KIIRE HALLINTAAN

Mainos
TEKSTI ANJA KULOVESI KUVA ASHELINE APPLETON | 8.3.2017 | KOLLEGA.FI
Kiire – kirous vai lahja?

Hyviä uutisia, kiire on tutkimusten mukaan hieman helpottanut Suomessa. Vaikka työelämä on kehittymässä hyvään suuntaan, joka viides kokee edelleen työskentelevänsä jatkuvasti tiukkojen aikataulujen paineessa.

Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiireenkesytys-konseptin luoja.

Siinä missä viime vuosikymmenellä sai sädekehän päänsä päälle kertoessaan kiireistään, mietitään nyt keinoja tehdä asioita fiksummin, ei kovemmin. Ja yhä useammassa tietotyön tai luovan työn yhteisössä joustavat työajat ilman esimiehen aikakontrollia ovat jo käytössä. Tulokset kertovat lisääntyneestä tehokkuudesta ja tyytyväisemmistä työntekijöistä.

Tulevaisuuden tutkijat maalaavat visioita uusien teknologioiden mahdollistavasta aikakaudesta, jolloin voimme toteuttaa itseämme ja tuottaa muiden hyödyksi sitä, mitä parhaiten osaamme. Idea työstä muuttuu vauhdilla ja me kaikki olemme mukana tässä huikeassa näytelmässä. Jatkuva kiire työn kehittymisen eri vaiheiden välissä on vain ohimenevä ilmiö. Mutta siellä, missä aikaan liittyvä stressi piinaa meitä edelleen, voimme pysähtyä miettimään, mitä minä yhteisön jäsenenä tai me yhdessä voimme asialle tehdä. Kaikkien kiireenkesyttelyvuosieni jälkeen tiedän, että sekä yksilöillä että yhteisöillä on runsaasti mahdollisuuksia vapautua ainakin osasta aikaan ja vauhtiin liittyvästä stressistä omin keinoin.

Hyväksyminen luo armollisuutta

Erilaiset ihmiset tuovat omat haasteensa ja lahjansa työyhteisölleen. Siksi on hyödyllistä tunnistaa myös erilaisten kiirehtijöiden dynamiikka yhteisessä tarinassa. Hitaista ei tule nopeita eikä melkein sitoutujista tunnontarkkoja yksityiskohtiin paneutujia. Jo se, että hyväksymme toistemme erilaiset rytmit ja tavat toimia, lisää armollisuutta. Se, että jokainen etsii ja löytää itselleen hyödyllisiä vihjeitä kohti hyvää elämää, tuo kiireenkesytykseen henkilökohtaista mielekkyyttä.

Ei ole olemassa vakioreseptejä, jotka istuvat kaikkien elämäntilanteisiin. Kiireestä valittaminen tai toisten muuttumisen toivominen eivät myöskään ole paremman työelämän avaimia. Asiakkaillamme ja työkavereillamme tulee aina olemaan erilaisia ajatuksia tärkeysjärjestyksestä kuin itsellämme. Joustavuus, improvisointi ja läsnäolon taidot ovat osaamista, joita meidän kaikkien kannattaa harjoitella päivittäin. Tilaisuuksia kyllä riittää.

Löydä oikeat kysymykset

Koska kiire on yhteinen haaste, sen kuriin saamiseen on kaikkien helppo motivoitua. On hyödyllistä muuttaa näkökulmaansa niin, että oivaltaa kiireen olevan myös lahja meille. Se valaisee sellaisia alueita, jotka eivät syystä tai toisesta toimi.

Ensimmäinen askel on ottaa aikalisä oikeiden kysymysten löytämiseksi. Mitkä asiat aiheuttavat meille kaikille aikaan liittyvää stressiä? Mitkä ovat sellaisia, joihin voimme itse vaikuttaa? On turha päivitellä ulkopuolelta tulevia syitä, joille emme mahda mitään. Mikä on perustehtävämme, jossa meidän on ainakin onnistuttava? Jos kaikkea ei ehdi, mitä voimme laittaa not-to-do -listalle?

Jokaisesta organisaatiosta löytyy toimintatapoja, jotka eivät enää istu muuttuneisiin olosuhteisiin. Uusista pelisäännöistä sopiminen vie vain hetken, mutta tavoitteiden kirkastaminen ja voimavarojen uudelleen suuntaaminen aika ajoin voivat olla suuri helpotus sekä työntekijöille että asiakkaille. Kannattaa kutsua koolle vaikkapa hyvien ideoiden markkinat, joissa jokaisella on mahdollisuus jakaa omia toimivia ratkaisujaan tai uusia ideoita kaikkien iloksi. Jo kiireen puheeksi ottaminen voi olla helpotus monelle. Esimiehen ei tarvitse aina olla se, joka aiheeseen tarttuu.

Kohtuus kaikessa

Se, että puhumme kiireestä, suunnittelemme ja organisoimme työtä uudelleen sekä teemme oman osuutemme, tuo helpotusta haasteellisissakin olosuhteissa. Yksi aikamme vaikeimpia tehtäviä on kohtuullisuuden löytäminen. Kun kaikkea on tarjolla runsaasti, on hankala määritellä, mikä on missäkin tilanteessa riittävästi. Ihmisten elämäntilanteet ovat erilaisia ja itse kukin joutuu tekemään valintoja uran, perheen ja monien mahdollisuuksien välillä. Omien terveiden rajojen määritteleminen on jatkuvaa oman kehon ja mielen viestien kuuntelua, ei äärirajojen etsimistä.

Anja Kulovesi on tietokirjailija ja Kiirenkesytys-konseptin luoja. Lisätietoja Kulovedestä löydät osoitteesta https://www.facebook.com/kiireenkesytys/.

Lue myös Kuloveden edellinen kolumni  Vähemmän kiirettä, enemmän… sekä Kiire syntyy korvien välissä -juttu, jossa Kulovesi antaa vinkkejä kiireen hallintaan.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)