PÄÄTOIMITTAJALTA

Mainos
MARJA KASANEN KUVA RIITTA SUPPERI | 8.3.2017 | KOLLEGA.FI
Kohti kepeämpää elämää

Tiukka aikataulu painaa päälle, projekti on pahasti kesken, yllättävä kiireellinen tehtävä tulee väliin ja huoli omasta riittämättömyydestä kasvaa. Taustalla on huoli läheisistä, omasta jaksamisesta ja raha-asioista. Kuulostaako tutulta?

Itse olen huolehtija-tyyppi ja kannan huolta näistä sekä monesta muusta asiasta – ja useimmiten ihan liikaa. Huolestuneisuus on sisäsyntyistä, eikä siitä pääse eroon, eikä tarvitsekaan. Tietty huolehtiminen kuuluu elämään. Mutta turhia huoliaan voi kyllä vähentää ja sitä olenkin opetellut. Yksi parhaista kuulemistani neuvoista on se, että pitää oppia erottamaan ne huolet, joihin voi vaikuttaa, niistä huolista, joihin ei voi vaikuttaa. Kun huolia tulvii mieleen, olen alkanut kysyä itseltäni, kuuluuko tämä huoli minulle ja voinko todella tehdä sille jotain? Jos olen todennut, ettei huoli kuulu minulle, olen tietoisesti sulkenut sen mielestäni kiinnittämällä huomioni johonkin toiseen asiaan. Vaikka en olekaan päässyt kaikista turhista huolista eroon, on huolitaakkani kuitenkin huomattavasti keventynyt.

Huolehtimisen problematiikkaa käsitellään myös ajankohtaisartikkelissamme, johon olemme haastatelleet työterveyspsykologi Sanna Aulankoskea. Sopiva määrä huolehtimista on paikallaan, sillä se laittaa ihmisen toimimaan ja ottamaan asioista selvää. Asioiden vatvominen sen sijaan syö energiaa eikä vie asioita eteenpäin. Huoliaan voi kuitenkin vähentää ja siihen annamme vinkkejä artikkelissamme.

Tasapainon avaimet -blogissa Carita Nyberg esittelee reagointitavat – ajattelun, tunteen ja toiminnan – jotka liittyvät viestintätyyleihimme. Viestin perille saamisessa viestintätyyli on avainasemassa. Ymmärrämme helposti omaa reagointitapaa käyttävää henkilöä, mutta itsellemme vierainta tyyliä käyttävä on meille haaste.

Uusille urille -blogissa Jaana Toppari avaa suorahaun saloja. Kolumnissaan Toppari kertoo, millä keinoilla on mahdollista kiinnittää suorahakukonsultin huomio ja päästä hänen listoilleen.

Coaching-blogissa Terhi Lavonen kertoo hymyn voimasta. Hymy yhdistettynä katsekontaktiin vahvistaa sosiaalisuutta ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Ihminen hymyilee, kun hänellä on hyvä mieli, mutta myös keinotekoisella hymyllä on todettu olevan myönteisiä vaikutuksia, Lavonen toteaa kolumnissaan.

Kiire hallintaan -blogissa Anja Kulovesi tutkailee työelämän kiirettä. Aiemmin kiireestä kertoessaan sai sädekehän päänsä päälle, mutta nykyään mietitään keinoja tehdä asioita fiksummin, ei kovemmin. Kiire voi olla myös lahja, joka pistää meidän ajattelemaan, mikä ei syystä tai toisesta toimi.

Viime sunnuntaina päättyi lehtemme helmikuun kysely, jossa kysyttiin, onko huolestuminen sinulle tyypillistä ja millaisista asioista kannat huolta. Saimme runsaat 130 vastausta. Lähes 80 prosenttia kertoi huolestumisen olevan heille tyypillistä ja vain vähän päältä 20 prosenttia huolestuminen ei juuri vaivannut. Ylivoimaisesti eniten huolta kannetaan läheisistä ja heidän terveydestään sekä omasta terveydestä. Toinen iso ryhmä oli kaikesta mahdollisesta huolehtijat. Seuraavaksi eniten oltiin huolissaan omasta taloudellisesta tilanteesta ja työasioista. Arvonnan palkinnon, Kustantamo S&S:n kustantaman Asta Raamin Älykäs intuitio -kirjan, voitti Juuso Huittinen Lappeenrannasta. Onnittelut Juusolle ja kiitokset kaikille osallistujille!

Uusi kilpailu on jo käynnistynyt. Tällä kertaa kysymme, millä keinoilla piristät työpäivääsi? Kaikkien vastanneiden kesken arvomme PS-kustannuksen kustantaman Tony Dunderfeltin Läsnäoleva kohtaaminen -kirjan, jonka arvo on 39 euroa.

Seuraava jutut ilmestyvät jälleen kahden viikon kuluttua keskiviikkona 22.3.

Huoletonta työpäivää!

Marja Kasanen
päätoimittaja

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)