TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA MARJA KASANEN | 16.8.2017 | KOLLEGA.FI
Tee muutoksesta pysyvä

Oletko pitkään harkinnut muutosta, mutta koet uuden tavan omaksumisen vaikeaksi? Se on varsin yleistä, sillä muutoksen tekeminen ei ole helppoa. Se on kuitenkin mahdollista, kuten itse olen saanut todeta omassa elämässäni, jossa uudet tuulet puhaltavat. Olen tämän vuoden aikana tietoisesti kehittänyt itseäni ja sen myötä olen sukeltanut mielen maisemiin monin tavoin. Matkalla olen löytänyt muutaman hyvän esikuvan ja tässä blogissa jaan yhden suunnannäyttäjän, Brendon Burchardin mainioita mietteitä Tasapainon avaimiin yhdistettynä.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Brendonin elämä sai täysin uuden suunnan, kun hän kävi lähellä kuolemaa 19-vuotiaana auto-onnettomuuteen jouduttuaan. Kriisit ravistavat meidät yleensä hereille ja silloin alamme miettiä, mitä haluamme elämältämme. Brendonin mukaan kohtaaminen kuoleman portilla saa meidät pohtimaan kolmea kysymystä: elinkö hyvän elämän, rakastinko täysillä ja oliko elämäni merkityksellinen. Nämä kysymykset saavat meidän havahtumaan ja miettimään, kuljemmeko unessa päivästä toiseen unohtaen itsemme ja unelmamme vai olemmeko löytäneet paikkamme ja elämmekö tietoisesti omannäköistä elämää. Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutoksia. Saadaksemme aikaan pysyviä muutoksia elämäämme, meidän pitää Brandonin mukaan kulkea neljästä mielen portista.

Ensimmäinen portti: Tietoisuus

Tietoisuus on ensimmäinen portti kohti pysyvää muutosta. Onko sinulla huonosti toimiva suhde, työ, jota inhoat tai kaipaatko jotakin muuta elämääsi? Tee pieni tilanneinventaari ja kysy itseltäsi mitä kaipaat juuri nyt. Arvioi, miten tyytyväinen olet ihmissuhteisiisi. Entä terveytesi, voitko hyvin vai olisiko syytä harkita ruokaremonttia tai uutta liikunnallista harrastusta? Viihdytkö työssäsi ja koetko sen merkitykselliseksi? Miten ajattelet, näetkö tulevaisuutesi kiinnostavana ja täynnä mahdollisuuksia vai oletko jumittunut pessimistiseen näkemykseen?

Toinen portti: Hyväksyminen

Tämä portti on monelle todella vaikea, sillä hyväksyminen edellyttää itsensä hyväksymistä. Et voi olla onnellinen elämällä jonkun toisen käsikirjoittamaa elämää, vaan sinun tulee ilmaista itseäsi ja ottaa sinulle annetut luontaiset lahjat käyttöösi. Tämä auttaa sinua tunnistamaan oman elämäntehtäväsi, ottamaan paikkasi suhteessa muihin. Voisitko ilmaista itseäsi ja tekemisiäsi vielä vahvemmin, tehdä hyviä valintoja itsesi puolesta? Itsesi hyväksymisen lisäksi sinun on hyväksyttävä historiasi, jotta et anna sen estää sinua luomasta parempaa huomista. Päästä irti taakoista ja negatiivisista ohjelmoinneista, niin huomaat kuinka askel kevenee ja pystyt elämään vahvemmin tässä ja nyt.

Arkkityyppien tunnistaminen on toimiva avain matkalla kohti itsensä hyväksymistä ja omien vahvuuksien tunnistamista. Mitkä seitsemästä tyypeistä ovat sinulle luontaiset ja motivaatiota lisääviä? Oletko taitaja, tarinoija, avustaja, pappi, soturi, kuningas tai tutkija? Sen voit selvittää tekemällä testin.

Kolmas portti: Vastuullisuus

Vastuullisuus on monelle erittäin haastava portti. On paljon helpompi jäädä uhrin asemaan, syyttämään muita tai olosuhteita, kuin ottaa täysi vastuu omasta elämästäsi. Älä kanna muiden taakkoja, vaan aseta selkeät rajat, miten sinua saa kohdella. Jos koet, että elämäsi takkuaminen on aina jonkun toisen vika, lue marttyyristä aiemmin julkaistusta artikkelista Lopeta valittaminen, ja ota vastuu tästä kompastuskivestä.

Lisää vastuuta otat huomioimalla kaksi keskeistä aluetta. Toinen on laiminlyödyt ihmiset tai asiat. Pyydä anteeksi ja ryhdy muuttamaan toimintaasi, on sitten kyseessä läheinen henkilö tai työkaverisi. Toinen alue on luontaiset lahjasi. Päätä kehittää niitä, opettele uutta lukemalla kirjoja ja menemällä kursseille tai hanki coach ja aseta tavoitteita. Vastuullisuuteen liittyy myös aikataulujen asettaminen. Laita kalenteriin ne asiat, joihin aiot tarttua. Näin muistutat itseäsi mihin mennessä jokin asia tulee hoitaa ja onnistumisen todennäköisyys kasvaa huomattavasti.

Neljäs portti: Toiminta

Ilman toimintaa hyvätkin suunnitelmat ja aikomukset jäävät toteutumatta. Aloita aamusi ajattelemalla, mitä hyvää voit päivän aikana tehdä tai ketä voisit auttaa. Asioihin on vaikea tarttua,  jos ei ole energiaa ja silloin jäämme helposti jumiin totuttuihin toimintamalleihin. Tahdonvoimamme on rajallinen, joten on hyvä keskittyä oleelliseen heti aamulla ollessamme virkeitä. Aloita muutos heti, älä siirrä aloittamista! Näin varmistat, että muutos lähtee käyntiin ja se antaa sinulle eväitä onnistumiseen.

Neljäs portti on se jossa punnitaan oletko tosissasi, siirtyykö tieto päästä jalkoihin ja muutos ajatuksesta toimintaan.

Nämä portit ovat tuoneet sekä elämääni että työhöni uutta näkökulmaa. Olen kiitollinen siitä, että olen saanut nähdä monen ihmisen kulkevan näistä neljästä mielen portista ja pystynyt auttamaan heitä avainten avulla hyväksymään erilaisuutensa ja tekemään näkyväksi sen, mikä estää meitä ottamasta vastuun omasta elämästämme.

“Muista mikä on tärkeää, ole paras versio itsestäsi, tee päivästä merkityksellinen.”
Brendon Burchard

Lisätietoa aiheesta https://www.facebook.com/brendonburchardfan/ ja http://brendon.mykajabi.com/p/lifesgoldenticket-free. Lue lisää Tasapainon avaimista www.keys2balance.fi tai ota yhteyttä carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen kirjoitus Hallitsetko arkeasi?

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)