HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT M KASANEN M TUKIAINEN | 22.2.2017 | KOLLEGA.FI
Tulevaisuus­orientoitunut edelläkävijä

Maaretta Tukiainen on monen alan taitaja, jolle uusiin asioihin perehtyminen on intohimo. Elokuvakriitikkona, kustannustoimittajana ja television kanavajohtajana aiemmin toiminut Tukiainen keskittyy nyt kirjojen kirjoittamiseen, osallistavaan tilasuunnitteluun ja valmentamiseen sekä kehittää itseään jatkuvasti opiskelemalla.

Luominen ja uuden oppiminen on aina ollut tärkeää Maaretta Tukiaiselle. Jo pienenä Tukiainen rakasti koulunkäyntiä, koska koulussa sai oppia koko ajan uusia asioita. Tukiaisen suvussa on runsaasti opettajia, mikä osaltaan innoitti Maaretan pyrkimään Helsingin yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan opettajankoulutuksen linjalle.

Maaretta Tukianen on tietokirjalija, muotoilija ja valmentaja, joka rakastaa uusien asioiden oppimista.

– Aloitin opinnot heti lukiosta päästyäni. Minua kiinnostivat kaikki itseilmaisun aineet, kuten kuvaamataito, musiikki, puhe- ja teatteri-ilmaisu sekä kirjallisuus. Päättöharjoittelussa muistan esittäneeni Sheherazadea ja kertoneeni tuhannen ja yhden yön tarinoita lapsille, Tukiainen muistelee.

Opiskelujen ohessa hän teki myös sijaisuuksia. Koska Tukiainen oli vasta vähän päältä parikymppinen, hänen lukio-oppilaansa olivat vain muutaman vuoden häntä nuorempia.

– Neljän tiiviin opiskeluvuoden jälkeen menin vuodeksi opiskelemaan näyttelemistä Voionmaan opistoon. Esiintyminen kiinnosti, sillä olin ollut nuorena näytelmäkerhossa ja lausunut runoja.

Näytelmäopintojen päätyttyä Tukiainen kirjoitti gradunsa ja valmistui kasvatustieteen maisteriksi tammikuussa 1993. Sen jälkeen oli edessä muutto Turkuun.

Ensikosketus tv-tuotantoon

Vaikka Tukiaisella oli jo yksi tutkinto taskussa, hän halusi opiskella lisää ja aloitti elokuva- ja tv-tieteen sekä kotimaisen kirjallisuuden ja tiedotusopin opinnot Turun yliopistossa. Opintojen ohessa Tukiainen kirjoitti leffakritiikkejä Turun ylioppilaslehteen sekä työskenteli harjoittelijana Turku-TV:llä.

– Kanavan silloinen ohjelmapäällikkö Riitta Monto otti minut harjoittelijaksi ja sain työskennellä toimittajana ja tuottajana Turun kulttuurielämää käsittelevässä tv-ohjelmassa. Tein viikoittaista ohjelmaa koko harjoitteluni ajan.

Monitaitoinen Tukiainen pitää myös maalaamisesta ja räiskyvistä väreistä.

Kolmen vuoden opiskelun jälkeen Tukiainen valmistui elokuva- ja tv-tieteen kandiksi vuonna 1997. Sen jälkeen hän muutti takaisin Helsinkiin ja haki Tammelle kustannustoimittajaksi.

– Tammella sain vastuulleni ala-asteen ja esiopetuksen oppimateriaalit. Kustannustoimittajana opin miten aikataulutetaan, tuotteistetaan ja hallinnoidaan koko julkaisuprosessi.

Tehtävä oli antoisa ja mielenkiintoinen, mutta Tukiainen alkoi kaivata kirjoittamista, joka ei kustannustoimittajan työnkuvaan kuulunut. Tukiainen huomasi, että A-lehdissä oli julkaistu uusi glamoröösi Leffa-lehti, ja kuinka ollakaan hänelle tarjoutui mahdollisuus tehdä lehteen juttu.

– Ennen kuin juttuni oli ehditty julkaista, minulta kysyttiin, haluaisinko tulla heidän pääkriitikkonsa kesälomasijaiseksi. Kysyin esimieheltäni, voisinko tehdä toista työtä kesälomallani, ja sain luvan.

Kohtalo puuttui kuitenkin peliin ja ennen kuin kesäloma oli ehtinyt alkaa, A-lehtien elokuvakriitikko oli lähtenyt kilpailevaan lehteen ja Tukiainen sai häneltä vapautuneen paikan.

Filmitähtien glamourista kanavajohtajaksi

Tukiainen pääsi jälleen kirjoittavaksi toimittajaksi. Hän työskenteli toimitussihteerin tittelillä ja teki toimituspäällikön sijaisuuksia, ja matkusti itsenäisesti maailmalla käyden muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla.

– Pääsin haastattelemaan arvostamiani ammattilaisia, kuten Leonardo di Capriota, ohjaaja Paul Thomas Andersonia, Kate Winsletiä ja Geoffrey Rushia. Se oli ikimuistoista aikaa.

Kolmen ja puolen vuoden työrupeaman jälkeen vuonna 2001 Jorma Sairanen, joka oli siirtymässä Neloselta MTV3:lle, otti yhteyttä Tukiaiseen. MTV3:n organisaatiota oltiin uudistamassa ja myös uusia kanavia oli suunnitteilla.

– Erinäisten neuvottelujen jälkeen Pauli Aalto-Setälä haastatteli minua ja kertoi uuden kanavan perustamiseen liittyvästä tehtävästä. Se kiinnosti minua ja Pauli palkkasi minut. Sillä tavalla minusta tuli Subin ohjelmapäällikkö ja myöhemmin kanavajohtaja.

Tukiainen kokosi ohjelmistoa ja osallistui aktiivisesti brandin rakentamiseen. Kanavaa rakennettiin nuoremmalle kohdeyleisölle ja Subilla otettiin käyttöön ensimmäisenä muun muassa vain netissä näytettävät tv-sarjat. Kanavasta tuli kaupallisesti menestynyt.

– Kanavajohtajan paikka oli todella mielenkiintoinen näköalapaikka, jossa pääsin rakentamaan uutta. Koko mediakentän digitalisaation murros tapahtui näiden kymmenen vuoden aikana, jonka työskentelin Subilla.

Sisustusarkkitehtuurista leipäpuu

Kanavajohtajan työnsä ohessa Tukiainen oli suorittanut Lahden muotoiluinstituutissa nelivuotisen sisustusarkkitehdin tutkinnon ja perusti vuonna 2010 oman firman Moodit Oy:n.

– Kaikki lähti siitä, että olin ostanut vanhan omakotitalon ja sen sisustamisen myötä kiinnostuin sisustusarkkitehtuurista. Vuonna 2010 julkaisin kirjani Luova tila – tulevaisuuden työpaikka, joka sai julkisuutta.

Tukiainen tekee paljon juontokeikkoja ja luennoi erilaisissa tilaisuuksissa. Tässä Täysii-seminaarissa Tampereella.

Tukiainen huomasin kiinteistö-, HR- ja luovuusmarkkinalla selkeän markkinaraon, jossa ei ollut toimijaa. Tammikuussa 2011 hän jätti Subin kanavajohtajan pestin ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Heti irtisanoutumisen jälkeen törmäsin innostaviin ihmisiin, joiden kanssa lähdin kehittämään toista yritystä, Vojo Wellbeeingiä. Kehitimme yhdessä merkityksellisten hetkien tunnistusaplikaation kännykkään sekä pidimme valmennusleirejä.

Samaan aikaan Tukiainen teki töitä omassa firmassaan yhteistyössä opiskelijakollegansa, sisustusarkkitehti Teija Piirron kanssa.

– Teimme tilasuunnittelua kimpassa. Minä tykkäsin suunnitella tilan tunnelmaa ja kehittää yhdessä tilankäyttäjien kanssa visiota tilasta, kun taas Teija hoiti teknisemmän suunnittelun.

Itsensä kehittämisestä kiinnostunut Tukiainen suoritti Valmentamossa LCF Life coach -tutkinnon vuonna 2012 ja opiskeli sen jälkeen kansainvälisen sertifioidun coachin tutkinnon.

– Opiskelin myös NLP-taitoja kaksi vuotta ja olen nyt NLP Associate trainer. Kun saan tehtyä vielä apuopettajuudet, minusta tulee varsinainen Trainer.

Moniurainen todellisuus

Tällä haavaa Tukiainen tekee päätyökseen osallistavaa tilasuunnittelua ja muutosvalmennusta, ja toimii yhteistyössä Profit Interior -sisustusarkkitehtitoimiston kanssa.

– Osallistuimme kimpassa Senaatti-kiinteistöjen palveluntarjoajien tarjouskilpailuun sisustussuunnittelu ja brändätyt tilat -kategoriassa, jonka voitimme. Käytännössä minä vedän työpajoja ja olen tukemassa ihmisten muutosta ja Profit Interior hoitaa sisustusarkkitehtisuunnittelun.

Tukinen on kirjoittanut useita kirjoja. Hyvän mielen taidoista hän teki kirjan toista vuotta sitten.

Tukiainen tekee myös paljon juontokeikkoja erilaisissa tilaisuuksissa ja seminaareissa. Lisäksi hän mentoroi ja valmentaa sekä firmojen johtajia että erikoisasiantuntijoita.

– Minulla on useita mentoroitavia ja lisää olisi tulossa, kun vain ehtisin ottaa.

Luovaa työtä ja kirjoittamista rakastava Tukiainen kokee kuitenkin ensisijaiseksi identiteetikseen kirjailijan roolin. Tähän mennessä Tukiainen on kirjoittanut kolme kirjaa ja yhden yhdessä Jaana Villasen kanssa. Seuraava oma kirja ilmestyy syksyllä.

– Minulla on pitkä lista kirjaideoita, jotka haluan vielä toteuttaa. Lisäksi kirjoitan vierasblogeja ja joskus lehtijuttujakin sekä teen journalismia videolle. Viime vuoden iso juttu oli Ylen 8 myyttiä työstä -ohjelmasarja, jossa toimin juontajana.

Tukiainen myöntää, että hänen tehtävänkuvansa saattaa vaikuttaa ulkopuolisen silmissä sekavalta. Hän kuitenkin uskoo, että moniuraisuus ja yhtäaikaiset rinnakkaiset työsuhteet ovat työelämän tulevaisuutta.

– Työni vaatii aika tavalla itsensä johtamisen taitoja, sillä minulla on monia projekteja yhtä aikaa menneillään. Joudun joka päivä miettimään, mikä on tämän päivän fokuksessa.

Kaikki alkaa aamusta

Tukiainen on aamuihminen, joka saattaa herätä jo puoli kuudelta. Ideaaliaamu alkaa kiireettömästi puolen tunnin lenkillä koirien Kertun ja Varpun kanssa.

– Nautin metsässä kulkemisesta, sillä saan olla ihan rauhassa ja omissa ajatuksissani. Se tuo minulle voimaa.

Lenkin jälkeen Tukiainen hiljentyy hetkeksi matolla istuen, koirat vierellään. Jos aikaa on riittävästi, hän istahtaa nojatuoliinsa muistikirja vieressään ja kirjoittaa ylös mieleen tulevia asioita.

Varpu (vas.) ja Kerttu ovat Tukiaisen uskolliset lenkkikumppanit.

– Kirjoittaminen on tärkeä osa hyvinvointiani. Se on minulle kuin meditaatiota. Silloin olen yhteydessä luovuuteeni.

Jos Tukiainen ei pääse moneen päivään kirjoittamaan, hänestä tulee kiukkuinen. Parhaillaan hän opiskelee luovaa kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

Myös kehoon ja mieleen liittyvät asiat kiinnostavat Tukiaista jatkuvasti.

– Viime syksynä olin mindfulness-kurssilla ja nyt olen aloittanut chi-energiakurssin, joka on yhdistelmä meditatiivista liikettä ja keho-mieli-yhteyden vahvistamista.

Tukiainen sanoo olevansa tulevaisuusorientoitunut ihminen, joka näkee usein jo varhaisessa vaiheessa, mihin jokin kehitys lähtee kulkemaan.

– Mieleni menee niin kovaa vauhtia eteenpäin, että minulle tuottaa välillä vaikeuksia olla läsnä hetkessä. Viime aikoina olen kuitenkin saanut vähän hidastettua rytmiäni, mikä on tuonut rauhaa.

Vaikka Tukiainen on yrittäjä, hän kokee itsensä enemmänkin vapaaksi taiteilijaksi, joka harjoittaa yritystoimintaa.

– Minulle on ensisijaista saada toteuttaa omia luovia impulsseja, palvella niiden avulla ihmiskuntaa ja luoda parempaa maailmaa. Oma yritys mahdollistaa maksimaalisen tavan toteuttaa näitä asioita. Saan seikkailla, minne mieli kulloinkin vie.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)