HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVA SANNA LIIMATAINEN | 16.8.2017 | KOLLEGA.FI
Esteiden ylittäjä

Ulla Nord on pienestä pitäen halunnut korjata epäkohtia ja vaikuttaa asioihin. Esteet eivät ole koskaan pysäyttäneet Nordia, sillä hän näkee ongelmat mahdollisuuksina. Nord on myös intohimoinen kehittäjä, joka nauttii asioiden ratkaisemisesta uudella tavalla.

Ulla Nord työskentelee Me-säätiön toimitusjohtajana. Yhteiskunnallisten asioiden parissa koko työikänsä toiminut Nord on työskennellyt niin koulutuskentällä kuin sosiaali- ja terveyspuolella.

Yhteiskunnalliset asiat ovat aina kiinnostaneet Ulla Nordia, joka työskentelee Me-säätiön toimitusjohtajana.

– Olen maalta kotoisin ja kasvoin isossa perheessä. Yhteisöllisyys, sosiaalisuus ja liikunnallisuus ovat olleet minulle luontaisia alusta asti. Koulussakin toimin tukioppilaana ja oppilasneuvostossa, ja satujumppaa aloin vetää jo 13-vuotiaana, Ulla Nord kertoo.

Työuransa Nord aloitti päiväkodissa. Siihen aikaan pätevyyden perään ei kyselty. Hän nautti lasten kanssa työskentelystä ja huomasi, kuinka lasten toimintakyky kasvoi, kun he saivat tukea.

– Suoritin sosiaalialan ja terveydenhuollon tutkintoja 90-luvun alussa. Sen jälkeen palasin päiväkotiin, jossa työskentelin vielä monta vuotta, kunnes vuonna 1997 aloitin työt Diakonissalaitoksella.

Nord pääsi heti käsiksi isoihin projekteihin ja sai tehtäväkseen käynnistää monikulttuurisen päiväkodin ja perhekeskuksen. Työssään Nord havaitsi kuinka suuri merkitys työllä oli maahanmuuttajataustaisille ihmisille.

– Se vahvisti omia ajatuksiani siitä, että toiminta on tärkeää. Aloitin toimintaterapian opinnot vuosisadan vaihteessa ja opiskelin työn ohessa.

Ammatilliset kasvuvuodet

Työ innosti Nordia, sillä Diakonissalaitos antoi mahdollisuuden tehdä asioita toisin. Nord tiimeineen rakensi ensin monikulttuurisen päiväkodin ja sitten perhekeskuksen, jossa ihmiset saivat laajasti tukea ja erilaisia palveluita sekä osallistuivat itse aktiivisesti toimintaan.

– Ne olivat minulle todellisia kasvun vuosia, jolloin opin valtavasti myös ammatillisesti. Minulle annettiin mahdollisuus tehdä laajasti erilaisia tehtäviä.

Myöhemmin Nord siirtyi Pitäjänmäen perhehoidon yksikköön, jossa hän teki toimintaterapeutin töitä sekä arviointeja sijoitutuille lapsille ja kehitti samalla toiminnallisuutta osaksi hoitoa.

– Vuonna 2008 minut pyydettiin uuteen projektiin, jonka päämääränä oli löytää syrjäytyneet nuoret ja tuoda heidät koulutuksen, palveluiden ja työn pariin.

Vamos-projekti käynnistyi alun perin neljän hengen tiimistä, jota Nord veti. Alusta pitäen tiimi päätti toimia uusin metodein. Tiimiläiset kulkivat pareittain etsimässä syrjäytyneitä nuoria, jotka löytyivät verkostojen, huolestuneiden omaisten ja vanhempien avulla.

– Menimme nuorten koteihin ja aloimme rakentaa luottamusta nuoreen. Ydinajatuksena oli, että nuori itse määrittelee, ja tiimiläiset olivat kanssakulkijoita ja turvallisia aikuisia.

Toiminta tuotti tulosta ja ensimmäisen vuoden aikana tiimi sai luotsattua sata nuorta eteenpäin elämässä.

Työnkuva laajenee

Työn ohessa Nord opiskeli palvelumuotoilua, sillä hän huomasi, että nuoret eivät hyötyneet yhteiskunnan palveluista. Nord halusi löytää oikean tavan auttaa nuoria.

Vapaa-aikanaan Ulla Nord tykkää pelata golfia yhdessä miehensä kanssa.

– Nuorten etsintätyön ympärille käynnistettiin ensin toimintakeskus, johon Helsingin kaupunki jalkautti lääkärin, sosiaalityöntekijän ja sairaanhoitajan. Ideana oli, että kaikki palvelut olivat nuoren saatavissa, kun tämä niitä tarvitsi.

Toimintakokonaisuutta kehitettiin edelleen ja sitä täydennettiin myöhemmin työpajatoiminnalla, kuntouttavalla työtoiminnalla ja nuorille suunnatuilla urapalveluilla.

– Vamos toimii älyttömän hyvin ja on edelleen laajentunut. Lähtöni jälkeen projektissa työskenteli 70 työntekijää eri paikkakunnilla.

Nordin työnkuva laajeni entisestään, kun hänet nimitettiin vuonna 2011 palvelualojen johtajaksi vastaamaan kaikista nuorten palveluista.

– Vamoksen lisäksi olin kehittämässä maahanmuuttajanuorille ja romaninuorille erilaisia työmuotoja, vastasin nuorten palvelualueiden kehittämisestä sekä monesta hankkeesta.

Työn ohessa Nord on kouluttautunut jatkuvasti ja opiskelut ovat aina liittyneet senhetkiseen työhön.

– Kun huomaan tarvitsevani lisätietoa, hakeudun koulutukseen, sillä olen kiinnostunut asioista.

Unelmatyöhön vaikuttajaksi

Uusi lehti Nordin työuralla kääntyi kaksi vuotta sitten, kun Me-säätiö haki toimitusjohtajaa. Nord oli tehnyt säätiön kanssa yhteistyötä aiemmin työnsä puolesta ja tunsi talon. Hän innostui hakemaan paikkaa ja sai sen.

– Kahden vuoden perusteella sanon, että tämä on unelmatyö, jota en vaihtaisi. Säätiön visio ja oma missioni ovat yhteneväiset: lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymisen ehkäisy ja eriarvioistumisen väheneminen Suomessa.

Nord kertoo, että Me-säätiö ei ole mikään perinteinen apurahasäätiö, vaan ennemminkin start up -säätiö, joka tekee asioita uudella tavalla. Säätiö kartoittaa palvelujärjestelmän aukkoja, joihin se kehittää uusia työtapoja.

– Olemme analytiikan avulla selvittäneet syrjäytymisen syitä sekä sitä, mitä on esimerkiksi työttömyyden ja mielenterveysongelmien taustalla. Olemme myös tavanneet paljon kunnan edustajia, asiantuntijoita, johtoa, järjestön edustajia, nuoria ja perheitä.

Säätiössä uskotaan ennaltaehkäisevään työhön. Säätiö hakee vain sellaisia hankkeita, jotka ovat kooltaan suuria ja skaalautuvia.

– Kaikki työ, jota lähdemme tekemään, on sellaista, johon uskomme pystyvämme tuottamaan systeemistä ja rakenteellista muutosta.

Kädet savessa

Tekeväisenä ihmisenä Nord ei pelkästään istu toimistossaan, vaan on mukana kentällä kehittämistyössä. Hän tapaa paljon verkostojaan, käy aktiivista vuoropuhelua ja vaikuttaa monissa työryhmissä.

– Olen mukana muun muassa Sipilän hallituksen työryhmässä miettimässä, miten eriarvoisuutta voidaan vähentää. Käyn myös puhumassa seminaareissa ja pidän koulutuksia.

Aamuvirkkuna tyyppinä Nord on aina ensimmäisenä toimistolla ja hoitaa silloin hallinnolliset ja juoksevat asiat alta pois. Päivät menevät pitkälti palavereissa joko toimistolla tai muualla.

– Matkapäiviä kertyy myös paljon, sillä kierrän tapaamassa eri tahoja eri puolilla Suomea. Meillä on myös omia tukemiskohteita Turussa, Lappeenrannassa, Tampereella, Espoossa ja täällä Helsingissä, joissa käyn säännöllisesti.

Innostavimpana Nord pitää työssään sitä, että on lupa tehdä asioita totutusta poikkeavalla tavalla.

– Säätiön ilmapiiri on hyvin innostava. Meillä on lupa tehdä asioita, ottaa riskejä ja jopa epäonnistua. Saamme kokeilla uusia asioita surutta.

Innostuksen kääntöpuoli on se, että Nord kokee työnsä niin mielenkiintoiseksi, ettei aina muista ottaa itselleen tarpeeksi vapaa-aikaa.

– En millään meinaa osata irrottautua töistä ja minun onkin tietoisesti pidettävä huoli, että varaan riittävästi vapaa-aikaa ja saan nollattua aivoni.

Kokkausta ja golfia

Nordille perhe on hyvin tärkeä ja viikonloput kuluvatkin sen parissa. Lähipiiriin kuuluvat mies ja kolme lasta, josta vanhin on lentänyt pesästä ja tällä on jo kaksi omaa lasta.

Kokkaaminen on koko Nordin perheen yhteinen harrastus ja intohimo.

– Olen mummi ja nautin siitä, että saan viettää aikaa ihanien lastenlasteni kanssa. He ovatkin usein viikonloppuisin kylässä ja silloin kyllä työasiat unohtuvat kokonaan.

Nordin perhettä yhdistää myös ruoka. Koko perhe tykkää kokata ja nauttia hyvästä ruoasta.

– Olemme ruokahullu perhe ja kokkaaminen on meidän intohimomme.

Liikunta kuuluu myös erottamattomana osana Nordin arkeen. Hän kävelee paljon, pelaa golfia yhdessä miehensä kanssa ja käy salilla.

Erityisen paljon Nord pitää lukemista. Hän on kirjojen ahmija, jonka yöpöydällä on aina iso pino kirjoja odottamassa.

– Rakastan lukemista. En aloita kirjaa, ellen saa lukea sitä yhteen menoon.

Haluaan vaikuttaa asioihin Nord pääsee toteuttamaan työssään ja onkin onnellinen saadessaan tehdä yhteiskunnallisesti merkityksellistä työtä. Hän haluaa jatkuvasti kehittää säätiötä ja parantaa asioita.

– Uskon vahvasti visioomme, että voimme poistaa tai ainakin vähentää paljon eriarvoisuutta maassamme. Asioille voi aina tehdä jotakin ja esteet on tehty ylitettäviksi.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)