UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI JAANA TOPPARI KUVA STUDIO ONNI | 3.5.2017 | KOLLEGA.FI
Viisikymppisenä uuteen työhön

Taisi olla aivan 2000-luvun alussa, kun hain myyntijohtajaa teknologiayritykseen, jolla oli sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita. Silloin 45-vuotias ehdokas oli liian vanha edes tapaamaan asiakasta, koska kuulemma ”moottorista ei enää löydy tehoja riittävästi”. Asiakas, itse hieman alle 50-vuotias, ei toki epäillyt omaa energisyyttään.

Jaana Toppari on suorahakukonsultti, joka tuntee työnhaun salat.

Ikäsyrjintään on nykyisin havahduttu ja oman näppituntumani mukaan yli 50-vuotiaiden työllistyminen on helpottunut verrattuna muutamien vuosien takaiseen aikaan. Ehkä työnhakijat ovat myös itse tajunneet olla toitottamatta joka mutkassa omaa ikäänsä ja osaavat suhtautua siihen aiempaa neutraalimmin. Vielä joitakin aikoja sitten oli aivan tavallista, että työnhakija ilmoitti suurin piirtein ovelta, että ”kun olen jo viisikymmentä ylittänyt, niin eihän minua kukaan enää huoli – taidan olla ihan passé”.

Suomessa on paljon työnantajia, jotka eivät ikään tuijota, mutta on myös paljon viisikymppisiä, jotka tuhoavat omat mahdollisuutensa ihan itse. Jos olet edellisen kerran hakenut töitä kolmekymppisenä, eivät samat työnhaun keinot päde enää viisikymppisenä.

Keskeisin ero siinä, että viisikymppinen joutuu tekemään keskimäärin huomattavasti enemmän töitä uuden työpaikan eteen kuin parikymmentä vuotta nuorempi. Jos 1980-1990-luvuilla, lamavuodet pois luettuina, viidestä työhakemuksesta yksi tärppäsi takuuvarmasti, ehkä useampikin, nyt huomattavasti kokeneempana hakemusten määrän voi moninkertaistaa ja lisätä päälle omien kontaktien aktivoinnin ja piilotyöpaikkojen metsästämisen.

Jos olet viisikymppinen ja uuden työn haussa, muista seuraavat asiat:

1. Älä julista ikääsi

Älä valita, selitä, saati julista ikääsi. Työhistoriaa ei toisaalta kannata ryhtyä lyhentämään jättämällä työuran alkuvuosien työpaikat pois, sen sijaan iän vaatiminen työhakemuksissa pitäisi olla lailla kiellettyä. Ikää todennäköisesti kysytään haastattelussa, mutta fiksu haastattelija antaa hakijan ensin kertoa työhistoriansa eikä heti tartu ikään. Kolmekymppiselle rekrytoijalle 50 vuotta ylittänyt hakija saattaa edustaa isän tai äidin ikäluokkaa – tosi vanhaa siis. Viisikymppinen rekrytoija sen sijaan ajattelee, että eihän tuo ole ikä eikä mikään. Valitettavasti työnhakija ei voi valita rekrytoijaa. Jos ikää kysytään, se pitää kertoa, toteaminen ilman selittelyjä riittää.

2. Ymmärrä, että työnhaku on työtä

Nykyään työnhaku on kaikille työtä etsiville täyttä työtä. Kolmekymppinen joutuu myös näkemään paljon vaivaa uuden työn saamiseksi, viisikymppinen vielä enemmän. Ole sinnikäs ja usko itseesi – jos et itse usko itseesi, ei kukaan muukaan sitä tee.

3 Tee työnhakustrategia

Satunnainen sinne tänne sohiminen turhauttaa. Tee työnhakustrategia, joka pohjaa osaamiseesi, kiinnostuksen kohteisiisi sekä toimintatyyliisi. Tiedä, mitä haluat ja toimi sen mukaan.

4. Tunnista siirtokelpoinen osaamisesi

Oman alasi työt ovat voineet kadota kokonaan, mutta sinulla on varmasti ns. siirtokelpoista osaamista, jota voit soveltaa vaikkapa eri toimialalla. Jos etsit samanlaista työtä kuin olet viimeisimmät vuodet tehnyt, voit joutua etsimään sitä kauan. Tutki siis erilaisia organisaatioita ja toimialoja – voit löytää tehtävän, jossa voit käyttää osaamista hieman uudella tavalla. Tutki myös koulutusmahdollisuuksia.

5. Markkinoi itseäsi

Ole aktiivinen, verkostoidu, osallistu erilaisiin tilaisuuksiin, tee itsellesi hissipuhe ja levitä sanaa työnhaustasi. Tee työnhakudokumenteistasi markkinointipaketti, joka on sinun näköisesi – päälle liimatut kliseet eivät toimi.

6. Tunne kilpailijasi

Mieti, kenen kanssa kilpailet: onko osaamisesi poikkeuksellisen hyvää, onko kielitaitosi varmasti sujuva, minkä ikäisten kanssa uskoisit kilpailevasi. Mieti palkkapyyntösi tarkkaan ja sopeuta se tilanteeseen. Itseään ei tarvitse myydä alihintaan, mutta kannattaa ymmärtää, että työnantajat eivät välttämättä lähde kovin suuriin palkkaneuvotteluihin, joten palkkatoiveen pitäisi mennä kerralla oikealle tontille.

7. Katso peiliin

Työpaikkaan rekrytoidaan kokonainen ihminen, ei vain osaamista. Työnhaku ei ole kauneuskilpailu, mutta kukaan ei palkkaa henkilöä, josta jo heti näkee, että hän ei ole pitänyt itsestään huolta. Virttynyt ja vetelä kolmekymppinenkään ei menesty työnhaussa. Toisaalta ulkonäkö ei auta, jos osaaminen ei ole kohdallaan. Viisikymppisen kohdalla työnantajaa saattaa pelottaa sairauksien uhka, mutta viisaat työnantajat ymmärtävät, että terveys ei ole itsestään selvää nuoremmillekaan.

Jaana Toppari on taloushallinnon ja kiinteistötoimialaan erikoistunut suorahakukonsultti, joka toimii myös uravalmentajana ja opastaa työnhakijoita onnistumaan uuden työn löytämisessä. Topparin valmennuksista voit lukea lisää osoitteesta http://www.uuteentyohon.fi/ ja suorahausta http://www.topco.fi/.  Lue myös Topparin aiemmin julkaistut jutut Viisi varmaa keinoa sabotoida työnhaku ja Kun suorahakukonsultti soittaa.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)