ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI JA KUVA MIA BLANC | 13.9.2017 | KOLLEGA.FI
Iloa tuottava vaatekaappi

Monelle nykynaiselle tuttu yhtälö on runsautta pursuileva vaatekaappi, jossa ei kuitenkaan tunnu olevan mitään päällepantavaa. Myös matkalle lähteminen voi aiheuttaa päänvaivaa, kun pakkaaminen vie kohtuuttomasti aikaa ja silti jotain vaikuttaisi aina puuttuvan. Useimmat meistä haluaisivat toimivan puvuston, joka sopisi myös matkalle niin, ettei vaatteiden valitseminen tuottaisi ongelmia. Miten tilannetta voisi kohtuullisen vaivattomasti parantaa?

Mia Blanck on valmentaja, myyntipäällikkö ja enneagrammiohjaaja, joka rakastaa ihmisten kohtaamista ja vuoropuhelua.

Ihmeitä tekevää pilleriä ei vaatepulmiin vielä ole keksitty, vaikka kapselipukeutumisesta muodikkaana ratkaisuna puhutaankin ja yksi jos toinenkin ”marittaa” kotiaan Marie Kondon opeilla. Olennaista tässä, kuten kaikessa järjestämisessä, on päättää mitä säästetään ja mikä saa mennä, mutta myös se, että tiedostetaan mitä uutta kannattaisi hankkia. Konkreettinen järjestäminen auttaa vaateasioissa. Jos aloittaminen tuntuu hankalalta, apua on saatavissa niin aiheesta kirjoitetuista suomenkielisistä julkaisuista kuin kokeneilta ammattilaisiltakin.

Ensin tilannekartoitus

Jotta metsän voisi nähdä vaatepuilta, selvitetään ensin olemassa olevien vaatteiden tilanne. Kartoitus alkaa vaatteiden karsimisella tai vähintäänkin inventoimisella. Ammattijärjestäjä ja stylisti Tarja Rantakangas Nummelasta tekee vaatekaappien raivauksia asiakkaiden kodeissa ja on huomannut, että jo parissa tunnissa tilanne saadaan selkeämmäksi. Tärkeitä kysymyksiä ovat paitsi Suomessa varsin olennainen vuodenaika myös elämäntilanne. Millaisissa tilanteissa vaatteita enimmäkseen käytetään, työssä vai vapaa-aikana? Mikä on oma vartalotyyppi ja millaisia ovat itselle mieluisten vaatteiden värimaailma sekä materiaalit? Iloa tuottavan vaatekaapin tavoitteena on tiivistetysti: itselle ja omaan elämään sopivat vaatteet, jotka käyvät toisiinsa.

Karsi ja löydä tyylisi

Yksi vastaus vaatteiden organisointiin on kapselipukeutuminen, englanniksi capsule wardrobe. Se tarkoittaa rajoitettua kokoelmaa toisiinsa ja vuodenaikaan sopivia vaatteita, jotka käyttäjä valitsee itselleen.

Kapselipukeutumisen asiantuntija Iina Lappalainen kertoo, että joskus jo vaatevaraston karsiminen auttaa kirkastamaan omaa tyyliä, kun kiinnittää huomiota lempivaatteidensa väreihin ja malleihin. Kapseli kootaan valitsemalla esimerkiksi 20 – 40 sisävaatetta, jotka parhaimmillaan sopivat yhteen useamman vaatekappaleen kanssa ja joita kaikkia käytetään noin kolmen kuukauden aikana useasti.  Henkilöllä voi olla kapseli myös esimerkiksi treenivaatteille tai juhlavaatteille.

Iina Lappalainen on todennut kapselipuvuston hyödyiksi ajankäytön selkeytymisen lisäksi muun muassa rahansäästön, kun hankintoja tarvitsee tehdä vain puuttuvien kapselin osien osalta sekä stressitason laskun, kun kaapissa on aina tarjolla harmonisena kokonaisuutena sopivia vaihtoehtoja. Myös pyykkihuolto saattaa samalla helpottua ja mikä parasta, kapselipukeutuja saa todennäköisesti kehuja hyvästä tyylistään.

Aloita heti

Näin syksyn alussa on hyvä käydä läpi kaikki kesäiset vaatteet ja asusteet, ja miettiä mitkä niistä palvelevat sinua vielä ensi vuonnakin tai vaikkapa talven lomamatkalla. Säästettävät vaatteet kannattaa sitten pakata pois tieltä ja näkyvistä. Kierrätä karsimasi vaatteet eteenpäin, jolloin ne voivat päästä jonkun toisen lempivaatteiksi. Sinä puolestasi voit keskittyä nauttimaan syksyyn sopivista lämmittävistä asuista ja inspiroivista väreistä.

Mia Blanc on valmentaja, vaatekauppias, siivousyrityksen myyntipäällikkö ja enneagrammiohjaaja, joka opiskelee jatkuvasti itsensä kehittämiseen liittyviä taitoja. Lue myös Blancin edellinen kolumni Työnohjaus tuo laatua työntekoon sekä hänestä kertova aiemmin julkaistu henkilökuva Verkostoitumisen mestari.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)