kuitenkin oma mielemme ja sen tuottama ajattelu on niin tyytymättömyyden kuin tyytyväisyyden lähde. Tyytymättömyys on siis vain ohimenevä mielentila, jonka takaa löytyy tyytyväisyys, Leppänen sanoo kolumnissaan

Hyvinvointi-blogissa Erja Järvelä pohtii ihmisyyttä ja sen puutetta. Tässä pärjäämisen ja näyttämisen kulttuurissa ihmisten kohtaaminen ja aika ovat kortilla. Järvelä peräänkuuluttaakin sitä, voisimmeko olla rohkeampia ja suvaitsevaisempia, ja huomata toisessa pienetkin asiat, kuten ilon, hyväsydämisyyden, myötätunnon ja omaperäisyyden.

Sana hallussa -blogissa Eeva Heinonen pakinoi viestinnän vaikeudesta ja ammattijargonista. Jos kuulijan pitää jatkuvasti googlata, mitä toisen sanat tarkoittavat, ollaan viestinnässä hakoteillä. Tavoitteena olisi kuitenkin saada keskustelukumppani ymmärtämään, mistä on kyse, eikä pönkittää omaa itsetuntoa käyttämällä vieraskielisiä sanoja, Heinonen toteaa kolumnissaan.

Kirjablogissa arvioimme Juha T. Hakalan Kohtuuden kirjan, joka liittyy ajankohtaisartikkelimme aiheeseen.

Sunnuntaina päättyi lehtemme kysely, jossa tiedustelimme, työskenteletkö mieluiten tiimissä vai yksin ja miksi. Saimme runsaat sata vastausta. Enemmistö eli 45 prosenttia vastaajista arvosti yksin työskentelyä, koska yksin tehdessä saa itse päättää asioista ja tehdä töitä omaan tahtiin. 30 prosenttia vastaajista piti parhaana tiimityötä, koska yhdessä työskentely on mukavaa, innostavaa ja siinä saa parhaat ideat. Peräti 24 prosenttia vastaajista tykkäsi työskennellä sekä yksin ja että ryhmässä, sillä yksintyöskentely takasi rauhan, mutta ryhmän tuki auttoi ongelmatilanteissa.

Kyselyn palkintokirjoja oli kaksi. JP Jakosen Stressivapaa johtaja -kirjan voitti Katja Piipponen Kajaanista ja JP Jakosen Stressivapaa yrittäjä -kirjan voitti Susanna Kuusi Riihimäeltä. Onnittelut Katjalle ja Susannalle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Uusi kysely on jo käynnistynyt. Tällä kertaa tiedustelemme, riittääkö työaikasi tehtäviesi suorittamiseen vai joudutko tekemään ylitöitä tai viemään töitä kotiin? Vastaajien kesken arvomme Talentum Pron kustantaman, Juha T. Hakalan Kohtuuden kirjan (arvo 45 e).

Seuraavat artikkelit ilmestyvät kahden viikon kuluttua keskiviikkona 11. lokakuuta.
Sitä ennen kuunvaihteessa julkaisemme lokakuun energiakuvaa.

Mukavaa työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

P.S.
Jo yli 12 000 lukijaa on käynyt viimeisen kuukauden sisällä lehtemme sivuilla. Kiitos sinulle lukijamme! Muistathan jakaa myös ystävillesi heitä hyödyttäviä artikkeleita!

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)