VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI LEENA STÅHLBERG KUVA JONNA KAASALAINEN | 30.8.2017 | KOLLEGA.FI
Valintojen tekeminen on taitolaji

Nykypäivänä olemme jatkuvasti monenlaisten omaa elämäämme koskevien valintojen edessä. Ammatinvalinta-asiat eivät kosketa pelkästään nuoria, sillä yhä useampi aikuinen joutuu valintojen eteen omalla työurallaan. Irtisanomiset, uupumiset ja pitkään jatkunut työttömyys voivat sysätä ihmisen vaikean paikan eteen: Miten tästä eteenpäin? Ja ennen kaikkea mihin suuntaan?

Leena Ståhlberg toimii opinto-ohjaajana, työhönvalmentaja ja kouluttajana omassa Suunta-palvelut -yrityksessään.

Myös työskentelyolosuhteiden uudelleentarkastelu saattaa sysätä ajatukset uusille urille: Löytäisinkö itselleni vielä jotain uutta ja mielekästä ja uskaltaisinko lähteä tuota uutta kohti? Valintojen edessä voimme kuitenkin tuntea olomme hämmentyneeksi ja toivottomaksi. Mistä ihmeestä löydämme ratkaisun avaimet päätöksentekoa varten? Miten ihmeessä osaamme tehdä oikean valinnan?

Kaikki lähtee pysähtymisestä

Valinnoissa, etenkin työelämään ja omaan työuraan liittyvissä, on kysymys rohkeudesta pysähtyä. Monet siirtävät päätöksentekoa myöhemmäksi kiireisiin vedoten, kunnes kiire itsessään saattaa tehdä kepposet ja ajaa pakolliselle tuumailutauolle. Oman elämän valintoihin paneutuminen ei kuitenkaan ole hukkaan heitettyä aikaa. Ne, jotka ovat tehneet ison urahyppäyksen tai uranvaihdon, kertovat usein hyppäystä edeltäneestä ajasta, johon on kuulunut oman tilanteen perinpohjainen pohdinta. Pysähtyminen on antanut tilaa ajatuksille. Pikkuhiljaa on saattanut kirkastua selkeä tavoite tai unelma, jonka ajatteleminen on kutkuttanut ja saanut liikkeelle. Valinnoissa onkin kysymys myös kyvystä ja rohkeudesta ajatella unelmaa ja hienojalostaa sitä eteenpäin.

Voidaksemme asettaa uratavoitteita meidän täytyy tietää, mitä osaamme ja mitä emme osaa, missä olemme hyviä ja missä on vielä kehityttävä. Oma osaaminen ja potentiaali toimivat hyvänä polttoaineena valintojen tiellä tavoitetta kohti. Kun tietää, mitä kohti haluaa kulkea, on myös syy nousta ylös sängystä ja lähteä liikkeelle. Hyvä tavoite tuo elämään mukavasti inspiraatiota ja poltetta.

Päätöksenteossa tarvitaan sekä sydäntä että järkeä. Pohjustamme päätökset mielellään rationaalisiin ajatuksiin, mutta myös sydämen äänen kuunteleminen on tärkeää. Se onkin kyky, jota voi tietoisesti harjoitella. Omaa sydäntään ja sisäistä ääntään alkaa kuulla, kun niille raivaa tilaa muulta hälyltä.

Unelmien kautta asioiden ytimeen

Toisinaan oman äänen kuuleminen voi hankaloitua, kun muut ympärillä tuntuvat paremmin tietävän, mitä meidän tulisi valita ja mihin kulkea. Olisikin helppoa heittäytyä virran vietäväksi ja tehdä niin kuin muut tekevät tai kuten toiset kehottavat tekemään. Mutta valinnoissa on kyse aina omasta elämästä.

Muut ihmiset voivat kyllä toimia valinnoissa merkittävänä tukena ja peilinä. Esimerkiksi samassa tilanteessa ollut tai parhaillaan samanlaisten asioiden kanssa painiskeleva yleensä ymmärtää valintojen tekemiseen liittyvän pohdintojen vaikeuden. Kun puhumme asioista ääneen, ne alkavat hahmottua ja selkiytyä myös omassa päässämme. Usein unelmat ja tavoitteet konkretisoituvat helpommin, kun kerromme niistä ystävälle, ja mikä parasta, toinen voi antaa tärkeää palautetta ja uusia näkökulmia, joita emme itse tulleet ajatelleeksi. Hyvä ystävä jaksaa kannustaa muutoksessa ja pohtia eri vaihtoehtoja, unelmoi kanssamme sekä uskoo, että unelmamme ovat saavutettavissa. Opinto-ohjaaja, uravalmentaja tai vastaava ammattilainen puolestaan näkee valintamme ydinkohdat ja osaa tarjota konkreettisia neuvoja päätöksentekoon.

Media antaa helposti kuvan, että tietynlaiset valinnat ovat ainoita oikeita. Omaa elämäämme koskevia valintoja ei kuitenkaan voi perustaa kenenkään muun toiveiden pohjalle. Kannattaakin miettiä, millaiset unelmat tuntuvat juuri omaan elämään sopivilta, tarpeeksi kutkuttavilta, mutta kuitenkin realistisilta saavuttaa. Unelmat kumpuavat omasta sisäisestä motivaatiostamme ja ovat sopusoinnussa maailmankatsomuksemme kanssa. Unelmat johtavat meidät tekemään valintoja, joiden kautta saavutamme omannäköisen elämän. Unelmointia kannattaa harjoitella, sillä unelmat auttavat meitä pääsemään asioiden ytimeen!

Muutoksen tiellä

Kaikki tekemämme valinnat eivät välttämättä osoittaudu oikeiksi. Onneksi muutumme ja kasvamme koko elämämme ajan, emmekä ole koskaan valmiita. Mikään reitti ei ole lopullinen, uusia matkoja ja mahdollisuuksia avautuu jatkuvasti. Epäonnistuminenkin on reitti ja yleensä jälkikäteen tarkasteltuna oppimiskokemus. Voiko lopulta olla vääriä valintoja?

Valintojen tekeminen on taitolaji, jossa onneksi pystymme kehittymään syvällisen itsetutkiskelun ja pohdinnan kautta. Kaikki vastaukset löytyvät meistä itsestämme. Kun saamme rauhassa puntaroida omia vahvuuksiamme ja vaihtoehtojamme, varmuus oikean valinnan tekemisestä vahvistuu. Silloin alamme hahmottaa, että tuota kohti tahdon, tässä on suunnitelmani. Rohkeus on sitä, että toimii omien tuntemustensa ja halunsa mukaan – pelosta huolimatta. Hyvin mietityissä valinnoissa on kyse koko elämän mullistavista asioista. Valintojen tekemiseen kannattaa siis panostaa kaikella antaumuksella!

“Jokaisen elämä on taivalta itsensä luokse.”
Herman Hesse

Leena Ståhlberg on opinto-ohjaaja, motivaatiovalmentaja, työhönvalmentaja, kouluttaja ja yrittäjä. Lisätietoja Ståhlbergista löydät osoitteista www.suuntapalvelut.fi ja www.opocoaching.fi. Ståhlberg on kirjoittanut yhdessä Marjaana Herlevin kanssa keväällä ilmestyneen kirjan Omannäköinen elämä – Näin teet hyviä valintoja (PS-kustannus).

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)