UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI JAANA TOPPARI KUVA STUDIO ONNI | 5.4.2017 | KOLLEGA.FI
Viisi varmaa keinoa sabotoida työnhaku

Silloin tällöin törmään rekrytointikonsulttina ehdokkaisiin, jotka sabotoivat tehokkaasti oman työnhakunsa, vaikka ajattelevat vilpittömästi yrittävänsä parhaansa.

Jaana Toppari on suorahakukonsultti, joka tuntee työnhaun salat.

Moni pelkää pilaavansa haastattelun liian jännityksen vuoksi ja joissakin tehtävissä, esimerkiksi myyntityössä, haastattelujännitys helposti johtaakin siihen, että rekrytointiprosessi ei tällaisen hakijan kohdalla jatku. Toisaalta monissa tehtävissä haastattelujännitys ei estä itse työn tekemistä, joten sabotoinnilla tarkoitan muuta kuin jännittämistä.

Työnhakudokumenttien huolimaton kieliasu

Työnhakudokumenttien on oltava virheettömiä niin kirjoitusasultaan kuin kieliopillisesti. Kirjoittaminen on pohjimmiltaan ajattelua, joten sekavat lauserakenteet tai toisilleen alisteiset sivulauseet eivät anna hyvää kuvaa hakijasta. Tekstin pitää olla ymmärrettävää ensilukemalta. Vaikeaselkoisen tekstin kirjoittaminen ei kerro älykkyydestä, vaan älykkyyden puutteesta. Kirjoita niin, että Pihtipuhtaan mummokin ymmärtää. Jokaisella ammattialalla on toki oma termistö ja kirjoitustapa, jolla toinen ammattilainen vakuutetaan, vaikkapa juristien kuuluisa kapulakieli. Ammattikielessäkin on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että ei sorru liiallisiin koukeroihin. Esimerkiksi tuomiolauselman muotoa mukaileva hakemus liikejuristin tehtävään ei välttämättä ole hyvä idea, vaikka sellaisia joskus näkeekin.

Hakemuksen ja CV:n kokonaisuus kertoo kokeneelle rekrytoijalle enemmän kuin niissä olevat yksittäiset sanat. CV:stä ja saatteesta voi lukea hakijan pedanttisuudesta, suurpiirteisyydestä, huumorintajusta, kunnianhimosta, sosiaalisuudesta – ilman, että hakija tuo niitä suoranaisesti esille.

Politiikka ja uskonto

Poliittisen tai uskonnollisen toiminnan esille tuominen on ehdottomasti kiellettyä, ellet ole hakemassa poliittista tai uskonnollista tehtävää tai ellet ole ollut päivätyössä poliittisessa järjestössä, seurakunnassa tai muussa uskonnollisessa yhteisössä. Vaikka kokisit kuinka imartelevaksi sen, että sinua on pyydetty ja olet ryhtynyt kunnallisvaaliehdokkaaksi, kyseisen tiedon paikka ei ole CV:ssä.

Työhistorian aukot

Työhistorian aukkojen jääminen vaille selitystä on rekrytoijalle varoitusmerkki: mitä on tapahtunut? Työhönottajan mielikuvitus lähtee laukalle ja keksii monenlaisia selityksiä, eikä yksikään niistä toimi eduksesi. Aukkojen syy on todettava lyhyesti CV:ssä ”yhtenä työpaikkana”: aktiivinen työnhakija, omaishoitaja, täydennysopinnot, muutto toiselle paikkakunnalle/ulkomaille puolison työn vuoksi jne. Nämä ovat useimmille rekrytoijille helposti hyväksyttäviä syitä. Vaikeasti sulatettavia syitä sen sijaan ovat esimerkiksi vapaan ottaminen omakotitalon rakentamiseksi, maailmanmatkailu tai tarve tauolle.

Myöhästyminen

Hakemuksen lähettäminen vasta hakuajan jälkeen, olipa myöhästyminen minuutteja tai tunteja, voi johtaa muutamilla ammattialoilla suoraan hakemuksen hylkäämiseen, vaikka hakija olisi kuinka ammattitaitoinen. Viime tippaan jättäminen ja viime tipan ylittäminen kertoo nimittäin usein yleisimminkin hakijan kyvystä ennakoida ja pitää aikataulut. Sähköisissä rekrytointijärjestelmissä ei monesti voikaan enää hakea hakuajan päätyttyä. Jos sähköpostitse lähetettävä hakemus myöhästyy esimerkiksi internet-yhteyden katkeamisen vuoksi, asia pitää kertoa saatteessa tai erillisessä viestissä.

Myöhästyminen haastattelusta ilman, että lähettää asiasta viestiä, on anteeksiantamatonta. Myöhästyminen sinänsä ei ole kohtalokasta, sillä liikenteessä sattuu yllätyksiä, mutta asiasta pitää ilmoittaa.

Käyttäytyminen haastattelussa

Kättely, pukeutuminen, mikroilmeet, hiukset – nämä kaikki rekrytoija rekisteröi. Veltto kättely, tehtävään sopimaton yli- tai alipukeutuminen, nyrpeät ilmeet tai epäsiistit hiukset eivät edistä hakijan tilannetta. Et tarvitse viimeisimmän muodin mukaisia vaatteita, ellet ole hakemassa muodin alalle, mutta puhtaat ja siistit vaatteet ovat ehdoton edellytys, vaikka ne olisivat kaverilta lainatut. Ja lopuksi, pidä kädet sylissä tai pöydällä, mutta älä laita niitä tiukkaan puuskaan rinnan päälle.

Lohdullista tässä kaikessa on se, että hakijana voit itse vaikuttaa jokaiseen edellä kuvattuun osatekijään. Luetuta hakemuksesi ja CV:si toisella henkilöllä. Selvitä työhistorian aukot asiallisesti ja lyhyesti jo CV:ssä. Ryhdy laatimaan hakemusta hyvissä ajoin, jotta saat sen perille ennen määräaikaa. Lähde ajoissa haastatteluun. Opettele napakka kättelytyyli ja selvitä, millainen pukeutumiskoodi yrityksessä on – pukeudu hakemasi tehtävän mukaan, ei nykyisen tehtäväsi mukaisesti. Ja loppusilaukseksi: kampaa hiuksesi, ryhdistä asentosi, ajattele myönteisiä ajatuksia, käännä suupielet tietoisesti, mutta luontevasti ylöspäin ja pidä positiivinen asenne yllä koko haastattelun ajan, vaikka haastattelija olisi nielaissut aamulla sitruunan.

Jaana Toppari on taloushallinnon ja kiinteistötoimialaan erikoistunut suorahakukonsultti, joka toimii myös uravalmentajana ja opastaa työnhakijoita onnistumaan uuden työn löytämisessä. Topparin valmennuksista voit lukea lisää osoitteesta http://www.uuteentyohon.fi/ ja suorahausta http://www.topco.fi/.  Lue myös Topparin aiemmin julkaistut jutut Kun suorahakukonsultti soittaa ja Kyyhkyslakkaan juuttuneena.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Tätä artikkelia on kommentoitu yhden kerran.

  1. Sirkku kommentoi 6.4.2017 klo 10.26
    "Vaikeasti sulatettavia syitä sen sijaan ovat esimerkiksi vapaan ottaminen omakotitalon rakentamiseksi, maailmanmatkailu tai tarve tauolle." - Tästä uskallan olla eri mieltä. Minusta tämä osoittaa uskallusta ja rohkeutta omaan osaamiseen eli kunhan vapaa on vietetty, löydän taatusti töitä. Sen lisäksi kertoo myös siitä, että henkilö on ymmärtänyt elämän kokonaisuutena ja ymmärtää itseään niin paljon, että tietää, mikä hänelle on tärkeää ja se jos mikä on oleellista myös hyvälle työntekijälle. Tällainen henkilö ei myöskään pelkää muutosta, mikä tämän päivän elämässä on hyvinkin keskeistä. Nimimerkillä "aikoinaan puoli vuotta ulkomailla parisuhteen syvyyden varmistamiseksi asunut ja sen myös rehellisesti työnhauissaan kertonut ja aina olen töitä saanut ;)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)