UUSILLE URILLE

Mainos
TEKSTI JAANA TOPPARI KUVA STUDIO ONNI | 8.3.2017 | KOLLEGA.FI
Kun suorahaku­konsultti soittaa

Osa ammattilaisista saa riesaksi asti yhteydenottoja suorahakukonsulteilta ja osa taas toivoisi, että konsultti soittaisi, mutta soittoa ei vain kuulu. Some are hot, some are not, sanoisi amerikkalainen.

Jaana Toppari on suorahakukonsultti, joka tuntee työnhaun salat.

Miten ihmiset valikoituvat suorahakukonsultin listoille? Tapoja on itse asiassa monia. Jos haluat, että suorahakukonsultti huomaa sinut, kokeile seuraavia keinoja:

1. Tee LinkedIn-profiili, jossa on riittävästi oman ammattialasi sanastoa. LinkedIn on suorahakukonsulttien tärkeimpiä lähteitä nykyisin ja haku sen kautta tapahtuu avainsanojen kautta. Pelkät työnimikkeet ja yritysten nimet eivät aina riitä nostamaan sinua esille. Esimerkiksi lakimies-nimike kertoo vain, että henkilö työskentelee lakiasioiden parissa, mutta ei kerro sitä, onko hän erikoistunut yhtiöoikeuteen, IPR-asioihin, sopimusjuridiikkaan, työoikeuteen, IT-sopimuksiin, kenties rikosasioihin…

Varo kuitenkin paljastamasta asioita, jotka kuuluvat liikesalaisuuksien piiriin. Mieti myös, mitä haluat itsestäsi kertoa ja huomaa, että konsultit ovat tarkkoja työpaikkojen jatkumon kanssa. Et voi jättää välistä pois työpaikkoja tai työtehtäviä, jotka mieluiten unohtaisit. Tietojen on myös täsmättävä CV:si kanssa ja – totta kai – pidettävä paikkansa.

2. Lähetä avoin hakemus ja CV:si suoraan suorahakukonsultille. Toimistojen sivulla on yleensä ohjeet siitä, mihin sähköpostiosoitteeseen hakemus lähetetään. Paperisia hakemuksia ei ole tullut vuosiin eikä se ole tapa erottautua, joten unohda kikkailu. Parhaiten toimii selkeä ja informatiivinen CV ja saatekirje, jossa kerrot, millaisista tehtävistä olet kiinnostunut.

Osa konsulteista tapaa sinut mielellään tutustuakseen sinuun, osa haluaa tavata vasta, kun käsillä on taustaasi ja toiveitasi vastaava haku.

Toimistossa työtaustasi ja yksittäiset osaamisesi viedään tietokantaan, josta ne nousevat esille tietoihisi sopivien hakuparametrien myötä. Suorahakujen taustatutkimus on järjestelmällistä ammattityötä ja sinut pystytään paikallistamaan tietokannasta, vaikka sinulla ei olisi koskaan ollut henkilökohtaista kontaktia konsulttiin. Itse asiassa konsultin nimimuisti saattaa olla surkea, joten tekoäly toimii tässä paremmin.

3. Suorahakukonsultit lukevat talouselämän julkaisuja ja muita ammattilehtiä sen mukaan, minkälaisiin hakuihin ovat keskittyneet. Se, että sinua haastatellaan lehteen tai muuhun mediaan, voi hyvinkin johtaa siihen, että päädyt konsultin listoille ja saat soiton sopivan haun kohdalla. Konsulteilla on erikoisominaisuus bongata lehtijutuista ihmisten nimet. Se, mitä sanot, voi olla toissijaista, ellet nyt aivan hölmöjä puhu. Kuva toimii vielä paremmin.

4. Kouluttaminen, luennointi, oman alan tietokirjojen tai artikkeleiden kirjoittaminen ja blogin pitäminen ovat kaikki keinoja tulla huomatuksi.

5. Erilaisissa tilaisuuksissa kannattaa pyrkiä verkostoitumaan – koskaan ei voi tietää, keneen siellä tutustuu. Joskus myös suorahakukonsulttiin.

Kun konsultti sitten soittaa, ei kannata pelästyä, vaan suhtautua asiaan positiivisella mielenkiinnolla. Joskus ajoitus osuu kohdilleen, joskus taas työ- tai elämäntilanne ei salli työpaikan vaihtoa. Puhelu kuitenkin kannattaa hyödyntää, sillä sen avulla saa solmittua yhteyden konsulttiin jatkoa varten. Soitto on luottamuksellinen ja useimmiten soitosta tietävät vain konsultti ja mahdollisesti hänen apunaan tiedonhaussa oleva researcher – sekä sinä itse. Nykyään niin sanottujen pitkien listojen eli potentiaalisten, mutta kontaktoimattomien ehdokkaiden listojen esittely asiakkaalle ei ole tietosuojan vuoksi hyväksyttävää, mutta sitäkin tapahtuu. Tällöinkään asiakas ei voi olla sataprosenttisen varma, että konsultti todella kontaktoi listalla olevaa henkilöä. Luottamuksellisuus on konsultin työssä elinehto.

Ja aina kannattaa miettiä, onko ruoho sittenkään vihreämpää aidan toisella puolella. Joskus voit saada elämäsi tilaisuuden suorahaun kautta, joskus voit päätyä ojasta allikkoon. Oma arvostelukyky on paras neuvonantaja.

Jaana Toppari on taloushallinnon ja kiinteistötoimialaan erikoistunut suorahakukonsultti, joka toimii myös uravalmentajana ja opastaa työnhakijoita onnistumaan uuden työn löytämisessä. Topparin valmennuksista voit lukea lisää osoitteesta http://www.uuteentyohon.fi/ ja suorahausta http://www.topco.fi/.  Lue myös Topparin aiemmin julkaistu juttu Kyyhkyslakkaan juuttuneena.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)