TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA JA VIDEO MARJA KASANEN | 19.4.2017 | KOLLEGA.FI
Elämän palapeli

Olen harrastanut palapelien kokoamista parikymmentä vuotta. Mieleni lepää, kun saan keskittyä kauniiseen maisemaan, joka pala palalta piirtyy kuvaksi. Äskettäin sain valmiiksi tähän mennessä vaikeimman, kolmentuhannen palan luontomaiseman. Tämän palapelin kohdalla sattui ja tapahtui. Aluksi osa palapelin paloista kastui vesilasin kaaduttua niiden päälle, pari palaa katosi matkan varrella ja ylipäätään palapelin palat eivät tahtoneet millään löytää oikeita paikkoja, vaan menivät välillä vääriin paikkoihin.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Palapeli on symboli elämästä. Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan, vaan joskus pitää purkaa osa paloista ennen kuin pystyy jatkamaan kokoamista. Vahinkoja sattuu, mutta tärkeintä on jatkaa matkaa, pala kerrallaan. Tunne, jonka kokee, kun on saanut jonkin osan elämänsä palapelistä koottua, on kaiken vaivan arvoista.

Eräässä työprojektissani minulla oli ilo pohtia menestymistä ja siihen liittyviä persoonatyyppejä. Tapaamillani menestyjillä oli monta yhteistä nimittäjää, mutta persoonina he olivat kukin aivan erilaisia. Havaitsin, että olemalla oma itsensä, ei hukkaa vahvuuksiaan vaan voi luoda oman näköisensä menestystarinan. Toinen hyvin tärkeä oivallus oli, että epäonnistumiset tai paine eivät saa menestyjiä lamaantumaan, vaan he uskaltavat kokeilla uusia asioita, oppivat virheistään ja tekevät tarmokkaasti työtä luottaen siihen, että asiat järjestyvät.

Menestymisen esteet

Mikäli stressissä esiintyvät kompastuskivet estävät sinua onnistumasta, on aika tarttua härkää sarvista, purkaa nämä rajoittavat uskomukset, pala kerrallaan, ja koota oman elämänsä palapeli uudestaan. Kaikki on mahdollista jokaiselle meistä. Kukaan ei synny menestyjäksi, mutta kuka tahansa voi luoda oman menestystarinansa, riippumatta olosuhteista tai taidoista.

Menestymisen esteenä olevia pelkomalleja, jotka vaikeuttavat arkeamme, on kaikkiaan seitsemän. Tarkastelen näitä kompastuskiviä käyttäen vertauskuvana palapelin kokoamista.

Sabotointi

Kun sabotointi ottaa ohjakset, rajat hämärtyvät ja seurauksena on helposti ylilyöntejä. Palapeliä kootessasi sinulle voi tulla raivokas halu heittää palat päin seinää tai jättää koko pelin kesken. Sabotoit silloin kaiken, minkä olet siihen asti rakentanut.

Ahneus

Mikään ei riitä, kun ahneus nostaa päätään. Palapeliä kootessasi logiikkasi voi kadota, kun haluat ahnehtia valtavan palapelin ilman selkeää suunnitelmaa, miten se onnistuisi. Saatat jo himoita seuraavaa palapeliä vaikka nykyinenkin on vielä pahasti kesken.

Itsensä aliarviointi

Riittämättömyyden tunne ja arvottomuus leimaa itsensä aliarvioijaa. Et uskalla edes hankkia palapeliä, koska olet niin varma epäonnistumisesta. Koet, ettei sinulla voi olla minkäänlaista taitoa koota isoa palapeliä.

Ylimielisyys

Ylimielinen ajattelee aina olevansa hyvä, vaikka tekisi asiaa ensimmäistä kertaa. Kehut jo etukäteen miten taitava olet tai vaihtoehtoisesti jätät koko palapelin väliin, koska et halua paljastaa taitamattomuuttasi. Ylimieliselle ison palapelin kokoaminen on hyvä nöyryyden oppitunti, sillä asioihin pitää syventyä hallitakseen ne.

Marttyyrius

Marttyyri pitää elämää rankkana ja kokee, että hänen pitää jatkuvasti ahkeroida. Palapelin ollessa haastava saatat syyttää valmistajaa huonosta laadusta tai keskittymistä häiritseviä olosuhteita, koska koet, että sinulla on niin paljon muita askareita hoitamatta.

Kärsimättömyys

Kiiretautinen on aina menossa tai tulossa ja hänen on vaikea keskittyä mihinkään. Isompi palapeli ei sovi sinulle, jos olet kärsimätön, koska haluat heti kaiken valmiiksi heti, ilman ponnisteluita. Toisaalta palapeli on hyvä harjoitus, joka auttaa sinua keskittymään.

Itsepäisyys

Itsepäisyyden kompastuskiven omaava on mielestään aina oikeassa ja muutos pelottaa häntä. Itsepäisyys estää onnistumasta palapelin kokoamisessa, kun jääräpäisesti pidät kiinni joidenkin palojen paikasta, vaikka ne saattavat kuulua eri kohtaan.

Palapelin kokoaminen on oivallinen läsnäolon harjoitus, joka paljastaa meitä vaivaavat kompastuskivet. Palapeliä tehdessä voi myös tarkkailla, mitä pelkomallit yrittävät saada otteen meistä etenkin silloin, kun palapeli jumiutuu.

Muutamia vinkkejä arjen stressin vähentämiseen

  • Hengitä välillä syvään ja mieti, mihin sinun oikeasti on syytä keskittyä
  • Hyväksy ettet tiedä tai hallitse kaikkea, anna asioiden tapahtua.
  • Pidä välillä taukoja ja palaa sitten sorvin ääreen
  • Tarkkaile itseäsi stressitilanteessa ja tiedosta, mikä kompastuskivi estää sinua onnistumasta.
  • Kokeile palapelin kokoamista tai jotain muuta itsellesi sopivaa harrastusta, joka pitää stressisi loitolla.

Jos haluat tietää, mitkä kompastuskivet estävät sinua, tee testi!

Lisätietoa kompastuskivistä löydät Carita Nybergin ilmaiseksi ladattavasta e-kirjasta Onnistumisen esteet http://bookboon.com/fi/onnistumisen-esteet-ebook. Lue myös Nybergin edellinen juttu Erilaisuuden ymmärtäminen. Lisätietoa Tasapainon Avaimista osoitteessa www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)