COACHING

Mainos
TEKSTI JA KUVA TERHI LAVONEN | 28.9.2016 | KOLLEGA.FI
Intuitio on hyvä työkaveri

Kaikki vaikutti hienolta. Lupaukset, puheet, toimintasuunnitelma, asenne, tyyli ja ajatukset. Koko kuvio oli ammattitaitoisen oloista ja kokenutta, osaavaa ja innostavaa. Ei niin hienoon tilaisuuteen voinut olla tarttumatta! Ja silti joku vähän kaihersi, joku pieni särö jossakin. Äsh ja pyh, viittasin tuntemuksille kintaalla. Mitä näitä kaikkia kaiherruksia pitäisi kuunnella ja säröjä syynätä! Mutta nyt monien vuosien jälkeen pohdin, että ehkä olisi pitänyt. Intuitio siellä nimittäin taisi yrittää päästä keskusteluyhteyteen kanssani.

Terhi Lavonen on valmentaja, joka ottaa työnsä vakavasti, mutta tekee sen ilolla.
Terhi Lavonen on valmentaja, joka ottaa työnsä vakavasti, mutta tekee sen ilolla.

Tutkija Asta Raamin mukaan intuitio on sisäisen tietämisen tapa. On olemassa muun muassa arjessa käyttämäämme intuitiota sekä asiantuntijan intuitiota. Osalle ihmisistä intuitio ilmoittaa itsensä kehon reaktioina, joillekin saattaa tulla mieleen kuvia ja kysymyksiä tai vain olo, että jotain pitäisi nyt huomata.

Raamin mielestä intuitio ei ole sama asia kuin vaisto, mutu tai kuudes aisti, eikä sitä pidä sekoittaa omiin pelkoihin, toiveajatteluun tai satunnaisiin päähänpistoihin. Intuitio on ylivertainen analysoivaan ja erittelevään päättelyyn verrattuna erityisesti sellaisissa tilanteissa, joissa on liikaa tietoa, liian vähän tietoa tai joissa ei tiedetä vielä mitä tietoa puuttuu. Mutta koska ratkaisuihin tarvitaan monesti myös analysointia ja asioiden erittelyä, tärkeää on käyttää hyödyksi kumpaakin, sekä intuitiota että päättelyä. Erityisesti asiantuntijapuolella intuitio kuitenkin on luotettava tiedon muoto. Asiantuntijan intuitio pohjautuu usein vuosien aikana kerättyyn alitajuiseen tietopankkiin.

Jokin ei täsmää

Olemme monesti asiakkaitteni kanssa jutelleet intuitiosta ja sen merkityksestä työnteossa. Jos tulee sellainen olo, että kaikki ei nyt ole kunnossa, mutta ei oikein tiedä mikä on pielessä, asiasta kannattaa jutella työkavereiden kanssa. Joku muukin on saattanut kokea samaa tai joku osaa peräti kertoa mistä on kysymys. Joskus tällaisten ajatusten esiin tuominen jo auttaa työryhmää toimimaan tarkkaavaisemmin. Tähän ei liity mitään maagista tai mysteeristä, vaan se on kokemuksen mukanaan tuomaa oppia ja huomio- ja havainnointikykyä. Silmä kerkeää monesti nähdä ja korva kuulla asioita, joita aivot eivät vielä ehdi tuottaa ymmärrykseksi. Jokin ei täsmää, jotakin huomasin, mutta mitä?

Ratkaisuja ja päätöksiä vaativissa tilanteissa, joissa kokee jotakin ”kummallista”, voi yrittää pyytää lisäaikaa asian pohtimiseen tai kertoa, että ei pysty päättämään asiaa nyt aivan heti. Jos tarkempaan miettimiseen ja analysointiin on aikaa, sitä kannattaa käyttää. Ottaa aikalisä. Kiireisissä ja nopeita ratkaisuja vaativissa tilanteissa täytyy sitten vain toimia parhaalla mahdollisella tavalla, omien taitojen ja tietojen mukaan. Ja juuri niissä hetkissä intuitio tulee usein avuksi. Kuin huomaamatta.

Kuuntele kaveria

Intuitio on itseasiassa melkein kuin se työpaikan hyvä työkaveri. Sitä kannattaa kuunnella, sen kanssa kannattaa keskustella, väitellä ja pohdiskella tilannetta useammasta näkökulmasta ja sen kokemusta kannattaa arvostaa. Tarpeen ja tilanteen vaatiessa tällaisen hyvän työkaverin näkemykseen voi luottaa melkein vaikka lennosta ja sen neuvojen avulla saattaa kyetä tekemään nopeitakin ratkaisuja. Intuitiolla on nimittäin paljon sitä kuuluisaa hiljaista tietoa, jolle ei löydy sanoja, mutta joka voi auttaa nopeammin oikean ratkaisun äärelle. Ja sellaista työkaveria ei koskaan kannata aliarvioida.

Ai niin. Mitä luulette, kuinka tuossa alun tapauksessa kävi? No kehnosti. Kun jätin tietoisesti kuuntelematta sitä pientä intuition kolkutusta, jätin jotakin keskeistä myös huomioimatta. Aikaa olisi kyllä ollut. Ahneus uutta kokemusta kohtaan voitti monelta kantilta punnitsemisen ja harkitsemisen. Käteen jäi kyllä uusi kokemus. Oppimiskokemus.

Terhi Lavonen on työnohjaaja (STOry), kouluttaja, työyhteisö-intouttaja ja valmentaja. Lisätietoja Lavosesta löydät osoitteesta www.aikatra.com.

Jos pidit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)