TASAPAINON AVAIMET

Mainos
TEKSTI CARITA NYBERG KUVA JA VIDEO MARJA KASANEN | 25.1.2017 | KOLLEGA.FI
Onnellisuutta etsimässä

Arjen haasteet aiheuttavat monelle meistä uupumusta tai vähintäänkin saavat meidät kokemaan riittämättömyyttä. Lähes jokaisella on työrooli, perhe, kotiaskareita ja harrastuksia. Kalenteri on täynnä merkintöjä ja monet ihmiset ohjaavat aikaamme. Pahimmillaan voimme kokea, että pyöritämme logistiikkayritystä nimeltä Päivän aikataulut Oy.

Carita Nyberg on Tasapainon Avaimet -menetelmän kehittäjä ja valmentaja.

Joskus pysähtyminen ja asioiden uudelleen arviointi eivät mahdu aikatauluumme, ellemme joudu pakolla pysäytetyksi. Se voi tulla sairastumisen, työn päättymisen tai läheisen menettämisen muodossa. Havahdu ajoissa, jotta näin ei tarvitsisi tapahtua. Kehon väsymystila on jo yksi hälytysmerkki, johon kannattaa kiinnittää huomiota.

Mitä jos yllättäen kuulisit, että sinulla on enää 12 kuukautta elinaikaa. Jatkaisitko samaan malliin? Mitä tekisit toisin? Todennäköistä on, että tekisit erilaisia valintoja. Ehkäpä toteuttaisit jonkin kaukaisen unelman, viettäisit enemmän aikaa läheistesi kanssa, vaihtaisit työtä tai suunnittelisit matkaa sinua puhuttelevaan kohteeseen. Sitku-elämä ei voi enää jatkua, kun tiedostat, että elämäsi on rajallinen matka. On aika tehdä hyviä valintoja, itsellesi ja läheisillesi – nyt.

Kiitollinen mieli rauhoittaa yöunet

Päivän tärkeimmät hetket ovat aamun aloitus ja päivän päätös. Miten sinä toimit? Kuljetko automaattiohjauksella suorittaen vai onko sinulla rituaaleja, jotka vaikuttavat myönteisesti päiväsi onnistumiseen?

Havahduin syksyllä siihen, että tarvitsin ryhtiliikkeen omiin tekemisiini. Aloin lukea onnellisten onnistujien kirjoja ja kuunnella heidän oppejaan. Loppuvuodesta aloitin uuden tavan huomioida päivän aloituksen ja lopetuksen. Aiemmin ilta meni useimmiten tietokoneen tai kännykän parissa puuhaillessa, mutta nyt rajoitan sosiaalisen median määrää. Puuhailun sijaan teen illan päätteeksi pienen inventaarion siitä, miten päiväni on sujunut, mitä olen saanut aikaiseksi tai oppinut ja lisäksi mietin, mitä suunnittelen seuraavalle päivälle. Lopetan lyhyen istuntoni kirjaamalla ylös pari asiaa, joista olen tänään kiitollinen. Tämä iltarutiini varmistaa, että tiedän mihin keskityn huomenna ja päätän päivän levollisena ja kiitollisin mielin.

Aamu antaa suunnan päivälle

Aamulla pyrin heräämään hieman aiempaa aikaisemmin, niin että saan vähintään 30 minuuttia erityistä aikaa itselleni. Palautan mieleeni, mikä on tämän vuoden fokukseni, katson edellisenä iltana kirjaamani päivän tärkeimmät tavoitteet ja luen tai kuuntelen jotakin itseäni inspiroivaa. Tämän saman voi tehdä myös matkalla työpaikalle vaikkapa autossa tallennetta kuunnellen tai bussissa kirjaa lukien. Näin varmistan, että aloitan päiväni positiivisella asenteella, läsnäolevana ja valmiina päivän haasteisiin.

Työpäivän aloitan tarttumalla kaikkein tärkeimpään asiaan, jos vain mahdollista, ja teen sen niin valmiiksi kuin pystyn. Energiaa vapautuu tällöin niihin pienempiin asioihin. En kuitenkaan anna sähköpostien tai puhelimen viedä huomiotani liikaa kirjaamistani asioista. Tällainen tavoitteellisuus ja kurinalaisuus on ollut itselleni todella palkitsevaa ja lisännyt onnen tunnetta.

Pienet asiat merkitsevät

Mikä tekee sinut onnelliseksi? Arjen pienet asiat ovat niitä, jotka tuovat hyvän mielen ja onnellisuuden tunteen. Tutkimuksissa on todettu, että suomalaiset ovat kärkisijoilla onnellisuudessa. Miten se voisi näkyä sinun arjessasi? Mitä voisit tehdä enemmän ja mistä luopua tai saada apua?

Tasapainon Avaimet -menetelmässä ”aidot asiat” ovat avaimia, jotka pitävät stressin loitolla ja varmistavat onnellisemman arjen. Nämä neljä teemaa ovat: aito leikki, aito lepo, aito opiskelu ja aito työ. Kukin näistä on tärkeä osa-alue, mutta jos koet olevasi stressaantunut, aloita aidosta levosta ja siirry sen jälkeen aitoon leikkiin. Kun nämä kaksi teemaa ovat tasapainossa, sinulla on energiaa myös muuhun.

Aito lepo on sellaista, joka lataa akkujasi ja auttaa sinua huomioimaan mitä olet vailla. Se voi olla vaikkapa hyvän kirjan lukeminen, kävely luonnossa tai musiikin kuuntelu. Lue lisää aidosta levosta aiemmin julkaistusta Voimia ja suuntaa elämään -kolumnista.

Aito leikki on kepeää, leikkikaverin kanssa toteutettavaa hassuttelua, joka tuo iloa ja hyvää mieltä. Aitoa leikkiä on esimerkiksi hassuttelu ystävän kanssa, tanssiminen tai lasten kanssa leikkiminen. Lisää aiheesta löydät aiemmasta Lisää virtaa kesään -jutusta.

Jos haluat myös huomioida aidon opiskelun ja aidon työn, mieti mitä nämä voisivat olla sinun osaltasi. Aito opiskelu voi olla esimerkiksi uuden kielen opiskelua tai itsetuntemuksen syventämistä. Monella aito opiskelu on portti kohti aitoa työtä, jotakin missä käytät erityislahjaasi ja jokaisella on sellaisia. Näistä kummastakin voit lukea lisää aiemmin julkaistusta kolumnista Aitoja asioita syksyyn.

Itsetuntemus on matka kohti onnellisempaa elämää. Kun teet arjestasi enemmän itsesi näköisen, silloin olet jo ottanut ison harppauksen kohti parempaa elämää.

“On vain kaksi tapaa elää elämää. Ensimmäinen on kuin mikään ei olisi ihmeellistä. Toinen on kuin kaikki olisi ihmeellistä.”
Albert Einstein

Harjoitus iltapuhteeksi

Listaa iltaisin missä onnistuit päivän aikana ja mitkä ovat tärkeimmät hoidettavat asiat huomenna. Kirjaa lopuksi pari asiaa mistä olet erityisen kiitollinen juuri nyt.

Muista, että uuden tavan juurruttaminen kestää vähintään 21 päivää. Keskity päättäväisesti uuteen toimintamalliin, äläkä luovuta, ennekuin siitä on tullut luonteva osa päivääsi.

Lisätietoa Tasapainon Avaimista löydät osoitteesta  www.keys2balance.fi tai carita.nyberg@tasapainonavaimet.fi. Lue myös Nybergin edellinen juttu Tavoitteista totta.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)