VIERAILIJA

Mainos
TEKSTI NIKO LEPPÄNEN KUVA ALEKSI KOSKINEN | 17.5.2017 | KOLLEGA.FI
Kestomenestyjä ei kaihda epävarmuutta

Muutama kuukausi sitten sain mielenkiintoisen yhteydenoton Sam Öhmanilta. Sam kertoi, että hänen aikomuksenaan on osallistua maailman kovimpaan soutukilpailuun Talisker Whiskey Atlantic Challengeen ja soutaa ensimmäisenä suomalaisena yksin Atlantin valtameren yli. Matkaa reitille kertyy 5 000 kilometriä ja aikaa siihen kuluu noin 70 – 90 vuorokautta. Tällaisessa suorituksessa henkinen jaksaminen ja mentaalinen suorituskyky ovat erityisen merkittävässä roolissa. Siksi Sam halusikin löytää itselleen oman mentaalivalmentajan, joka tukee häntä henkisesti.

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, joka on kirjoittanut veljensä Makke Leppäsen kanssa kirjan itseluottamuksesta.

Yksi ensimmäisistä suoritukseen liittyvistä asioita, joita kävimme yhdessä läpi, oli se, miten Samin mielen- ja tunnetilat tulevat olemaan jatkuvassa ylös-alas kulkevassa vuoristoradassa matkan aikana. Sam tulee kokemaan hetkiä, jolloin hänen olonsa on itseluottavainen ja itsevarma. Tällöin matkanteko tuntuu kohtalaisen helpolta ja usko maaliin pääsystä on vahva. Toisina hetkinä Sam tulee tuntemaan henkistä epävarmuutta, jolloin hän kyseenalaistaa mielessään koko homman järkevyyden ja hyvin todennäköisesti jopa pohtii leikin lopettamista kesken.

Mutta on yksi asia, jonka Sam kykenee tekemään riippumatta siitä, missä mielen- ja tunnetilassa hän on ja mitä ajatuksia hänen päässään pyörii: hän pystyy soutamaan. Ja jokaiselle vedolla hän on yhden pienen askeleen lähempänä kohti Antiguan saarella Karibialla sijaitsevaa maalia.

Jokainen kärsii epävarmuudesta

Kestomenestyjät ovat ihmisiä, jotka kykenevät saavuttamaan tavoitteitaan ja tekemään tulosta omassa jutussaan, kuten urheilussa, yrittämisessä, johtamisessa ja luovassa työssä, esimerkiksi artistina. Ulkopuolelta katsottuna saattaa näyttää siltä, että syy siihen, miksi joku kokee kestomenestystä omassa työssään – lahjakkuuden ja taitojen lisäksi – on se, että he tekevät asioita lähes rajattomasta itseluottamuksesta ja itsevarmuudesta käsin. Yleisesti ajatellaan, että omassa jutussaan kestomenestystä kokevat ihmiset ovat selättäneet epävarmuuden, eivätkä he koskaan epäile omia kykyjään ja mahdollisuuksiaan.

Olemme veljeni Makken kanssa kuitenkin viime vuosien aikana haastatelleet monia oman alansa huippuja urheilijoista yritysjohtajiin ja start-up -yrittäjistä esiintyjiin ja kysyneet heiltä, tuntevatko he koskaan epävarmuutta ja epäilevätkö he koskaan itseään ja omia kykyjään. Lähes poikkeuksetta jokainen vastaaja myöntää tuntevansa joskus, jotkut jopa usein, epävarmuutta ja itseluottamusvajetta.

Nämä omansa alansa kestomenestyjät kuitenkin ymmärtävät, ettei epävarmuus ole este toiminnalle ja asioiden tekemiselle. Sen myötä he tuntevat valmiutta joko astua kentälle urheilijana, toimeenpanna ideoita yrittäjänä, julkaista omia tuotoksiaan artistina tai viedä yritystä uuteen suuntaan johtajana riippumatta siitä tuntevatko he olonsa luottavaiseksi ja itsevarmaksi. Kestomenestyjien todellinen salaisuus onkin heidän valmiutensa tehdä asioita ilman täyttä varmuutta onnistumisesta hyväksyen epäonnistumisten ja virheiden mahdollisuuden. He ovat siis valmiita soutamaan oli oma sisäinen keli mikä tahansa.

Älä ulkoista itseluottamustasi

Yksi merkittävimmistä syistä sille, miksi kestomenestyjät ovat aina valmiita laittamaan itsensä likoon ja toimimaan, on se, että he ymmärtävät sisimmässään, ettei oma tunnetila ole merkki siitä, miten hyvin asiat tulevat menemään. Nämä ihmiset ymmärtävät, että itsevarmuus ja epävarmuus tulevat ja menevät oman logiikkansa mukaan, mutta kyky tehdä, mitä tilanne vaatii, kyky tehdä huippusuoritus, kyky venyä yli oman potentiaalin, kyky olla parhaimmillaan ja loistaa, on aina olemassa. Kestomenestyjät eivät siis ulkoista omaa itseluottamustaan eli luottamusta omiin kykyihin ja uskoa omiin mahdollisuuksiin alati vaihtuvaan tunnetilaansa.

Vastaavasti ihmiset, jotka kokevat itseluottamusvajetta ja sen myötä välttävät tarttumasta toimeen ja laittamasta itseään likoon, kokevat, etteivät he voi onnistua, jos he tuntevat olonsa epävarmaksi. Tällöin he tekevät itseluottamuksestaan riippuvaisen itsevarmuuden tunteesta, mikä saa heidät näkemään oman epävarmuutensa ongelmana ja esteenä. Ja mitä enemmän he näkevät epävarmuutensa ongelmana, sitä epävarmemmaksi he tuntevat olonsa ja sitä kauemmaksi heidän kaipaamansa itsevarmuuden tunne kaikkoaa. Odottaessaan itsevarmuuden tunnetta, he samalla missaavat kaikki ne mahdollisuudet, joita elämä tarjoaa juuri nyt. Ennen pitkää he saattavat huomata, että sillä aikaa, kun he odottivat ”oikeaa soutufiilistä”, katosivat kestomenestyjät horisonttiin.

Kolme tärppiä kestomenestykseen

  1. Kaikki tunnetilat ovat normaaleja
  2. Kyky olla parhaimmillaan ja tehdä, mitä vaaditaan tässä hetkessä, on aina olemassa riippumatta siitä, mitä itse ajattelee tai tuntee
  3. Onnistumiset, läpimurrot ja kestomenestyminen ovat jatkuvan kokeilemisen ja tekemisen sivutuotteita.

Itseluottamuksesta voit lukea lisää aiemmin julkaistusta Itseluottamus löytyy sisimmästämme -ajankohtaisartikkelista, johon on haastateltu Niko ja Makke Leppästä.

 

Faktaa kirjoittajasta

Niko Leppänen on mentaalivalmentaja, tietokirjailija ja keynote-puhuja. Hän on ensimmäisiä suomalaisia, joka on opiskellut kolmen prinsiipin ymmärrystä ihmismielen toiminnasta ja mentaalisesta suorituskyvystä. Niko on kirjoittanut yhdessä veljensä Makke Leppäsen kanssa äskettäin ilmestyneen kirjan Itseluottamus – kestomenestys mielessä, Viisas Elämä 2017.

Lisätietoja Niko ja Makke Leppäsestä löydät http://www.itseluottamus.com/ -sivustosta ja facebook-sivulta https://www.facebook.com/itseluottamuscom/?fref=ts ja Nikosta osoitteesta niko@itseluottamus.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)