HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 2.8.2017 | KOLLEGA.FI
Luonto elvyttää

Luonnon ja metsän hyvinvointivaikutukset ovat alkaneet kovasti kiinnostaa minua. Opiskelen paraikaa luonto- ja ympäristöneuvojaksi ja olen viime aikoina puuhaillut ahkerasti näiden asioiden parissa.

Erja Järvelän intohimona on auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Japanilaisen tutkimuksen mukaan metsässä oleskelulla on suoria terveysvaikutuksia. Nämä listatut vaikutukset on tieteellisesti todistettu paikkansa pitäviksi:

 • 10 minuutin oleskelu metsässä vaikuttaa siihen, että hengitystiheys, syke ja verenpaine laskevat ja stressihormonit vähenevät.
 • 20 minuutin oleskelu kohentaa mielialaa.
 • 60 minuutin oleskelu lisää tarkkaavaisuutta.
 • Kahden tunnin oleskelu elvyttää elimistön puolustusmekanismit, jolloin puhutaan palautumisesta. Tämä on elintärkeää, jotta elimistö ei ole jatkuvasti taistele tai pakene -valmiudessa.
 • Säännönmukainen viiden tunnin oleskelu kuukaudessa vaikuttaa siihen, että ihmisen positiiviset tunteet lisääntyvät.
 • Kolmen päivän luontoretki vahvistaa elimistön puolustusmekanismeja.
  (Lähde Lee ym. Japani, 2010)

Kun puolustusmekanismit elpyvät, se tarkoittaa, että parasympaattinen hermostomme aktivoituu kehossamme. Tällöin se sivuuttaa sympaattisen hermoston automaattiset mekanismit, jotka useilla meistä ovat jääneet epäterveellisesti päälle, syystä tai toisesta. Ylirasittumiselle näyttäisi olevan tyypillistä pysyvä autonomisen säätelyn häiriö siihen liittyvine hormonaalisine ja fysiologisine reaktioineen.

Ylirasitus vaatii palautumista

On erittäin tärkeää pystyä palautumaan ylirasittuneesta tilasta. On myös syytä huomata, että henkinen rasitus kuormittaa kehoa samalla tavalla kuin fyysinen ylirasitus. Kuukausia ylirasitustilassa elänyt ei mitenkään pysty palautumaan viikonlopussa. Viikonloppuna ei pysty ottamaan kiinni edes viikolla syntynyttä univajetta, ja sekin heijastuu elimistössä.

Luonto vaikuttaa hyvinvointiin ja terveyteen myös aistien kehittymisen ja aistikokemusten kautta. Luonnon vaikutukset välittyvät erityisesti haju-, näkö- ja kuuloaistin avulla. Luonto myös terävöittää aisteja ja lisää tarkkaavaisuutta. Vaikka luonto saakin meidät valppaiksi, se myös aktivoi parasympaattisen hermoston ja lisää levollisuutta.

Onkin mielenkiintoista huomata, millaisen kultakaivoksen ääressä me suomalaiset istumme. Vaikka todistettua tietoa siitä tulee joka puolelta, emme ota sitä vakavasti. Edelleen hamuamme helposti lääkkeitä, vaikka olisi mahdollista kokeilla terveellisempiäkin keinoja. Samoin vedämme luterilaisella moraalilla itsemme helposti piippuun ja ajattelemme, että kyllä se tästä, kun vähän lepään.

Lääkärin määräyksestä

Japanissa lääkärit määräävät tänä päivänä metsässä oleilua erilaisiin oireisiin. Olisi hienoa, jos meilläkin osattaisiin hakea luonnosta parannuskeinoja.

Osa yrityksistä on jo ymmärtänyt asian tärkeyden. Palavereita pidetään ulkona kävellen, virkistyspäiviä vietetään ulkona ja ideointipalavereja on siirretty neljän seinän ulkopuolelle. On huomattu, että luovuus lisääntyy luonnossa. Itse ajattelen, että luovuus on ihmisen elinehto, myös yrityksen. Sitä ei voi olla, jos ihminen on stressaantunut, koko ajan kiireinen eikä pysähdy koskaan.

Meillä Suomessa metsä on lähellä. Metsään on helppo mennä, yksin tai yhdessä, niin kaveri- kuin työporukalla. Mitään monimutkaista ei tarvita. Aloittaa voi vaikka lyhyillä kävelyretkillä. Virkistyminen on taattu eikä haitallisia sivuvaikutuksia ole. Ja metsässä oleskelu sopii kaikille. Joten mennään metsään!

Erja Järvelä on hyvinvointivalmentaja, joka opiskelee luonto- ja ympäristöneuvojaksi ja on käynyt Hyvinvointia luonnosta -ohjaajakurssin. Järvelä järjestää mm. virkistys- ja luontopäiviä yrityksille. Lisätietoja Järvelästä löydät osoitteesta http://www.mixingnuts.fi/.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

 • haluat erottua joukosta,
 • saavuttaa uutta yleisöä ja
 • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)