Heureka! Miten ihmeessä en ole tullut sitä ennen ajatelleeksi?
Tunnistat ehkä tilanteen. Tuon inspiroitumisen hetken, jossa uusi idea on juuri syntynyt ja asiayhteydet avautuvat kuin itsestään. Kaikki tuntuu mahdolliselta. Pursuat iloa ja energiaa ja mielesi täyttää toivo. Vihdoinkin teen unelmastani totta!

Ikävä kyllä, ei mene kuin muutama minuutti, ja lumous on poissa. Mitä tapahtui?
Inspiraatio on kuin aalto. Kun se tulee, voit laskea sille lautasi ja surfata. Kuten aaltoa, inspiraatiotakaan ei voi määrätä. Se tulee ja menee milloin tahtoo, ei silloin kun sinulle sopii.
Inspiraation todennäköisyyteen voi vaikuttaa
Vaikka inspiraatiota ei voikaan hallita, niin sen todennäköisyyteen voi vaikuttaa.
Aaltoa metsästäessä hakeudut meren ääreen. Voit tutkia millä rannoilla aalto todennäköisimmin lyö. Voit mennä itse paikalle ja olla valmiina, kun se tulee. Ja mikä tärkeintä, voit etukäteen opetella surfaamaan.
Kun kaikki tämä on tehty, ja se vihdoin tulee, tuo täydellisesti taittuva, juuri oikeanlainen aalto, voit antautua koko olemisesi voimalla sen matkaan. Ja ratsastaa.
Jokaisella on oma tapansa inspiroitua
Kirjassaan Big Magic. Creative Living Beyond Fear menestyskirjailija Elizabeth Gilbert esittää, että luovuus on ihmisen ja inspiraation välinen suhde. Eli toisin sanoen inspiraatio on elementti, johon ihminen tarvitsee suhteen ollakseen luova.
Tuo suhde on aina henkilökohtainen. Tapa inspiroitua riippuu henkilöhistoriasta, persoonallisuudesta ja maailmankuvasta. Myös se, mikä innostaa, minkä tekemisestä nauttii ja mikä motivoi, vaikuttaa asiaan.
Oman näkemykseni mukaan inspiraatioon virittäytyminen on itsetuntemusharjoitus. Tässä viisi kysymystä, joiden avulla voit kutsua inspiraatiota luoksesi:
1. Mikä minua inspiroi?
Yhtä inspiroivat jalokärhöt, toista perhokalastus ja kolmatta se, että saa luoda uutta. Mikä tuo asia sinulla onkin, hakeudu sen ääreen enemmän ja syvemmin.
Entä mikä kaikki muu saa sinut inspiroitumaan? Kirjoita asioista lista. Muista, että olet saattanut syystä tai toisesta tukahduttaa osan inspiraatiosi lähteistä. Tunnista, mikä unohdettu kaipaa tulla pintaan.
2. Missä inspiraationi syttyy?
Muistele sitten tilanteita, joissa olet joutunut inspiraation valtaan. Mikä paikka se oli? Paljonko kello oli? Mitä olit tekemässä?
Joku saa parhaat ideat suihkussa, toinen siivotessa. Missä tilanteessa sinun inspiraatiosi todennäköisimmin syttyy? Ole valppaana ja ota tilanteesta seuraavalla kerralla kiinni.
3. Millaisessa mielentilassa olen?
Inspiraatioprosessissa oma sisäinen tila on keskeisessä roolissa. Pohdi siis, millaisessa mielentilassa helpoiten inspiroidut. Oletko levännyt vai kiihtynyt? Yksin vai muiden seurassa? Tullut juuri lenkiltä vai meditoinut? Keskellä mielenkiintoista keskustelua?
Kun tunnistat suotuisan mielentilan, opettele saattamaan itsesi siihen, ja vastaanota inspiraatio, kun se tulee.
4. Mikä tukahduttaa, mikä vahvistaa?
Kenties kriittisintä on se, miten inspiraatioon sen ilmaantuessa suhtautuu. Syntyvä idea on yleensä hämmentävä. Se voi häiritä olemassa olevaa käsitystä maailmasta. Mitä innovatiivisempi se on, sitä enemmän se häiritsee.
Niinpä inspiraatioon suhtaudutaankin usein pohjimmiltaan kielteisesti. Kielletään sen arvo, mitätöidään se tai tuodaan esiin mitä sen tuottamasta ajatuksesta puuttuu. Inspiraation hyödyntämisen kannalta tärkeintä on taito vaalia alkuideoita ja hoivata niitä.
Tutki siis kielteisiä rektioitasi ja pyri kääntämään ne myönteisempään muotoon.
5. Miten inspiraatiostani seuraa toimintaa?
Jotta inspiraatiosta saisi konkreettista hyötyä, se tulisi valjastaa toiminnaksi. Tämä edellyttää, että oivalluksensa saa talteen.
Tutki mikä on itsellesi luontevin tapa. Vaihtoehtojahan löytyy: muistikirja ja sanelukone, video ja valokuvat, excel. Vai haluaisitko kenties kokeilla bullet journalia?
Kun inspiraation tuotos on tallessa, seuraava askel on tehdä sillä jotain. Mitä se on, riippuu sinusta. Niinpä kysynkin: Mitä inspiroivaa Sinä haluaisit tänä vuonna saattaa maailmaan?
”Inspiraatio on kuin aalto. Kun se tulee, voit laskea sille lautasi ja surfata.”
”Kuten aaltoa, inspiraatiotakaan ei voi määrätä. Se tulee ja menee milloin tahtoo, ei silloin kun sinulle sopii.”
”Inspiraatioon virittäytyminen on itsetuntemusharjoitus.”
– Maaretta
Maaretta Tukiainen on tietokirjailija ja muutosvalmentaja, joka uskoo siihen, että pienet ihmeet saavat aikaan suuria muutoksia. Tukiainen on kirjoittanut viime vuonna luovuuden ja inspiraation innoittamiseen tarkoitetun kirjan Hyvän mielen taidot, josta löydät lehtemme aiemmin julkaistun kirja-arvion. Tukiainen on myös kehittänyt syksyllä julkaistut, kuvalliset Inspiraatiokortit, joiden avulla voi ratkaista pulmatilanteita ja elävöittää arkeaan.
Twitter @Maaretta
Instagram @maaru
www.maaretta.com
www.hyvanmielentaidot.fi

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/