HENKILÖKUVA

Mainos
TEKSTI MARJA KASANEN KUVAT LAURI MANNERMAA L RANKINEN | 17.8.2016 | KOLLEGA.FI
Ympäristöä vaaliva vastuunkantaja

Maatilalla kasvaneelle Lea Rankiselle niin elinympäristön kunnioittaminen kuin luonnonvarojen hyödyntäminen on aina ollut luonnollista. Jo lukiolaisena ympäristöasioista kiinnostunut Rankinen perusti kierrätyskeskuksen ja päätyi lopulta opiskelujensa ja innostuksensa siivittämänä ympäristövastuullisiin tehtäviin.

SOK:n vastuullisuusjohtajana toimiva Lea Rankinen on aina pitänyt elinympäristöstä hyvää huolta. Jo nuoresta pitäen hän tottui liikkumaan luonnossa, marjastamaan ja sienestämään sekä tekemään maatilan töitä.

Lea Rankinen luonnehtii itseään humaaniksi insinööriksi, jolle luonto ja ihmiset ovat tärkeitä.
Lea Rankinen luonnehtii itseään humaaniksi insinööriksi, jolle luonto ja ihmiset ovat tärkeitä.

– Kun olin yläasteella 90-luvulla, perustimme kaveripiirimme kanssa kierrätyskeskuksen Vihantiin. Saimme sitkeän yrittämisen jälkeen kunnalta luvan ja paikalliselta osuuskaupalta tilat toiminnan pyörittämiseen, Rankinen kertoo.

Siihen aikaan kierrätyskeskuksia ei ollut kuin Helsingissä ja Kokkolassa. Keskuksesta tuli pienellä paikkakunnalla menestys ja tavaraa kiersi paljon odotettua enemmän.

– Kunta palkitsi meidät Vuoden nuori idea -palkinnolla ja saimme myös Oulun maaherralta Vuoden ympäristöpalkinnon.

Ylioppilastutkinnon suoritettuaan Rankinen alkoi 2000-luvun alussa opiskella luonnonvara- ja ympäristöasioita Ouluun ammattikorkeakoulussa. Opintojen ohessa hän meni töihin Pohjois-Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskukseen, jossa vastasi erilaisten hankkeiden rahoituspäätöksistä ja hakijoiden ohjaamisesta.

– Työvoima- ja elinkeinokeskuksessa tein myös lopputyöni. Arvioin ensimmäisen EU-ohjelmarahoituskauden aikana toteutettujen metsätalous-, elintarvike- ja ympäristöhankkeiden vaikuttavuutta.

Työsarka laajenee

Vuonna 2002 Rankinen haki töitä hankinta- ja logistiikkayhtiö Inex Partnersilta ja muutti Helsinkiin. Rankinen aloitti ympäristöasiantuntijana ja eteni laatu- ja ympäristöpäälliköksi.

– Töiden ohessa hain Otaniemeen ja aloin opiskella ympäristötekniikkaa, sillä halusin syventää osaamistani. Suoritin diplomi-insinöörin tutkinnon vajaassa neljässä vuodessa.

Rankinen on tottunut luonnossa liikkuja ja pitää kalastamisesta, sienestämisestä ja marjastamisesta.
Rankinen on tottunut luonnossa liikkuja ja pitää kalastamisesta, sienestämisestä ja marjastamisesta.

Tammikuussa 2009 Rankinen siirtyi SOK:lle marketkaupan ketjuohjaukseen ja sai tehtäväkseen päivittäis- ja käyttötavarakaupan arvoketjun vastuullisuuden kehittämisen.

– Siihen aikaan alettiin työstää muun muassa ensimmäisiä kalalinjauksia eli arvioitiin, mitkä kalalajit ovat kestäviä ja millaisin kriteerein niitä voidaan ottaa valikoimiin.

Haasteet kasvoivat, kun Rankinen siirtyi pari vuotta myöhemmin Maine ja vastuullisuus -yksikköön, jossa hän toimi vastuullisuuspäällikkönä.

– Sain tehtäväkseni koko S-ryhmän vastuullisuusohjelman laatimisen. Lisäksi kontolleni tulivat ryhmän ulkoinen vastuuraportointi ja sidosryhmätyö.

Vuonna 2013 Rankinen nimitettiin nykyiseen toimeensa SOK:n vastuullisuusjohtajaksi.

– Työni ja koko vastuullisuuskäsite on vuosien varrella laajentunut ympäristöasioiden hoitamisesta sosiaalisen vastuun kysymyksiin kuten työelämän oikeuksiin ja ihmisoikeuskysymyksiin.

Vauhdikasta vaikuttamista

Vastuullisuusjohtajana Rankinen on monessa mukana. Sen lisäksi, että hän määrittelee S-ryhmän vastuullisuuteen liittyvät teemat ja tavoitteet, hän huolehtii, että liiketoiminnat toteuttavat ne.

– Vaikuttamisrooli on kasvanut työssäni paljon. Käyn sisäisissä foorumeissamme esittelemässä asioita. Olen myös entistä enemmän tekemisissä ulkoisten sidosryhmien kanssa.

Rankisen työhön kuuluu myös kansainvälinen ulottuvuus. Hän toimii muun muassa Foreign Trade Associationin hallituksessa, Euro Coopin kestävän kehityksen työryhmässä ja Climate Leadership Councilin jäsenenä. Kokoukset edellyttävät matkustamista ja Rankinen käy useamman kerran vuodessa Brysselissä ja tarvittaessa muuallakin.

– Jokin aika sitten olin Suomen delegaation mukana YK:n kestävän kehityksen kokouksessa New Yorkissa kertomassa S-ryhmän käytännön toimista.

Normityöpäiväänsä Rankinen kuvaa vauhdikkaaksi. Suurin osa ajasta menee yhteydenpitoon ja kokouksiin. Työhön sisältyy lisäksi johdon sparraamista, raportointia, esitysten valmistelua ja viestinnän suunnittelua. Rankinen nauttii myös yhdessätekemisestä ja ihmisten tapaamisesta.

– Isossa talossa pysyy parhaiten ajan tasalla, kun näkee kollegoita vaikkapa lounastauolla ruokapöydässä tai käytävällä ohimennen ja pääsee vaihtamaan pari sanaa.

Innostavimmaksi Rankinen kokee työssään ison talon tarjoamat mahdollisuudet ja tehtävien mielenkiintoisuuden.

– Olen työskennellyt S-ryhmässä viisitoista vuotta ja saanut aina parin kolmen vuoden välein uusia haasteita. Se on ollut virkistävää ja tuonut uutta näkökulmaa työhön.

Pyöräilyä ja hiihtoa

Rankinen on innokas hyötyliikkuja, joka pyöräilee työmatkansa kesäisin. Matkaa Vantaan Ylästöltä Vallilaan kertyy 13 kilometriä ja aikaa puoli tuntia suuntaansa.

– Kun olen aamulla fillaroinut töihin, on energiatasot ihan tapissa. Ja kotiin palatessa työasiat unohtuvat polkiessa.

Rankinen on innokas hiihtäjä, joka aloittaa mieluusti kauden jo joulukuussa ulkomailla.
Rankinen on innokas hiihtäjä ja hän aloittaa mieluusti kauden jo joulukuussa ulkomailla.

Ympäri vuoden Rankinen treenaa crossfitiä ja talvisin hän luisteluhiihtää luonnon lumilla. Hiihto onkin Rankisen lempilaji.

– Hiihdossa yhdistyy upeasti ulkoilu ja pitkäkestoinen liikunta. Viime talvena meni 1500 kilometriä rikki.

Lomansa Rankinen pitää mieluusti monessa osassa, jotta pääsee puolisonsa kanssa matkustamaan. Kesälomaansa hän ei vietä koskaan kolmea viikkoa kauempaa.

– Pidän lomat pätkissä kevät-talvella, kesällä ja loppuvuodesta. Talven pimeyden katkaisee mukavasti hiihtokauden avaus joulukuussa Italian tai Itävallan lumilla.

Kesäloman pariskunta viettää yleensä mökillä Savossa, jossa ohjelmassa on marjastusta ja sienestystä. Lisäksi kesään kuuluu myös kalastusreissu Pohjoiseen.

– Olimme juuri Pohjois-Norjassa telttailemassa ja kalastamassa. Leirillä pääsi totaalisesti irti kaikesta, sillä puhelimetkaan eivät toimineet siellä.

Rankinen tuntee olevansa etuoikeutettu saadessaan tehdä itselleen tärkeää työtä. Vastuullisuusasioiden parissa hän aikoo pysyä vastakin, sillä tekemätöntä työtä riittää ja asiat muuttavat jatkuvasti muotoaan.

– Koen, että työlläni on merkitystä. On hienoa saada tehdä sellaisia asioita, jotka vaikuttavat ympäristön ja ihmisten hyvinvointiin.

Jos tykkäsit jutusta, klikkaa tykkää-nappia ja jaa artikkeli eteenpäin kavereillesi.

Oliko artikkeli kiinnostava?

Mainos
Mainos
Tekstimainonnalla tavoitat lukijat!

Tämä mainospaikka tavoittaa lähes kaikki artikkelien ja kolumnien lukijat tehokkaasti.

Käytä tätä mainospaikkaa, kun

  • haluat erottua joukosta,
  • saavuttaa uutta yleisöä ja
  • saada asiasi helposti perille.

Kokeile nyt ja kysy tarjousta! Ota meihin yhteyttä osoitteessa: toimitus@kollega.fi.

Lisätietoja mainoksesta löydät: https://kollega.fi/mediatiedot/

(Tämä mainospaikka on varattu työelämään ja työhyvinvointiin liittyville tuotteille ja palveluille. Mikäli mainospaikka kiinnostaa sinua, ota yhteyttä. Lue lisää.)

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

Kommentoi, keskustele tai anna palautetta ylläolevasta artikkelista!

(Pakollinen, mutta vain etunimi julkaistaan.)

(Pakollinen. Ei julkaista.)