Ihmiset ovat aina innostaneet Marika Borgia, joka on lähes koko ikänsä toiminut henkisen hyvinvoinnin puolestapuhujana. Kouluttamista rakastava Borg myös elää niin kuin opettaa, sillä tasapainon säilyttäminen on hänelle elämisen edellytys.
Marika Borg on ehtinyt elämässään paljon. Hän on toiminut muun muassa kolmen lehden päätoimittajana, kasvisruokakulttuurin edistäjänä, kouluttajana, kirjailijana, matkanvetäjänä, enneagrammiopettajana, toimitusjohtajana ja rehtorina. Alun perin Borg luki yliopistolla kasvatustieteitä haaveenaan päästä vaikuttamaan.

– Olen pienestä pitäen halunnut vaikuttaa asioihin ihmisten kautta, Marika Borg sanoo.
Vaikuttamaan Borg pääsi jo parikymppisenä, kun luontoprofessori Toivo Rautavaara palkkasi hänet toimittamaan Tee-lehteä. Töiden ohella Borg myös koulutti ja teki kasvisruokaa tunnetuksi.
– Professori Rautavaara laittoi minut puhumaan yleisölle kasvisruoan eduista ja opettamaan sen valmistusta. 70-luvun lopussa jopa hapankaalin valmistaminen oli radikaalia, Borg kertoo.
Myöhemmin Borg siirtyi toimittaman Terve elämä -lehteä, kunnes vuonna 1986 hän sai ainutlaatuisen tilaisuuden ryhtyä Voi Hyvin -lehden päätoimittajaksi.
– Aloitimme aivan tyhjästä. Pääsin käytännössä luomaan lehden numero ykkösestä lähtien. Kirjoitimme Voi Hyvin -lehdessä sellaisista asioista, jotka nykypäivänä ovat valtavirtaa, mutta silloin ne olivat aivan uutta.
Borg koki, että hän teki lehteä yhdessä lukijoiden kanssa. Lehden suosio oli valtava ja parhaimmillaan lukijoita oli neljäsataatuhatta, mikä on kunnioitettava määrä myös nykymittapuun mukaan.
– Työskentelin lehdessä yksitoista vuotta. Uusi vaihe elämässäni alkoi, kun muutin vuonna 1997 Irlantiin.
Valmennusakatemia aloittaa
Irlannissa ollessaan Borg suoritti erilaisia jatkokoulutuksia ja mietti, miten pystyisi yhdistämään kaiken aiemmin oppimansa. Hän oli pitänyt kursseja muun muassa ihmissuhteista, elämäntaidoista, rentoutumisesta ja läsnäolemista.
– Siihen aikaan coaching alkoi lyödä itseään läpi maailmalla ja ymmärsin sen mahdollisuudet. Kävin amerikkalaisilla kursseilla ja totesin, että niiden mallit eivät sellaisenaan sopineet suomalaisille.

2000-luvun alussa Marika Borg palasi Suomeen ja aloitti pitkät ammatilliset valmennuskoulutukset. Hän hyödynsi valmennuksessaan positiivista psykologiaa, aivojen käyttötaitoja sekä enneagrammi-persoonallisuusteoriaa, jotka olivat silloin aivan uutta.
– Olin Irlannissa käyttänyt valmennuskoulutuksesta nimeä life skill coaching. Aloin miettiä sopivaa käännöstä ja otin yhteyttä Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen. Pitkän keskustelumme päätteeksi keskuksen asiantuntijan neuvoi minua käyttämään elämäntaidon valmennus -nimikettä. Siitä tulikin tunnettu käsite, jota moni muukin alkoi käyttää.
Borgin perustama Elämäntaidon Valmennusakatemia laajeni, valmentajien määrä ja toiminta kasvoivat. Lopulta Marika huomasi aikansa menevän kaikkeen muuhun kuin kouluttamiseen ja valmentamiseen.
– Olin kuin ison firman toimitusjohtaja, sillä kaikki energiani meni hallinnollisten asioiden pyörittämiseen. En kuitenkaan halunnut olla johtaja, vaan tekijä.
Pikkuhiljaa rakennetta purettiin ja omista tiloista luovuttiin. Tätä nykyä Elämäntaidon Valmennusakatemiaa pyöritetään pienellä joukolla ja kurssit pidetään vuokratiloissa.
– Vaikka omista tiloista luopuminen oli kaihoisaa, seinistä on turha maksaa. Aikansa kutakin.
Ihmisyys kunniaan
Ihmisyys on Marika Borgille ensiarvoisen tärkeää ja sitä hän opettaa omilla kursseillaan. Borg puhuu neljän koon periaatteesta, joka kurssilaisten pitää sisäistää saadakseen diplominsa.
– Nämä neljä koota ovat: kunnioittaminen, kuunteleminen, kysyminen ja kannustaminen. Näitä periaatteita soveltamalla ihmisestä tulee esille hänen paras puolensa.
Kursseillaan Borg nauttii etenkin siitä, että hän näkee ihmisten löytävän sisäisen laajuutensa ja kukoistuksensa, mikä vaikuttaa myös käyttäytymiseen.
– Kun voimme hyvin, jaksamme ottaa muut ihmiset huomioon. On äärettömän tärkeää, että käyttäydymme kauniisti muita kohtaan.
Toinen teema, joka on noussut isoon rooliin Borgin elämässä, on kiitollisuus. Aiheeseen Marika uppoutui jo runsaat kaksikymmentä vuotta sitten, kun hän kirjoitti yhdessä tohtori Robert Holdenin kanssa Kiitollisuuden päiväkirja -nimisen kirjan.
– Kirja oli silloin aikaansa edellä. Koska kiitollisuus alkoi viime vuosina nousta uudelleen esille, palasin aiheeseen ja kirjoitin Rakastu elämääsi -kirjan, jossa avaan syvemmin kiitollisuuden teemaa.
Marika Borg myös elää niin kuin opettaa. Hän on jo yli kaksikymmentä vuotta kirjannut päivittäin kiitollisuuden aiheensa omaan päiväkirjaan.
– Kiitollisuus vaikuttaa ihmisen elämänlaatuun ja se toimii aina. Kiitollisuus on myös nopein tapa, jolla voi tehdä itsensä onnelliseksi.
Tasapaino kantaa
Tasapaino on Borgille kaikki kaikessa. Hän vertaa hyvinvointia helminauhaan, joka ei saa katketa. Kaikki helmet ovat yhtä tärkeitä.
– Yritän pitää huolta niin mielestäni ja tunteistani kuin liikunnasta ja ruoasta. Niin kauan kun energia kiertää, voin hyvin. Uskon tasapainoon niin kuin vanhat kiinalaiset.
Yksi keino, jolla Borg pitää kroppansa ja päänsä kunnossa, on jooga. Lajia hän on harrastanut intohimoisesti jo vuosia.

– Herään aamuisin kello kuudelta joogaamaan. Koen velvollisuudekseni hiljentyä, sillä se rauhoittaa kärsimättömän luonteeni.
Kesäharrastuksenaan Borg kertoo pelaavansa golfia. Kymmenen vuotta sitten aloittamaansa lajia hän kehuu valtavan monipuoliseksi.
– Rakastan golfia. Se on sosiaalista ja siinä saa liikuntaa sekä raitista ilmaa. En ole luojan lahja golfille, mutta golf on luojan lahja minulle.
Arkisin liikunnasta pitää huolta iso villakoira Valo. Koiranulkoilutus tuo päivään rytmiä ja Borg iloitsee siitä, että pääsee valoisan aikaan ulos luontoon.
Viime aikoina Borg on toiminut pitkän tauon jälkeen myös matkanvetäjänä. Ollessaan aiemmin päätoimittajana hän tottui vetämään lukijamatkoja.
– Tykkään matkanjohtajan roolista ihan hirveästi. Se on rikastuttanut työtäni, sillä siinä yhdistyy kaksi mieluisaa asiaa: ihmisten kohtaaminen ja uusien paikkojen näkeminen.
Matkojen lisäksi Borg keskittyy tällä haavaa kurssien vetämiseen ja uuden kirjan kirjoittamiseen.
– Koska kiire näyttää vaan kiihtyvän, näen yhdeksi tärkeäksi tehtäväkseni yrittää saada ihmiset – ja itseni – pysähtymään olennaisen äärelle.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.
Oliko artikkeli kiinnostava?
Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.
Käytä tätä mainospaikkaa, kun
- haluat erottua joukosta,
- saavuttaa uutta yleisöä ja
- saada asiasi helposti perille.
Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.
Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/