JOHTAJUUDEN YTIMESSÄ

Mainos
TEKSTI LEENA MASALIN KUVA KARI ILORANTA | 12.10.2016 | KOLLEGA.FI
Suvantohetki elvyttää luovuuden

”Koskena kohista, lampena levätä”, kuvasi runoilija Eino Leino ihmiselämän kulkua. Olemmeko työelämän tuoksinassa unohtaneet, kuinka tuiki tarpeellinen on taito ”levätä lampena”? Kuulemme kaiken aikaa karuja kuvauksia ja kokemuksia työuupumuksesta, sillä liian moni meistä ei pysty löytämään riittävästi suvantopaikkoja työn pyörteiden keskellä ja väsyy täydellisesti.

Leena Masalin on intohimoinen uudistaja, joka uskoo ihmisissä oleviin mahdollisuuksiin.
Leena Masalin on intohimoinen uudistaja, joka uskoo ihmisissä oleviin mahdollisuuksiin.

Ystäväni organisaatiotutkija Jane Dutton selvitti tutkimuksessaan, millä tavoin erilaiset ammattiryhmät ammentavat voimavaroja kiireen keskellä. Keinot voivat olla yllättävän pieniä ja yksinkertaisia. Jane kertoi tarinan sairaanhoitajista, jotka katkaisivat hektisen päivän viettämällä pienen hetken, vain viisi minuuttia, ulkosalla auringosta nauttien. Nämä sairaanhoitajien ”sunshine hour” -hetket toimivat tehokkaina suvantopaikkoina ja helpottivat jaksamista raskaan potilastyön parissa.

Toinen tarina paljastaa, kuinka tutkijatuttavani oikein kiperän pohdinnan keskellä usein heittäytyi sohvalle pitkäkseen, antautui tietoisesti ajatustensa vietäväksi aivan muihin asioihin uppoutuen, esimerkiksi jännittävän romaanin tai kiintoisan lehden parissa. Eikä aikaakaan, kun hän palasi pohtimaansa uusin, kirkastunein ajatuksin ja oivalsi pulman ratkaisun. Lyhyet tyvenen hetket tykkänään toisenlaisissa toimissa lataavat energiaa ja saavat aivomme jälleen iskemään tulta.

Pienetkin myönteiset kokemukset auttavat meitä käyttämään kokonaisvaltaisesti kaikkia ajattelun kykyjämme ja päästävät luovuuden virtaukset liikkeelle. Herkeämätön kiire ja näännyttävä juoksu tavoitteesta toiseen näivettävät meidät huomaamatta. Olemme hioneet huippuunsa saavuttamisen taidon, mutta uhkaako meitä inhimillisen jaksamisen raja suorittaessamme hengästymiseen asti jopa vapaa-ajalla? Suorittaminen ei johdakaan enää toivottuihin tuloksiin ja saavuttamisen taito kääntyy itseään vastaan.

Olisiko johtajan ja esimiehen tärkein tehtävä näinä aikoina huolehtia siitä, että päivän kuluessa löytyy sopivia suvantohetkiä ja viikon aikana kylliksi pieniä tyvenpaikkoja? Tiedämme, että jopa digitalisaation mahdin edessä toimintamme uudistumisen mahdollisuus piilee inhimillisissä voimavaroissa. Niitä meillä ihmisillä riittää miltei loputtomasti, kunhan vain entistä tarkemmin osaamme vaalia niitä.

Ehdotin kerran kollegoilleni, että eiköhän pystytetä työpaikalle pari palmua ja niiden väliin riippumatto roikkumaan. Siihen sitten sopii jokaisen tarvittaessa asettua hengähtämään kadonnutta luovuutta etsimään tai etäännyttämään ajatukset saadakseen ne jälleen kotvan kuluttua kokoon uudessa uljaassa järjestyksessä. Idea ei vielä toteutunut parikymmentä vuotta sitten, mutta siitä lähtien olen aina tilaisuuden tullen määrätietoisesti tukenut riippumattoideologiaa kaikkialla, missä näen ihmisillä tarvetta levähtämiseen.

Kiireen katkaisuhoito ja luovuuden vaaliminen on nostettava johtajan ja esimiehen taitovalikoiman kärkeen. Esimerkin voima toimii tässäkin tehokkaasti: toiminta lähtee itsestä. Patistankin kaikkia esimiehiä ja johtajia ideoimaan yhteistuumin organisaatiossaan rohkeita, ennakkoluulottomia ja omalaatuisia tapoja järjestää korvaamattoman tärkeitä suvantopaikkoja.

Leena Masalin on vapaa konsultti, joka on toiminut vaativissa johtotehtävissä ja uuden käynnistäjänä monissa eri yrityksissä. Lisätietoja Masalinista löydät osoitteesta www.evolvere.fi. Lue myös Masalinin edellinen kolumni Vihellä valtapeli poikki sekä hänestä kirjoitettu henkilökuva Väsymätön uudistaja.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)