ELÄMÄ JÄRJESTYKSEEN

Mainos
TEKSTI JA KUVA MIA BLANC | 22.2.2017 | KOLLEGA.FI
Hyvä tavaton, millaisia tapoja!

Kun unelmana on saavuttaa elämäänsä järjestystä, niin paras keino toteuttaa unelmat on tehdä enemmän ja puhua vähemmän. Niin kuin taitojen, kuten vaikkapa kävelemisen oppiminen, myös tapojen omaksuminen vaatii aikaa ja toistoja. On sanottu, että uusi tapa voi jäädä pysyväksi, jos sitä toistetaan 28:n päivän ajan. Tutkittua on myös se, että tapojen muuttamisessa ei kannata ahnehtia, vaan tehdä yksi muutos kerrallaan tai muutama vuodessa. Usean asian muuttaminen samalla kertaa on suorastaan ahdistavaa ja uusien tapojen omaksumisen todennäköisyys laskee merkittävästi.

Mia Blanc on valmentaja, vaatekauppias ja enneagrammiohjaaja, joka rakastaa ihmisten kohtaamista ja vuoropuhelua.

Millaisilla tavoilla voisi saada elämään enemmän järjestyksen tunnetta? Ainakin itse olen vielä aikuisenakin vastustanut tapoja, jotka kuulostavat isoäidin puheelta. Niille on ominaista tietty säännöllisyys, järkevyys ja jopa kohtuullisuus. Millä tavalla tällaiset vähemmän puoleensavetävät tavat voisi saada vaikuttamaan houkuttelevilta? Tapojen muuttamisen tutkimuksissa on havaittu, että tietty palkinto ja hyvänolontunne motivoivat ihmistä ja saavat jatkamaan jopa vahingollisia tapoja.

Kun pohtii omien päätöstensä syy-seuraus -suhteita vaikkapa sellaisissa tapauksissa, joissa suklaalevy on palkinto viikon työstä tai shoppailu tuo helpotusta työpaikan vaikeisiin ihmissuhteisiin, pääsee tapojen muuttamisen ytimeen. Isoäiditkin jo tiesivät, että niin makaamme kuin petaamme. Vuoteen joka-aamuinen sijaaminen on hyvä metafora siitä, miten toimillamme ja valinnoillamme luomme omaa todellisuuttamme. Elämässä vallitseva järjestys on tunne, johon voimme itse vaikuttaa. Se on yksinkertaisimmillaan määrän vähentämistä ja laadun lisäämistä.

Tässä viisi ehdotusta tavoista, joiden avulla on mahdollista saada elämänsä parempaan järjestykseen ja rytmiin:

1. Vitkastele vähemmän

Ryhtyminen tuumasta toimeen on joskus ylitsepääsemättömän vaikeaa eikä vitkuttelulle voi, harmi kyllä, edes osoittaa mitään järkevää syytä. Niin inhimillistä kuin tekemisen aloittamisen siirtäminen onkin, niin se ei millään muotoa lisää elämään järjestyksen tunnetta. Hyväksi havaittu tapa on ”nielaista sammakko aamulla” eli tehdä haastavimmat hommat heti levänneenä ja energisenä, jolloin loppupäivän työt tuntuvatkin paljon kevyemmiltä.

2. Laadi love to do -listoja

Listojen tekeminen keventää mielen kuormaa ja edesauttaa tunnetta, että hyvin suunniteltu on tosiaankin puoliksi tehty. Positiivisen psykologian innoittamana voi lisätä to do -listan eteen haluamista tai innostusta lisäävän sanan. Yhtä tärkeää kuin listojen laatiminen on myös juhlistaa sitä kaikkea, jonka on saanut tehdyksi. Kun on päässyt vetämään yli kokonaisen listan tehdyt asiat, voi todeta olevansa aika haka järjestämisessä. Mikäli kynä ja paperi eivät vedä puoleensa, voi turvautua erilaisiin mobiilisovelluksiin listojen ylläpidossa.

3. Kaikella on aikansa ja paikkansa

Jotta voisimme päivän päätteeksi huikata ”valtakunnassa kaikki hyvin” kuin vartija linnan tornista, on meidän laadittava omat lakimme ja järjestyksemme. Se, millainen järjestys sinun valtakunnassasi vallitsee riippuu siitä, miten käytät aikasi, millaisessa ympäristössä elät ja millaiset rajat asetat ihmissuhteisiisi. Nämä ovat toki suuria asioita, mutta kaikkia yhdistää vahvasti valinta siitä, mitä hyväksyt elämääsi ja mitä jätät ulkopuolelle. Ajanhallintaan vaikuttava hyödyllinen tapa voisi olla vaikka tiettyjen viikonpäivien pyhittäminen tietyille toimille tai askareille. Tavaroiden karsimisen ja elinympäristön konmarittamisen voi viedä myös ihmissuhteisiin ja pyrkiä edistämään iloa tuottavaa vuorovaikutusta. Vedä selkeät rajat, pidä niistä kiinni ja nauti sitä seuraavasta hyvästä olosta.

4. Pidä huolta kulkuneuvostasi

Syötkö, liikutko ja lepäätkö hyvin ja sinulle sopivalla tavalla? Tuskin kenellekään on jäänyt epäselväksi tämän informaatiotulvan keskellä, millä kaikilla tavoin voi joko edistää tai vahingoittaa omaa hyvää oloaan. Millaisia tekoja teemme päivittäin, mitkä tavat ovat niitä, joiden kerrannaisvaikutuksena kehomme jaksaa hyvin voideltuja kilometrejä tai yskähtelee ja valittaa huollon puutetta. Jos keho on jossakin määrin romuna, väsynyt tai nälkäinen, ei elämä ainoastaan tunnu olevan epäjärjestyksessä, vaan muidenkin elämän alueiden vaivaton hallinta vaikeutuu. Jos olet aktiiviliikkuja, mutta uni jää vähäiseksi, älä panosta liikuntaan vaan lepoon. Kehitä uusi tapa siellä epämukavalla alueella, jonka teidät vaistomaisesti jäävän vähemmälle huomiolle. Siitä on taatusti eniten hyötyä.

5.  Jousta

Jos on oppinut hyvät käytöstavat, on helppo rentoutua vaihtelevissa tilanteissa, kun omaa käyttäytymistään ei tarvitse jännittää. Samalla tavalla voitaisiin ajatella, että kun on omaksunut oman elämänsä järjestystä edistäviä hyviä tapoja, ei ole niin vakavaa, vaikka välillä kaikki menee överiksi tai juuri päinvastoin kuin on suunnitellut. Silloin on helppo palata takaisin ruotuun, hymyillä pienille poikkeamille ja korjata kurssia keliin sopivaksi.

Suomen kielessä on elämän järjestämisen aihepiirin sopiva ihastuttava ilmaisu ”kaikki järjestyy”, jolla rauhoitellaan mieltä hankalissakin tilanteissa. Lause myös pitää paikkansa, emme aina vain tiedä miten tai millä tavalla. Sillä välin voimme kuitenkin tehdä maailmasta parempaa paikkaa tapa kerrallaan.

Mia Blanc on valmentaja, vaatekauppias, siivousyrityksen myyntipäällikkö ja enneagrammiohjaaja, joka opiskelee jatkuvasti itsensä kehittämiseen liittyviä taitoja. Lue myös Blancista edellinen kolumni Järjestämällä lisää elämänlaatua sekä henkilökuva Verkostoitumisen mestari.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)