SANA HALLUSSA

Mainos
TEKSTI EEVA HEINONEN KUVA JOHANNA AMNELIN | 16.8.2017 | KOLLEGA.FI
Töihin paluu kuin lastenleikkiä

Ja nimenomaan leikkiähän se onkin, kun ensimmäisenä päivä vaikuttaisi paikalla olevan pelkkä fyysinen olemus, astraaliruumis ja aivot ovat jääneet johonkin aikaisempaan vaiheeseen, eräänlaiseen välitilaan.

Eeva Heinonen toimii järjestelmäasiantuntijana, minkä lisäksi hän miettii maailman menoa ammattijärjestäjän ominaisuudessa.

Tänään on taas se päivä, jolloin pitäisi työntää siviiliajatukset pois päästä ja raivata tilaa työpaikan asioille, tehtäville ja kollegoille. Alku on aina hankalaa, herätyskellon soitto kuulostaa tottumattomiin korviin pahaääniseltä meteliltä ja aamurutiinit ovat vähän hitaammalle viritetyt kuin normaalisti. Niin vain sieltä kotipesästä kuitenkin kammettiin ulos ihmisten ilmoille ja työpaikalle tänäkin vuonna. Joskus tuntuu, että tämä on vuosi vuodelta aina vain hankalampaa, mutta se saattaa olla silkkaa kuvittelua. Silti voisi toivoa vielä yhtä tai kahta lomapäivää lisää.

Työkaveri lohduttelee, että huomenna tuntuu jo siltä, ettei lomalla olisi ollutkaan. 30 vuoden työkokemuksella tiedän, että se on aika lähellä totuutta. Loma on kuitenkin tehnyt tehtävänsä, mieli on levännyt ja virkeämpi kuin ennen lomille lähtöä. Ensimmäinen työpäivä on melkoista ihmettelyä, unohtuneita salasanoja, kesken jääneitä työtehtäviä ja monenlaista mieleen muistuttelua. Onneksi olin siihen varautunut ja merkinnyt päivän kalenteriin omien ajatusten parissa työskentelyksi, ohjelmassa on siis sähköpostin selausta ja raivausta, kuulumisten vaihtoa työkavereiden kesken.

Aina ei ole mahdollista raivata kalenteriin tilaa lomasta toipumiseen edes sitä tuntia tai paria. Joku säännöllinen palaveri odottaa heti työhön paluupäivänä aamutuimaan tai asiakkaita ja ongelmia on ovella jonoksi saakka heti saman tien. Jos asianlaita on tiedossa jo loman lopussa, voi olla vaikea keskittyä viimeisiin lomapäiviin, mieli tekee jo kurkkia työsähköpostia ja vilkuilla kalenteria. Jos tekee mieli jo työasioiden pariin, se kannattaa tehdä.

Tylsintä lienee sellainen puolivillainen olo, jossa työasiat jo painavat päälle, mutta ei oikein viitsisi käyttää loman viimeisiä hetkiä meilien lukemiseen. Silloin kannattaa muistaa, että ensimmäisenä päivänä loman jälkeen saa ollakin vähän pöllämystynyt olo. Ja seuraavana aamuna sitä onkin jo vanha konkari.

Eeva Heinonen toimii järjestelmäasiantuntijana ja opiskelee työn ohessa monimuotokoulutuksessa ammattikorkeakoulussa. Sen lisäksi hän toimii ammattijärjestäjänä ja luennoi aiheesta kansalaisopistoissa. Lue Heinosen edellinen blogikirjoitus Poikkeava päivä on arjen stressitesti.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)