HYVINVOINTI

Mainos
TEKSTI JA KUVA ERJA JÄRVELÄ | 25.1.2017 | KOLLEGA.FI
Houkuttelevat parkkipaikat onnistumisen tien varrella

Mitä on onnistuminen? Kuinkahan moni meistä miettii aktiivisesti onnistumista suuremmassa mittakaavassa? Yleensä ajattelemme sen liittyvän vaikkapa työssä etenemiseen, palkankorotukseen, hyviin arvosanoihin tai velvollisuuksien kuuliaiseen täyttämiseen.

Erja Järvelän intohimona on auttaa ihmisiä voimaan paremmin.

Mikä on se viitekehys, jossa onnistumme? Kannattaisiko miettiä elämän tarkoitusta syvemmin vai pelkästään porskuttaa elämän läpi tehden parhaansa niissä olosuhteissa joihin on useimmiten ajautunut? Olen joskus todennut, että helpommalla pääsevät ne, jotka eivät kyseenalaista mitään. Toisaalta, mitkä ovat ne asiat, jotka tekevät elämästä oikeasti mielekkään? Itse aloin ajatella tällaisia asioita vasta sen jälkeen, kun sisäisen pakon ajamana hyppäsin ulos kuudentoista vuoden uraputkesta. Se, mitä siihen saakka olin tehnyt, ei enää ollutkaan palkitsevaa.  Jotain oli alkanut muuttua ja muutos jatkui kiihtyvällä vauhdilla siitä hetkestä lähtien, kun tuttu hullunmylly pysähtyi. Olin yhtäkkiä tienristeyksessä kapsäkkieni kanssa ja siitä oli lähdettävä eteenpäin johonkin suuntaan.

Mistä suuntaa hakee, jos ei tiedä? Tätä on myös moni kysynyt minulta. Puhun usein arvomaailmasta ihmisten kanssa. Nimenomaan omat arvot ovat se lähtökohta, josta käsin on oikeastaan aika helppo tehdä ratkaisuja ja valintoja, ja johon omaa onnistumista voi peilata. Asiakkaiden kanssa teen usein arvopuun – pyydän heitä miettimään itselle tärkeitä asioita, jotka sitten asetetaan tärkeysjärjestykseen tietyin metodein. Tätä tehdessä monille tulee niin valaistuksen kuin tuskankin hetkiä. Asiat, joita olemme luulleet tärkeiksi, eivät tässä pohdinnassa yllä edes viiden tärkeimmän kärkisijoille. Puhumattakaan niistä asioista, joita heittelen usein sekaan vain kyseenalaistaakseni olemassa olevia ajatusrakennelmia.

Otetaanpa esimerkiksi sellainen asia kuin ilo. Jos sinun olisi valittava terveys tai ilo. Jos sinulla olisi terveyttä mutta ei iloa, tai iloa mutta ei terveyttä, kumman valitsisit? Entä jos sinulla olisi parisuhde mutta ei iloa, tai ilo muttei parisuhdetta, kumman valitsisit? Itselleni ilo on tullut yhdeksi suurista johtotähdistä omia valintoja punnitessani. Toinen itselleni tärkeä asia on yhteenkuuluvuus. Koska se ei toteudu kovin helposti yksinyrittäjänä, on sen merkitys korostunut. Olipa se sitten universaalia, henkistä, ryhmään liittyvää tai yhdessä tekemistä, olen onnellisimmillani yhteenkuuluvuuden toteutuessa. Kolmas, lähes yhtä korkealle omalla arvoasteikollani sijoittuva asia, on itsensä toteuttamisen vapaus. Näiden kaikkien yhdistäminen ei olekaan mikään helppo asia!

Mihin sinä olet menossa ja mikä on sinulle onnistumista? Sitä kannattaa miettiä hetki ihan rauhassa. Pysähtymällä ja antamalla itselle aikaa, asiat selkiytyvät pikkuhiljaa. Ja usein se pieni sisäinen ääni, jolle antaa tilaa herkistyneessä tilassa, alkaa kasvaa, ja siitä tietää että on oikeilla jäljillä. Samoin kuin silloin, kun jonkin pienen jutun toteutumisesta voi tulla suuri riemu, eikä edes ymmärrä miksi. Silloinkin ollaan jonkin merkityksellisen lähteillä, jota kannattaa tuumia ja tutkia.

No mitenkä tämä asia sitten liittyy jutun otsikkoon ja parkkipaikkoihin? Siten, että ainakin itse haksahdan houkutteleviin parkkipaikkoihin onnistumisen tien varrella. Olen mestari selittämään itselleni asioita ja kääntämään ne parhain päin. Saatan vaikkapa alkaa määritellä arvojani tekemisestä käsin huomaamattani. Tai selittää itselleni, että jokin asia on tärkeää, koska luulen niin tai yhteiskunta olettaa niin. Se, että pitää kiinni omasta sisäisestä tärkeys- ja arvojärjestyksestä ja valitsee ja toimii sen mukaan, vaikka se ei olisi helppoa, on mielestäni suorin tie pitkän tähtäimen onnistumiseen!

Lisätietoa hyvinvointivalmentaja Erja Järvelästä löydät osoitteesta http://www.mixingnuts.fi/. Lue myös Järvelän aiempi juttu Elätkö itsesi näköistä elämää?

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)